Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista

< Takaisin

Uusi Mielikuvia-tapahtuma käynnistyy viikonvaihteessa

Kesä-heinäkuun taitteessa Ouluun avautuu uusi festivaali. Mielikuvia on ennen kokematon, tiedettä ja taidetta yhdistävä tapahtuma, jonka inspiraationa ovat Oulussa vaikuttaneiden von Baghien, psykiatri Konradin ja hänen poikansa, elokuvamies Peterin elämäntyöt.

Kahden päivän ajan, 30. kesäkuuta ja 1. heinäkuuta Von Baghin kokous- ja koulutuskeskuksessa käydään kiinnostavia keskusteluja ja kuullaan asiantuntijoiden mietteitä niin psykiatrian, historian, elokuvan kuin sarjakuvankin aloilta. Olennaisena osana tapahtumaa ovat elokuvat, joita katsellaan molempina päivinä.

Perjantain 30.6. teema on Isä, poika ja paikan henki. Ohjelmassa on mm. esitelmä Oulun piirimielisairaalan pitkäaikaisen ylilääkäri Konrad von Baghin työstä ja elämästä. Päivän aikana muistellaan myös hänen poikaansa, elokuvahistorioitsija Peter von Baghia, ja katsellaan Peterin ohjaama elokuva Muisteja: Pieni elokuva 1950-luvun Oulusta (2013).

Päivän erikoisuus on lyhytelokuva Genius loci, joka esitetään elävän musiikin säestyksellä.

Perjantain ohjelman päättää kirjailija-teatteriohjaaja Juha Hurme, jonka  vuonna 2012 ilmestynyt romaani Hullu on omakohtainen tarina siitä, "kun järki lähtee kävelylle ja palaa kuukauden kuluttua takaisin."

Lauantain 1.7. teemana on Luovuus ja mielenterveys.  Silloin pureudutaan muun muassa psykiatriseen sairauteen sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen silmin. Hulluussarjakuvia-blogia pitävä Rintanen on julistanut piirtävänsä hulluudesta ”niin kauan kunnes 'hullu' ei ole haukkumasana.”

Professori Matti Isohanni luotaa teemaa pohtien, liittyykö psykooseihin erityistä luovuutta. Hän lähestyy aihetta kahden taiteilijan, säveltäjä Leevi Madetojan ja taidemaalari Vilho Lammen elämän ja tuotannon kautta.

Päivän ensimmäinen elokuva, Sodan murtamat (ohj. Timo Korhonen 2016) kurkottaa teemallaan Konrad von Baghin sotapsykiatriaan.

Toisena elokuvana katsellaan runoilija Lauri Viidan elämää viistävä, kolmella Jussi-patsaalla palkittu elokuva Putoavia enkeleitä (ohj. Heikki Kujanpää 2008).

Elokuvien ja keskustelujen lisäksi festivaaleilla voi osallistua opastettuihin kävelykierroksiin, joilla tutustutaan Oulun ”piirin” sairaala-alueeseen. Tarjolla on myös pop up -näyttely psykiatrisen hoidon historiasta, musiikkia sekä monologi-tanssiteos. Kahvilakin on auki.

Mielikuvia-festivaali on Kulttuurintutkijain osuuskunta Auran tuottama tapahtuma, joka on osa Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden Suomi 100 -ohjelmaa sekä Oulun Päiviä.

Tapahtuman ikäraja on K-12. Tila ei ole esteetön, joten tapahtuma ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille. Paikkoja on rajoitetusti, saavu siis hyvissä ajoin!

Paikalle tulemisessa kannattaa suosia julkista liikennettä, kävelyä ja pyöräilyä
TERVETULOA! Vapaa sisäänpääsy.

Kaikki ohjelmatiedot löytyvät Facebookin tapahtumasivulta facebook.com/mielikuvia.

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.