Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut siirtyvät suunnitelman mukaan hyvinvointikeskuksiin syksyllä 2021

Oulun mielenterveys- ja päihdepalveluihin tulee ensi syksystä alkaen muutoksia, jotka pohjautuvat Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin syksyllä 2018 käynnistettyyn mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden palveluketjujen selvitystyöhön.

Tulevien toimenpiteiden tarkoitus on parantaa erityisesti hoidon saatavuutta, vähentää sairaalahoitoa, selkeyttää asiakkaan hoitopolkuja ja purkaa palvelujen päällekkäisyyksiä. Tämä tehdään yhdistämällä mielenterveys- ja päihdepalvelut peruspalveluihin. Samalla perustetaan yhteinen palvelupuhelin mielenterveys- ja päihdeasiakkaille.

Näkyvin muutos kuntalaisille on mielenterveys- ja päihdepalvelujen siirtyminen hyvinvointikeskuksiin. Tällä hetkellä hyvinvointikeskuskissa ovat toimineet perusterveydenhuollon psykiatriset sairaanhoitajat, mutta jatkossa sieltä saa myös erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelut ja avopäihdehoidon palvelut. Muutos on alkanut Tuiran hyvinvointikeskuksesta, jonne mielenterveys- ja päihdepalveluiden työntekijät siirtyivät lokakuussa 2020. Syksyllä 2021 siirtyvät työntekijät myös muihin hyvinvointikeskuksiin, joissa palveluita ei vielä ole ollut.

Syksyllä 2021 muuttuu myös hoitoon hakeutuminen mielenterveysasioissa, kun Oulun kaupungin mielenterveyspäivystys lakkaa. Hoitoon hakeudutaan jatkossa sekä kiireettömissä että kiireellisissä tilanteissa virka-aikana hyvinvointikeskuksien kautta. Iltaisin ja viikonloppuisin hoitoon hakeudutaan kiireellisissä tilanteissa Oulun seudun yhteispäivystykseen ja psykiatrian klinikan päivystykseen.

Päihdepäivystys lakkautetaan vuoden 2021 lopulla, minkä jälkeen myös päihdeongelmissa hoitoon hakeudutaan hyvinvointikeskusten kautta.

Apua jo sairauden varhaisessa vaiheessa

Mielenterveys- ja päihdeintegraation muutosten myötä hoidon painopiste siirtyy perusterveydenhuoltoon. Asiakkaalle voidaan perusterveydenhuollossa tarjota apua jo sairauden varhaisessa vaiheessa, jolloin hoitokin on tehokasta. Samalla asiakkaan kokonaisvaltainen hoito sujuvoituu, kun ammattilaiset voivat tehdä monialaista yhteistyötä eri terveys- ja sosiaalialan toimijoiden kanssa.

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaat asioivat syksystä lähtien samassa hyvinvointikeskuksessa muiden asiakkaiden kanssa. Tavoitteena on, että mielenterveys- ja päihdeongelmia ei enää koeta niin leimaavina, vaan sairauksina muiden joukossa.

Mielenterveyspalveluissa on suunnitteilla myös toimintamalli, jossa sama hoitaja jatkaa omahoitajana asiakkaan koko hoitoprosessin ajan. Työparina on terveyskeskuslääkäri tai psykiatri, riippuen asiakkaan hoidon tarpeesta. Jatkossa asiakkaan ei tarvitse siten jakaa asioitaan usealle hoitajalle.

Uusi neuvontanumero ja sähköisiä palveluja

Mielenterveyspäivystyksen lakkautuksen yhteydessä avataan palvelupuhelin, josta voi kysyä neuvoa mielenterveys- ja päihdepalveluihin hakeutumiseen.

Suunnitelmiin kuuluu myös sähköisten palvelujen kehittäminen. Esimerkiksi etäyhteyksien käyttöä on mahdollista vielä tehostaa. Teemme myös selvitystä siitä, mitä muita uusia sähköisiä palveluita voidaan ottaa käyttöön.

Oulun kaupunki tiedottaa lisää mielenterveys- ja päihdeintegraation etenemisestä, kun suunnitelmat ja aikataulut tarkentuvat.

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.