Tärkeää asiaa liittyen lasten turvallisuuteen liikenteessä - Ajankohtaista - Rajakylän koulu - Oulun kaupunki

Rajakylän koulu & Kuivasoja Rajakylän koulu & Kuivasoja

< Takaisin

Tärkeää asiaa liittyen lasten turvallisuuteen liikenteessä

Hei vanhemmat,

viime viikolla yläkoulun opettaja sattui ilta-aikaan paikalle jalankulkijana, kun alakouluikäisillä oppilailla oli käynnissä erittäin vaarallinen leikki Raitotiellä. Leikin idea oli, kuka uskaltaa juosta tien yli auton edestä mahdollisimman läheltä. Leikki loppui sillä kertaa siihen ja opettaja passitti lapset kotiin. Aiheesta on varmasti hyvä keskustella kotona. Liukkaat kelit ja pimeys  vaikeuttavat entisestään autoilijan mahdollisuutta huomata pieniä ja isoja liikenteessä. Käymme liikenneturvallisuusasioita läpi myös koulussa. Otetaan tavoitteeksi opettaa yhdessä lapsille vastuullinen tapa toimia liikenteessa. Viimeistään nyt on hyvä myös kaivaa heijastimet heilumaan joka takkiin.  Eilen liikennevirasto lähestyi kouluja veturinkuljettajan kirjeellä. Kirje alla. Meillähän on vartioimaton tasoristeys Vahtolassa, joten allaoleva koskettaa kovasti myös meidän alueen lapsia ja nuoria. 

Yhteistyöterveisin

Anne Kumpula, rehtori


 

Veturinkuljettaja Katja Lehtolan viesti:

Hyvä vanhempi!
Pyydän hetkeksi huomiotasi. Kirjoitan asiasta koska tämä kaikki on liian yleistä ja tapahtuu eripuolilla Suomea päivittäin.
Olen veturinkuljettaja. Rakastan työtäni kaikkine haasteineen ja jokaisena työpäivänä. Tiedän, että olen tämän suhteen erityisen onnekas.
Työtäni varjostaa asia johon viimeksi tänä iltana törmäsin. Tulin IC-junalla Oulun suunnasta kohti Kauhavan liikennepaikkaa. Pohjoisesta tullessa Kauhavan aseman kohdalle, on sen ohittavan junan nopeus 140km/h. Tulen pimeästä ja huonosti valaistua aseman seutua kohti ja tänäänkin vauhtina tuo 140km/h.
Yhtäkkiä huomaan laiturilla parveilevan kymmenkunta toisella kymmenellä olevaa lasta. Joku, mielestään uskalias, seisoi raiteilla. Samalla kun teen hätäjarrutuksen ja painan torvea, osa lapsista vetää kiskoilta poikaa laiturille. Ja aivan pian, jo sekunnissa junani pyrähtää nuorison ohitse. Vielä kuin uhmassa eräs poika sylkäisee junaa kohti.
Voin kertoa, että nämä hetket, nuo muutamat sekunnit ovat piinaavia kuljettajalle. Valtava säikähdys, pelko tilanteen lopputuloksesta ja lopulta helpotus, kun tilanne päättyikin hyvin tällä kertaa.
Tilanne luonnollisesti harmittaa ja menee tovi, että olo rauhoittuu. Aina ei käy hyvin. Joskus käy niin, että viesti tuodaan mustassa jätesäkissä ja sitä en kertakaikkiaan toivo koskaan kenellekään vanhemmalle.
Pyydän, hyvät vanhemmat, jos asutte raiteiden ja asemien lähellä. Kertokaa raiteiden vaaroista kotona. Kertokaa, etteivät asemat ole leikkikenttiä eikä oleskelualueita.
Me kaikki olemme olleet lapsia ja muistamme, että monesti joukossa tyhmyys sekä ajattelemattomuus ottaa vallan. Siksi kannattaa välillä muistuttaa lapsia erilaisista vaaroista.
Kiskot ovat junia varten!

 

9.11.2016
Liikennevirasto toivoo, että lapsia ja nuoria muistutetaan seuraavista asioista:
 Rautatiealueella (rata, ratapiha, ratapenkka, seisovat vaunut, radan ylittäminen muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta) liikkuminen ja asiaton oleskelu on vaarallista ja sen takia kiellettyä, myös lain nojalla.
 Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi ja niiden lähestymistä ei huomaa ajoissa.
 Junan pysähtymismatka on useita satoja metrejä eikä se voi väistää.
 Ilkivalta on kiellettyä ja vaarallista, myös tekijälle itselleen.
 Sähköradalla on aina hengenvaara.
 Rataverkolla liikkuu paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.