Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista

< Takaisin

Lasten tähtihetkiä varhaiskasvatuksessaOulun kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa tehtiin viime vuoden marras-joulukuussa kysely lasten huoltajille. Huoltajia pyydettiin kertomaan lyhyen, vapaamuotoisen tarinan muodossa niitä asioita, jotka ovat lapselle merkityksellisiä ja tärkeitä päiväkoti-, perhepäivähoito- ja kerhopäivän aikana.  


Mitä lapsi kertoo, mitä hän mielellään muistelee ja mitkä asiat ovat lapselle tärkeitä, jotta lapsen päivä sujuu hyvin? Onko se aamulla hoitajan syliin pääsy vai oman rakkaan kaverin kanssa leikkiminen? Huoltajat saivat myös kertoa omat havaintonsa siitä, mistä lapsi on nauttinut ja iloinnut varhaiskasvatuksessa ollessaan. 

Lähes sata kertomusta

”Saimme vastauksia lähes sadalta huoltajalta”, iloitsevat varhaiskasvatuksen suunnittelija Sari Nyberg ja hankesuunnittelija Sirpa Tenhu.
”Vastauksia lukiessamme huomasimme, kuinka usein niissä korostuu se, kuinka hyvin lapsen päivä alkaa kun hänet kohdataan aidon välittävästi.” 
 

 ”Päivä alkaa kuitenkin hienosti kun lasta tervehditään eteisessä iloisesti nimellä ja ehkä kosketuksella, ja varsinkin kun lapsi pääsee ryhmän tutun aikuisen syliin tai kainaloon katsomaan kun vanhempi lähtee töihin.”  
 

Vuorovaikutustilanteet aikuisten ja lasten välillä näyttäytyivät merkityksellisinä sekä huoltajille että lapsille. Ei siis ole samantekevää kuinka ja miten me aikuiset toimimme päiväkodissa ja perhepäivähoidossa. Mitä aidommin uskallamme heittäytyä hetkeen nauttimaan kiireettömistä tilanteista, sitä enemmän lisääntyy lasten ja aikuisten hyvinvointi ja ilo! 
 

”Koskettavimpia tilanteita on nähdä, miten hoitaja ja poika ovat vain lähekkäin lattialla lelun äärellä tai katselevat toisiaan ilman sen suurempaa suunnitelmaa.”

”Lapselle on aina tärkeä ja iloinen kokemus, kun aikuisella on aikaa ja hän on kiinnostunut lapsen kuulumisista.”


Leikkiminen on tärkeää

Leikki on varhaiskasvatusikäisten lasten oppimiselle merkityksellistä. Se on lasta motivoivaa ja iloa tuottavaa toimintaa, jossa lapset samalla oppivat monia taitoja ja omaksuvat tietoa. Ei siis ole ihme, että leikkiminen kavereiden kanssa nousee esille lähes jokaisessa vastauksessa.

Huoltajat kertovat, että lasten puheissa vilahtavat usein kaverit, erilaiset toiminnalliset päivät ja retket. Metsäretket ovat jännittäviä ja antavat uusia mukavia kokemuksia ja oivalluksia. Myös ulkoilu ja liikunta ovat asioita, joista lapset nauttivat. Pihat, puistot ja lähimetsät ovat niitä ympäristöjä, jotka tukevat lapsen luontaista uteliaisuutta ja oppimisen halua.  

Toiminnalliset sekä luovuutta ja osallisuutta edistävät työtavat ovat lapsille luontevia oppimisen tapoja. Tällaisia mieluisia toimintoja olivat lasten mielestä esimerkiksi piirtäminen, askartelu, rakentelu ja leipominen.

”Kavereihin tutustuminen ja vapaa leikki on tärkeää. Kaikki aika ei saa olla ennalta täytettyä.”

"Tärkeää on myös se, että päiväkodin aikuiset ovat oikeasti läsnä ja lohduttavat tarvittaessa. Kasvattajalla on oikeasti halu leikkiä ja askarrella lasten kanssa, ja se näkyy päivän päätteeksi loistavina silminä, tyytyväisinä naurunaamoina."


Nämä hienot tarinat välittävät kaupungin varhaiskasvatuksessa työskenteleville todella arvokasta tietoa lasten ja huoltajien kokemuksista. Käytämme saamiamme kertomuksia Oulun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman laatimisessa ja varhaiskasvatuksen kehittämisessä.

Kursivoidut tekstit ovat huoltajien kommentteja. 

Kaikkien yhteystietojensa jättäneiden kesken arvottiin oululaista lastenmusiikkia. Palkinnot on postitettu voittajille. Suurkiitos kaikille tarinansa kertoneille!

 

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.