Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

Bart, Talvivaara – Jari Arffmanin valokuvia

28.9.2013–5.1.2014, Tasku

 

Jari Arffmanin näyttely koostuu Sotkamon Talvivaaran kaivosalueella elokuussa 2011 otetuista miljöövalokuvista. Dokumentaarinen teossarja kertoo ympäristön totaalisesta muodonmuutoksesta ja teollisten prosessien rajuudesta. Mediassa tiuhaan esiintynyt, kiistanalainen ja moninaisia tunteita herättävä Talvivaaran kaivosalue näyttäytyy mustavalkokuvissa jylhän dramaattisena ja monitulkintaisena. Arffmanin mukaan kuvauspäivä Talvivaarassa oli hurja kokemus, eikä vähiten kaivoksen mittakaavan vuoksi. "Kuvaaminen tapahtui melko dantemaisessa ja jollain tavalla erämaisessa maisemassa."

Jari Arffman: BART-teos Talvivaarasta, Paakkola Conveyors Oy, 2011
 

Kajaanissa 1965 syntynyt, nykyisin Tampereella asuvaJari Arffman on oman tien kulkija suomalaisessa valokuvataiteessa. Hän päästää valokuvissaan katsojat paikkoihin, joihin yleensä ei ole pääsyä. Nykyaikaiset tehdasmiljööt, varastot, tuotantolaitteiden yksityiskohdat ja työntekijät koneittensa ja työpöytiensä ääressä ovat hänelle tyypillisiä aiheita. Jari Arffman on kehitellyt BART – Business Art –konseptinsa avulla uudenlaista dokumenttivalokuvauksen lajityyppiä ja toimintamallia, jossa yritykset ja organisaatiot voivat tilata taiteellisesti ja sisällöllisesti korkeatasoisia mustavalkoisia valokuvateossarjoja toiminnastaan, henkilökunnastaan ja työympäristöstään.

Bart, Talvivaara -kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä tervolalaisen konepajayrityksen Paakkola Conveyors Oy:n kanssa. Vaikka Jari Arffmanin valokuvat on otettu lähtökohtaisesti hyvin tarkoitusperin, välittyy kuvista synkän komea, lähes militantti tunnelma. Arffman taitaa kuvakulmien valinnan, sommittelun, rytmin ja sävyjen vivahteet. Mustavalkoisuus itsessään alleviivaa näkymien karuutta. Tai kuten taidehistorioitsija Asko Mäkelä kirjoittaa julkaisussa Bart – Business Art (Maahenki, 2008): "Syvä musta tuo kuviin pimeässä asuvan salaisuuden."

Pari kuukautta kuvien oton jälkeen Talvivaaran Kaivososakeyhtiön jätevedet vahingoittivat useita kaivoksen lähijärviä. Marraskuussa 2012 tapahtuneen kipsisakka-altaan massiivisen vuodon myötä kaivosalueen eteläpuolelle pääsi huomattavia määriä raskasmetalleja. Elokuussa 2013 Talvivaaran kaivoksen lähivesien kaloissa uutisoitiin olevan kohonneita kadmiumpitoisuuksia.

Jari Arffman on Valokuvataiteilijoiden Liiton ja Tampereen taiteilijaseuran jäsen. Hän on osallistunut näyttelyihin vuodesta 1993 lähtien. Arffman on toiminut valokuvauksen tuntiopettajana ja vapaana journalistina.
 

Katso näyttelystä annettu palaute >

Anna oma palautteesi >