Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Apua perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on yleistä ja koskettaa kaikenlaisia perheitä. Väkivalta jää usein piiloon, koska siihen liittyy häpeää ja pelkoa. Kaikissa perheissä riidellään, mutta normaaliin riitelyyn ei kuulu väkivalta tai sen pelko. 

Perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan kannattaa hakea apua jo ennen kuin tilanne pahenee. Väkivallan uhrina et ole yksin eikä tapahtunut ole sinun syytäsi. Myös sinulle, joka olet huolissasi omasta väkivaltaisuudestasi, on olemassa auttavia tahoja.

Perhe- ja lähisuhdeväkivalta voi olla:

  • fyysistä (lyömistä, tönimistä, läpsimistä, kiinnipitämistä)
  • henkistä (haukkumista, uhkailua, manipulointia, eristämistä)
  • taloudellista
  • seksuaalista

Puolisoiden väkivalta satuttaa aina psyykkisesti lasta, vaikkei hän ei olisi edes paikalla todistamassa väkivaltaa. Väkivalta muuttaa kodin ilmapiiriä ja vaikuttaa vanhemmuuteen. Lapsi ei aina kykene itse hakemaan apua tai sanoittamaan tunteitaan, siksi aikuisen tehtävä on hakea koko perheelle apua, kun väkivaltaa tai sen uhkaa ilmenee.

Jos olet kokenut väkivaltaa, on tärkeää että et jää asian kanssa yksin. Kerro väkivallasta ystävälle, perheenjäsenelle, jollekin luotettavalle ihmiselle tai ammattilaiselle. On tärkeää myös, että haet apua. Sivun oikeassa reunassa on listaus tahoista, joihin voit olla yhteydessä.

Kiireellisissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä Oulun seudulliseen sosiaali- ja kriisipäivystykseen p. 044 703 6235 (avoinna ympäri vuorokauden).

Jos epäilet lähipiirissäsi esiintyvän perheväkivaltaa, sinulla on oikeus tehdä lastensuojeluilmoitus. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä nimettömästi.

 

Kiireellisissä tilanteissa soita sosiaalipäivystykseen p. 044 703 6235. Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, soita hätäkeskukseen 112.