Ajankohtaista

< Takaisin

Suomi 100 -kunniavartio toteutuu yli odotusten Oulussa

Vapaaehtoisia ilmoittautuneita Oulun hautausmaalle peräti 750

Suomen 100-vuotisjuhlan yksi huipentumista ovat itsenäisyyspäivän kunniavartiot ympäri maata. Myös oululaiset ovat osallistumassa hankkeeseen hienolla tavalla. Vapaaehtoisia oli ilmoittautunut määräaikaan mennessä noin 750.

"Tulos on erinomainen. Me oululaiset voimme olla ylpeitä, koska useilla paikkakunnilla kunniavartiot eivät ole onnistuneet vähäisen määrän takia lainkaan", toteaa Oulun hautausmaan kunniavartion organisoija Vesa Pynttäri Oulun kaupungin tapahtumapalveluista.

Vartio on osa Suomi100-juhlallisuuksia ja se toteutetaan itsenäisyyspäivänä 6.12. Oulun hautausmaan Sankarimuistomerkillä. Toteutus on ainutlaatuinen mutta haasteellinen: sankarihaudoilla seisoo mahdollisimman samanikäinen mies kuin vainaja oli kaatuessaan. Näin saadaan elävä kuva, kuinka laajaa ikäjoukkoa sota on koetellut. Sankarihautoja on Oulussa 456. Eniten vapaaehtoisia on tarvittu 20-35-vuotiaiden välille. Ainoana naisena Oulun hautausmaalla lepää sotilaskotisisar, Aino Keränen, joka menehtyi 22-vuotiaana, kun tykistön ammus osui sotilaskotiin Ala-Kurttilassa. Hänen haudalleen tulee samanikäinen sotilaskotisisar Iina Tuomela sotilaskotisisarpuvussaan.

Sankarihautojen kynttilät sytytetään itsenäisyyspäivänä Betlehemin rauhantulella, joka saapui maanantaina Ouluun. Liekki on matkannut useana vuonna peräkkäin partiolaisten saattamana Betlehemistä yli 30:een eri  Euroopan maahan sekä lentoyhtiöiden avustuksella Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Suomeen liekki on jo useita vuosia vastaanotettu ruotsalaisilta kiltapartiolaisilta.

Yleisöä toivotaan paikalle
jalan tai julkisilla kulkuneuvoilla

Suuri ihmismäärä aiheuttaa hautausmaalla myös pysäköintipaikkojen ahtautta. Portin edessä ei ole riittävästi pysäköintitilaa, joten autoilijoita pyydetään hyödyntämään esimerkiksi Raksilan markettien, Oulun hautausmaan Intiön kappeleiden sekä Ouluhallin pysäköintialueilta.

Järjestäjät toivovat erityisesti, että yleisö saapuu tapahtumaan jalan tai julkisilla kulkuneuvoilla. Itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 9-21 Oulun joukkoliikenne tarjoaa yhteistyössä liikennöitsijöiden kanssa kaikille ilmaiset bussimatkat Oulun joukkoliikenteen linjoilla 1-59 (pois lukien linjat 48 ja 49) ja cityliikenteessä.

Kunniavartioston järjestäytyminen alkaa kello 11.00, jolloin järjestäjät suosittelevat, että yleisö asettuu taemmas, jotta kunniavartioon ilmoittautuneet pääsevät saapumaan sankarihautojen alueelle.

Tapahtuman kulku yleisölle:

Ohjelma klo 11.30–11.50
- Hymni sankarivainajille, Oulun Sotaveteraanikuoro
- Hartauspuhe, tuomiorovasti Satu Saarinen
- Seppeleen lasku,  Seppelepartiot
- Ilmavoimien ylilento
- Virsi 577: 1-4,  yhteislaulu
- Oi kallis Suomenmaa,  Oulun Sotaveteraanikuoro  

Valtakunnalliset kunniavartiot järjestetään Oulun lisäksi Helsingin Hietaniemessä, Tampereella, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Vantaalla, Lohjan seudulla ja Loviisassa. Tapahtuman organisoinnista vastaavat kunnat.

Oulussa kunniavartiosto toteutetaan osana Oulun hautausmaan perinteisestä itsenäisyyspäivän ohjelmaa, johon kuuluu seppeleenlaskut Sankarimuistomerkillä ja Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä. Tapahtuman järjestelyissä mukana ovat Oulun evankelisluterilainen seurakunta, puolustusvoimat, veteraanijärjestöt ja kansalaisjärjestöt.

Oulun sankarivainajat: www.sotasampo.fi/fi/
Oulun Suomi 100 -ohjelma: www.ouka.fi/syntymapaivaviikko

 

 

Jakolinkki