Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista

< Takaisin

Riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset alkavat – koronarokotusten ikäraja laskee muiden osalta 16 vuotta täyttäneisiin

Sairautensa tai tilansa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmään 1 tai riskiryhmään 2 kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset alkavat Oulussa. Rokotettavan täytyy olla täyttänyt 12 vuotta rokotushetkellä. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 16-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta.

Riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitetaan THL:n suosituksen mukaisesti. Riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden rokotuksissa käytetään Biontech-Pfizerin koronarokotetta.

Koronarokotusten ikärajaa lasketaan samalla muiden rokotettavien osalta 16 vuotta täyttäneisiin. 16 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien rokotuksissa käytetään Biontech-Pfizerin koronarokotteen lisäksi Modernan rokotetta, jota annetaan vain yli 18-vuotiaille.

Alaikäinen voi päättää rokotuksesta kehitystasonsa mukaisesti

Koronarokotus on vapaaehtoinen. Alaikäinen voi päättää rokotteen ottamisesta itse, jos rokottaja arvioi nuoren olevan riittävän kypsä tekemään päätöksen. Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta.

Huoltajat voivat antaa suostumuksensa koronarokotukselle tällä pdf-lomakkeella. Täytä lomake ja ota se tulostettuna mukaan rokotukseen.

Riskiryhmät samat kuin aikuisilla

Lasten riskiryhmät ovat samat kuin 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmät, jotka on aiemmin määritelty koronarokotusjärjestystä varten. Poikkeuksena aikuisten riskiryhmiin on ainoastaan ylipaino, jonka arvioimiseksi THL suosittelee käytettävän lasten painoindeksiä eli ISO-BMI:tä.  Lasten painoindeksi huomioi lasten ja nuorten kehon mittasuhteet ja niiden muuttumisen lapsen kasvaessa. ISO-BMI:n alarajaksi suositellaan 35:ttä, joka kuvaa tässä ikäryhmässä vaikeaa ylipainoisuutta.

Varaa aika rokotukseen

Rokotusta varten varaa aika etukäteen

Huoltaja voit varata nettiajanvarauksen kautta ajan 12-17-vuotiaalle vain silloin, jos nuori on antanut luvan tähän ja hoitohenkilökunta on sen merkinnyt potilastietojärjestelmään.

Jos varaat ajan puhelimitse, suosittelemme jättämään takaisinsoittopyynnön. Linjalle ei kannata jäädä odottamaan, eikä soittaa numeroon useita kertoja.

 

Lue lisää ja katso tiedot riskiryhmistä: www.ouka.fi/koronarokotukset

Kaksi nuorta kuvassa

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.