Vuotovesiallas ja läpiviennit

Astianpesukone ja pesupöytä

Kiinteistön vesi- ja viemärilaitteistot sekä ilmanvaihto-, lämmitys- ja jäähdytyslaitteistot niihin liittyvine laitteineen on suunniteltava, rakennettava ja varustettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita niin aikaisin, ettei se ehdi aiheuttaa laajaa vesi- ja kosteusvahinkoa.

Kaapiston alustan vuodonilmaisin (esim. kaukalo, muovimatto) on nostettava samaan tasoon lopullisen lattiapäällysteen kanssa sopivan paksuisella korokelevyllä. Parempi ratkaisu on tehdä lattian pintarakenne kaapiston alla seinään asti ja asentamalla vuodonilmaisin pintarakenteen päälle.

Vuodonilmaisin (esim. muovimatto) on nostettava takaa ja sivuilta seinälle vähintään 150 mm ja kallistettava sokkeliin päin. Sokkeliin ja jalkalistaan on tehtävä reikiä tai loveuksia tms siten, että mahdollinen vuotovesi pääsee vapaasti lattiapäällysteen päälle, jolloin vuoto myös havaitaan välittömästi.

Keittiöhana ja kytkentäjohdot on kiinnitettävä liikkumisen ja vuodon ehkäisemiseksi kiintopisteellä ja putkikannakeilla.


Läpiviennit

Lattian vedeneristykseen on vältettävä tekemästä muita kuin viemäröinnin tarvitsemia läpivientejä. Märkätiloissa (esim. kylpyhuone, suihkuhuone, sauna) lattiaan saa tehdä vain läpivientejä, jotka ovat tarpeen viemäröinnin järjestämiseksi (RakMk, C2 7.3.1.3). Muissa tiloissa lattian vedeneristyksien läpivientien tai vastaavien muiden läpivientien kohdalla vedeneristyksen reuna korotetaan ja tiivistetään putkeen vedenpitävästi.

Lattiakaivo on liitettävä vedeneristykseen tarkasti tyyppipiirustusten ohjeiden mukaan käyttämällä vain yhteensopivia, toisiinsa liitettäväksi tarkoitettuja osia ja materiaaleja. Lattiakaivo ja sen liitos on aina suunniteltava siten, että vesi pääsee poistumaan kaivoon vedeneristyksen päältä.

Kaikki vedeneristyksen lävistävät kiinnitykset on tiivistettävä huolellisesti ja oikeaan aikaan. Esimerkiksi ennen kannakkeen ruuvin kiinnittämistä on ruuvinreikä täytettävä elastisella massalla.