Uutiset

< Takaisin

Jussi Jäälinoja – Kaunis turhuus 1969–2016 -näyttely avataan taidemuseossa

26.3.–30.7.2017 (avoinna viikonloppuisin)

Oulun taidemuseo esittelee 80 vuotta täyttävän Jussi Jäälinojan tuotantoa viiden vuosikymmenen ajalta.

Väinö Juhani (Jussi) Jäälinoja syntyi 1937 Yli-Iissä maanviljelijän poikana. Jo varhain hän osoitti lahjakkuutta käsillä tekemiseen, mutta ei kuitenkaan suunnitellut taiteilijan uraa. 50-luvulla Jäälinoja kuuli radiosta Aune Lindströmin esitelmän Helene Schjerfbeckistä, mikä teki suuren vaikutuksen. Omat maalausopinnot alkoivat vasta  vuosia myöhemmin. Taiteen maailmaan hän pääsi tutustumaan mm. Oriveden opistossa, jossa hän aloitti opinnot 25-vuotiaana, käytyään sitä ennen kiertelemässä maailman merillä. Työ laivoissa vei hänet useimpiin Euroopan maihin sekä Afrikkaan.

Muutettuaan 60-luvulla Helsinkiin häntä kannustettiin jatkamaan taideopintoja Vapaassa Taidekoulussa. Siellä häntä ohjasivat mm. Mauri Faven, Unto Pusa ja Tor Arne. Hyvin pian Jäälinoja valittiin mukaan Taidehallin Nuorten näyttelyyn ja yksityisen debyyttinäyttelynsä hän piti Bäcksbackan galleriassa Helsingissä heti koulusta valmistumisen jälkeen. Helsingistä tie vei Muhoksen kautta Ouluun vapaaksi taiteilijaksi.

Jussi Jäälinojan kokonaistuotanto on erittäin laaja. Se sisältää piirustuksia, maisemamaalauksia, henkilö- ja muotokuvia, veistoksia, pienoismalleja ja installaatioita. Toistuvia aiheita maisemien ja kaupunkikuvien lisäksi ovat lukuisat naismuotokuvat. Taidehistoriallisesti tyylit vaihtuvat 1960-luvun modernismista surrealismiin ja naivismiin. Pelto- ja jokimaisemat saavat vuosien varrella myös ekspressionistisia sävyjä.

Leijuvia ihmishahmoja, ilmassa roikkuvia taloja, pääkallot, peilit, taulujen kehykset, suuret kädet – Jäälinojan teoksissa usein toistuvat symbolit saavat katsojan pohtimaan teosten taustalla olevia tarinoita. Toisaalta maalausten väri-ilottelusta ja persoonallisesta sommittelusta voi nauttia sellaisenaan ilman syvempiä tulkintoja.  Kriitikko Heikki Kastemaa onkin kutsunut Jäälinojaa visionääriksi. ”Hän rakentaa pieniä ja suuria ympäristöjä, visioita olemiseensa ja elämäänsä. Hänen taiteellaan tuntuu usein olevan pyrkimys rooliin, joka on yksittäistä teosta suurempi, osa kokonaisuutta. Se tavoittelee kokonaisteosta, kokonaisvaltaista ja ympäristöön sijoittuvaa asemaa.”

Jussi Jäälinoja on osallistunut lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan kuuluu mm. Oulun, Rovaniemen ja Kemin taidemuseoiden kokoelmiin sekä ulkomailla Leverkusenin ja Bodenin kaupunkien kokoelmiin. Teoksia on myös mm. Nordean, Osuuspankin, Sanomalehti Kalevan, Oulun Yliopiston, WSOY:n sekä Stiftung Hans Ulrich Schwaar’n kokoelmissa. Jäälinoja on Taidemaalariliiton sekä Oulun Taiteilijaseuran jäsen.

Näyttelyn avajaiset on lauantaina 25.3 klo 14–17 taidemuseon Satula-tilassa. Avajaispäivä on samalla Jussin syntymäpäivä.

Satula-tilaan mahtuu n. 50 henkeä. Avajaisiin vapaa pääsy. Muihin taidemuseon näyttelyihin normaali pääsymaksu. Tervetuloa!
 

Kuva: Jäälinoja Jussi, Punahilkka, 1988. Kuva Mika Friman