Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista

< Takaisin

Oulu Sote Labs Regiostars Awards -kilpailun finaalissa

Oulu Sote Labs -hanke juhli finaalipaikkaansa Regiostars Awards -palkintojenjaossa Brysselissä

Eurooppalaisen Regiostars Awards -kilpailun palkinnot jaettiin Brysselissä.9.10.2019. Kilpailussa EU palkitsee vuoden parhaat ja innovatiivisimmat aluekehityshankkeensa.

Tänä vuonna kilpailussa oli mukana 199 hanketta kaikkiaan viidessä eri kilpailukategoriassa. Jokaisessa kategoriassa finaaliin valittiin Euroopan laajuisesti viisi onnistuneinta hanketta. Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta kovatasoisessa joukossa kisasi Oulu Sote Labs, joka raivasi tiensä finaaliin Terveyspalveluiden nykyaikaistaminen -kategoriassa.

Miten yritykset voivat kehittää ketterästi ja terveydenhuollon täsmätarpeisiin välineitä ja palveluita, elleivät ne pysty vertailemaan ja parantelemaan niitä todellisen kaltaisessa ympäristössä? Miten julkinen sektori voi parantaa omaa toimintaansa, ellei sillä ole välineitä ja kanavia tuoda esiin omia kehitysideoitaan tuotteita tekeville yrityksille?

Ratkaisuna näihin kysymykseen luotiin Oulu Sote Labs. Sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että terveys- ja lääketieteellisen alan innovaatiotoiminnan kehittämiseen tarvitaan pysyviä rakenteita, joihin alan yritykset ja julkinen sektori voivat tuoda kehitysideansa testattaviksi.

Julkinen sektori ja yritykset yhteistyössä

Oulu Sote Labs -hankkeessa on kehitetty kansainvälisesti tunnettu terveydenhuollon innovaatio-, testaus ja kehitysympäristö, joka tänä päivänä tunnetaan nimellä OuluHealth Labs. Kehitystyö on tehty yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Oulun kaupungin ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Erityistä hankkeessa on se, että sen avulla julkisen sektorin ja yksityisen sektorin toimijat tuodaan yhteen molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä.

Teknologisesti korkeatasoiset kehitysympäristöt sijaitsevat Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa. Näiden lisäksi kokeiluja voidaan toteuttaa esimerkiksi Oulun kaupungin hyvinvointikeskuksissa tai sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä olevien ikäihmisten kodeissa. 

Kokonaisuudessa sairaalan testiympäristöissä voidaan mallintaa jopa 90 % sairaalan toiminnoista. Tiloissa toimii myös 5G-mobiilitestausverkko keihäänkärkenä digitaalisuuden hyödyntämisessä.

Ennakkoluulotonta kokeilukulttuuria

Hanke on malliesimerkki suomalaisesta ennakkoluulottomasta kokeilukulttuurista, jonka tavoitteena on luoda uutta yhteistyötä ja ratkaisuja aiemmin kartoittamattomilla yhteistyön alueilla. Viimeisin tekniikka on otettu kattavasti käyttöön ja esimerkiksi Tulevaisuuden sairaalaa 2030 kehitetään mallintamalla sitä virtuaalitekniikoiden avulla.

Projektista vastannut Timo Alalääkkölä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kehuu yhteistyötä ja organisaatioiden perinteiset rajat ylittänyttä tiimiään ainutlaatuisesta yhteishengestä: 

– Finaalipaikka ei olisi ollut mahdollinen ilman Oulun ammattikorkeakoulun, ja siellä erityisesti Tiina Tervaskanto-Mäentaustan ja Helena Heikan panosta, eikä ilman Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen, ja siellä erityisesti Jaana Kokon asiantuntemusta hankkeessa. Nämä osapuolet päättivät ottaa riskin ja avata oman toimintakulttuurinsa toinen toisten arvioitavaksi ja kehitettäväksi. Lisäksi henkilöstön osallistuminen testauksiin ja kehitystyöhön on ollut mahtavan aktiivista.

Nämä kolme tahoa toimivat nyt OuluHealth Labs -kattotermin alla. OuluHealth Labs mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten hallitun osallistumisen yritysten tuotekehityksen eri vaiheisiin sekä kehitysvaiheen tuotteiden testauksen ja kokeilun aidossa tai aidon kaltaisessa toimintaympäristössä.

Pohjois-Pohjanmaa on menestynyt kilpailussa aiemminkin. Iin kunnan Mikropoliksen hanke Innohiili palkittiin vuonna 2017 parhaana onnistumisesta hiilidioksidipäästöjen merkittävässä vähentämisessä.

Suomesta oli tänä vuonna Regiostars Awards -kilpailun finaalissa peräti kolme hanketta, mikä kertoo suomalaisen aluekehittämisen korkeasta kunnianhimon tasosta. Muut kaksi hanketta Oulu Sote Labsin ohella koskivat rakentamisen kiertotaloutta kunnissa ja asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategioita.

Lue lisää Regiostars Award -kilpailusta

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.