Uutiset

< Takaisin

Urho Kekkosen muotokuvan lahjoitus taidemuseolle

Suomen Kulttuurirahasto lahjoittaa Oulun taidemuseon kokoelmaan Suomen tasavallan presidenttinä pitkään toimineen Urho Kekkosen (1900–1986) muotokuvan. Oululaissyntyisen kuvanveistäjän Essi Renvallin (1911–1979) tekemä kipsinen veistos esittää valtiovarainministeriön virastovaltuutettuna ja Paasikiven hallituksen oikeusministerinä marraskuusta lähtien vuonna 1944 työskennellyttä poliittisen uransa alkuvaiheessa ollutta valtiomiestä. Suomen Kulttuurirahaston kokoelmaan teos on tullut osana toimittaja Maija-Liisa Heinin (1917–1988) testamenttilahjoitusta.

Suomen Kulttuurirahasto ja Oulun taidemuseo konservoivat yhteisrahoituksella ajan saatossa patinoituneen kipsiveistoksen.

- Herkälle kipsiteokselle on eduksi päästä pysyvästi museo-olosuhteisiin. Lisäksi Oulun taidemuseon kokoelmassa veistos on paremmin yleisön saavutettavissa, perustelee erityisasiantuntija Johanna Ruohonen Suomen Kulttuurirahastosta lahjoitusta.

Lahjoitus yhteistyöhankkeineen liittyy retrospektiiviseen Muottiin taipumaton – kuvanveistäjä Essi Renvall -näyttelyyn, joka on esillä Oulun taidemuseossa 18.6.–4.9.2016. Essi Renvallin tuotantoa esitellään koko hänen elämänsä ja uransa, kuudenkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla ja materiaaleilla toteutettuja veistoksia, mutta myös hänen vähemmän tunnettuja luonnoksiaan, piirustuksiaan ja maalauksiaan. Varhaisin piirustussarja on vuodelta 1919, jolloin talojen työkseen piirtämisestä haaveillut pikkutyttö vasta aloitti koulutiensä Kirkkotorin pienten lasten koulussa Oulussa. Viimeisimmät muotokuvaveistokset ajoittuvat kuvanveistäjän kuolinvuoteen 1979.

Urho Kekkosen muotokuvan konservointi museo- ja tiedekeskus Luupin sosiaalisen median kanavilla:

Facebook
Twitter
:
Instagram

Kuva: Essi Renvall, Urho Kekkosen muotokuva, 1944. Kollaasi kipsivalun konservoinnista.