Ajankohtaista

< Takaisin

Hykerrys tuo esiin lahjakkuudet

Hykerrys on 12 kehitysvammaisen draamaryhmä, jossa oleellista on jokaisen ikioma rooli.

”Kunkin ihmisen on saatava loistaa siinä omassa jutussa”, painottaa ryhmän ohjaaja Hilkka Asukas.

Hykerrys sai alkunsa neljä vuotta sitten, kun Asukas veti yhteislaulutilaisuuksia työkeskuksessa. Hän teki niihin myös sanoituksia.

”Kutsuin ilmaisusta kiinnostuneita draamaryhmään. Olen suorittanut rentoutumislisenssin ja huomasin, että draamaryhmän rentoutumistuokiot auttoivat kehitysvammaisia keskittymään.”

Esiintymisiä myös videoitiin ja näin harjoiteltiin kameran edessä olemista.  Pitkiäkin näytelmiä on tehty. Mikäli ryhmäläisellä on vaikeuksia puheen tuottamisessa, Asukas seisoo esityksissä henkilön vieressä ja lausuu sanoja.

Myös karaokelaulu sujuu Oulun kaupungilta tarkoitukseen saaduilta laitteilla. 

Esiintymässä ja ihastuttamassa kaupunginsairaalassa

Hykerryksen tarkoitus on rohkaista kehitysvammaisia tuomaan esille tuntemuksiaan, liikkumaan ja lisäämään yleensä elämisen tuntua. Jokaisesta pyritään saamaan esiin lahjakkuudet ja vahvuudet.

”Olemme esiintyneet kaksi kertaa muistisairaiden vanhusten pitkäaikaisosastoilla, laulatamme vanhuksia ja lopuksi on vielä pieni esitys. He ovat tosi kiitollisia ja liikuttuneet sanoittamastani ja Aimo Tienpuolen säveltämästä Isän ja tyttären morsiusvalssistakin”, Asukas kertoo.

Kaupunginsairaalan-vierailuilla Meiju Hoikkala on herättänyt ihastusta tanssillaan. Jaakko Lehtola soittaa sähköpianolla kappaleita ulkomuistista. Hän myös sekä soitti että lauloi äitienpäiväjuhlassa kappaleen Tiedän paikan armahan. Kannettava soittimensa saatiin lahjoituksena Oulun kaupungilta, ja se kulkeekin kätevästi keikoille Oulun kaupunginsairaalaan.
”Lehtolan soittotaito oli meille kaikille täydellinen yllätys”, Asukas sanoo.

Kaupunginsairaalaa kauemmaksi ryhmä ei kuitenkaan voi lähteä keikkailemaan käytännön järjestelyjen vuoksi. 

Hykerrys odottaa jokaista kokoontumiskertaa.  

Uskallus kasvaa

Draamaryhmä toimii hyvinvointipalvelujen asumis- ja päiväpalvelujen työkeskuksessa kierrätys-, askartelu- ja taideosastolla.

”Ennen tehtiin vain työtä ja yhteislaulun aloittaminen oli ihme. Uskallus on kasvanut ryhmällä koko ajan. Olen saanut vapaasti muokata osaston toimintaa ja myös minä olen tästä hyvin innoissani. Mutta nämä esiintyjät Hykerryksessä ovat minulle kuitenkin pääasia”, Asukas kertoo.

Hän itse on ansainnut yhdessä säveltäjä Aimo Tiepuolen kanssa viime kesänä Tangomarkkinoilla toisen kunniamaininnan sanoitus- ja sävellyskilpailussa. Kappaleen nimi oli Datsun 100 A.


Teksti: Sirpa Tarkkinen/Oulun kaupunki

Kuva: Harri Tarvainen/Oulun kaupunki

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.