Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

Ajantaju – Oulun taidemuseon 50-vuotisjuhlanäyttely
5.10.2013–4.1.2015

 

Oulun taidemuseo juhlistaa 50-vuotista historiaansa kokoelmia esittelevällä Ajantaju –näyttelyllä. Kuvataiteen eri aikakaudet, tyylit, toteutustavat ja ilmiöt ovat laajasti edustettuna kokonaisuudessa. Näyttely on eräänlainen aikamatka ja läpileikkaus Oulun taidemuseon, sen kokoelmahankintojen ja kotimaisen kuvataiteen historiaan. Taustalla kulkee ajatus taidemuseon tehtävästä hoitaa ja ylläpitää yhteistä kulttuuriperintöä sekä toimia yhteisöllisenä muistina.

     Vilho Lampi: Viljamakasiini. 1929.
 
       Kirsi Jokelainen: Lähiösuudelma. 1997.


 

Visuaalinen aikamatka alkaa Salkku-salista, jossa esitellään vanhempaa kuvataidetta 1700-luvulta 1940-luvulle asti. Teoksia on esillä oman aikansa kärkinimiltä, kuten Isaac Wacklinilta, Amélie Lundahlilta, Magnus von Wrightilta, Juho Mäkelältä, Vilho Lammelta ja Essi Renvallilta. Seuraavaksi siirrytään 1950-80 -luvuille Sam Vannin, Unto Pusan, Ahti Lavosen, Nina Ternon, Jarmo Mäkilän, Sinikka Tuomisen ja Kain Tapperin seurassa. Kahden viime vuosikymmenen kuvataidetta edustavat puolestaan Tiina Ketara, Marika Mäkelä, Janne Räisänen, Kaarina Kaikkonen ja Reijo Hukkanen. Teemalliset erityiskokonaisuutensa näyttelyssä muodostavat taiteilijoiden omakuvat sekä taidegrafiikka. Kaikkiaan teoksia on esillä noin sadalta taiteilijalta. Lisäksi näyttelyssä on myös muutamia vaihtuvia teoksia, jotka erottuvat yleisripustuksesta eri korostusvärien keinoin. Teosvaihdot tehdään keväällä ja syksyllä 2014.

Oulun taidemuseo avattiin yleisölle vuonna 1963 Torikadulla sijaitsevaan Kolmiotaloon. Kymmenisen vuotta myöhemmin 1972 taidemuseo muutti Asemakadulle Wieniläisen Pukimon huoneistoon. Nykyisissä, museotoimintaa varten suunnitelluissa toimitiloissaan Kasarmintiellä taidemuseo on sijainnut vuodesta 1990.

Taidemuseon kokoelmaan kuului perustamisvuonna 37 taideteosta. Ajan myötä kokoelmateoksia alettiin hankkia järjestelmällisesti kaupungin talousarvioon varatulla vuotuisella taidehankintamäärärahalla. Viidenkymmenen vuoden aikana Oulun taidemuseon hallinnoimiin useisiin kokoelmiin on hankittu nykytaiteen saavutusten ohella taidehistoriasta tuttuja merkkiteoksia. Tällä hetkellä taideteoksia on jo yli 4000 kappaletta, joihin lukeutuvat myös julkiset ulkoveistokset sekä prosenttitaide.
Museokauppa Ainoassa on myynnissä 50 kappaletta tilaustyönä tehtyjä ModoMio –uniikkikoruja, joiden kuva-aiheet ovat näyttelyn kokoelmateoksista. Lue lisää >
 

Ajantaju-näyttelyn teosäänestys >