Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudellisiin palveluihin kuuluvat isyys- ja äitiysasiat sekä elatus-, huolto- ja tapaamissopimusasiat. Näissä asioissa sinua auttaa lastenvalvoja.

Perheoikeudellisissa palveluissa laaditaan myös tuomioistuimen pyynnöstä olosuhdeselvityksiä lasten huolto- ja tapaamisriidoissa.

Lastenvalvojat vastaavat avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten isyyden tai äitiyden selvittämiseen liittyvistä asioista.

Vanhempien asuessa erillään lastenvalvojat auttavat lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevissa sopimuksissa. 

Sopimusasioissa vanhempien tulee asioida yhdessä. Mikäli vanhemmat asuvat eri paikkakunnilla, eikä heillä siksi ole mahdollista asioida yhdessä, molemmat vanhemmat asioivat oman kotikuntansa lastenvalvojan luona. Vanhempien tulee selvittää lapsensa mielipide ja toivomukset, ennen kuin he tapaavat lastenvalvojan. Keskustelu tulee käydä lapsen ikä ja kehitystaso huomioon ottaen.

Muutoksia elatustuen ja elatusavun määrään vuoden 2023 alusta

Elatustuki ja elatusapu nousevat ensi vuoden alussa elinkustannusindeksin muutoksen vuoksi.

Elatustuki ja elatusapu ovat sidoksissa elinkustannusindeksiin, joka nousee 1.1.2023 alkaen noin 8,33 %. Täysimääräinen elatustuki on ensi vuoden alusta alkaen jokaisesta lapsesta 186,97 e/kk. Nyt täysi tuki on 172,59 e/kk, joten tuki nousee 14,38 e/kk.

Kela ottaa indeksikorotukset automaattisesti huomioon. Lue lisää Kelan sivuilta.

Kuntainfo: Elatusapujen ja elatustukien määrät nousevat 1.1.2023

 

Kysyttävää? Lastenvalvojat netissä!

Lastenvalvojilta usein kysyttyä

Verkkoneuvonta Oulun Omahoitopalvelussa. Tietosuojasyistä asiakasasioihin ei voida vastata sähköpostitse.