In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta Perhe- ja lähisuhdeväkivalta

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta tarkoittaa perheen sisäistä väkivaltaa, joka voi kohdistua keneen tahansa perheenjäseneen. Perheväkivaltaan kuuluu avo- tai aviopuolisoiden keskinäinen väkivalta, vanhempien lapsiinsa kohdistama väkivalta ja lasten vanhempiinsa ja toisiinsa kohdistama väkivalta. Lue enemmän täältä.
 
Väkivallan kokeminen tai näkeminen aiheuttaa aina lapsissa oireita. Perheen ilmapiiri saattaa olla pelokas ja uhkaava. Perheväkivallan keskellä kasvaneilla lapsilla voi ilmetä käyttäytymishäiriöitä tai muita psykosomaattisia oireita. Lapsiin kohdistuvista pahoinpitelystä tai seksuaalisen hyväksikäytön epäilyistä tulee aina tehdä lastensuojeluilmoitus.

Väkivalta perheessä on ilmiö, jonka vaikutukset uhriin, tekijään ja todistajaan ovat haitallisia ja pitkäkestoisia. Perhe- ja lähisuhdeväkivallalla on taipumus toistua ja usein myös pahentua. Toistuessaan väkivalta vaurioittaa henkilön minä-kuvaa ja lähes aina perheenjäsenet tarvitsevat ulkopuolista apua.

Jos tunnistat tämän asian vaivaavan mieltäsi, ota yhteyttä esimerkiksi omalle terveysasemallesi tai oikealla oleviin auttaviin tahoihin.