Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

HÄNTÄ PYSTYYN! – Terveisin kissat ja koirat
7.10.2014 – 4.1.2015
 

Samuli Heimonen, Katso minua


Emma Ainala, Girls Night Out

Esko Männikkö, Kuivaniemi

Anna-Mari Vierikko, WOOH-koiravalaisin Äitikoira-Annikki

 

Häntä pystyyn! -näyttely kertoo nykytaiteen keinoin ihmisen, kissan ja koiran yhteiselosta. Ihmisen kesyttämä on aina jossain määrin ihmisen kuva hyvässä ja pahassa.

Kuvataiteen historiassa kissat ja koirat ovat esiintyneet jo lähes 10 000 vuotta, ensin luolamaalausten ja kulttiesineiden hahmoina, sittemmin keskiajalta lähtien erityisesti osana maalaustaiteen eri lajityyppejä. 1900-luvun modernismi ja abstraktin ilmaisu vähensivät kiinnostusta esittävyyteen ja sitä kautta myös eläinaiheet lähes katosivat, kunnes vuosisadan lopun postmodernismi ja uusfiguratiivisuus palauttivat niiden käyttökelpoisuuden.

Häntä pystyyn! –näyttelyn monipuolinen taiteilijajoukko osoittaa, että kissoilla ja koirilla on edelleen sanottavaa erilaisten merkitysten luojina. Monet näyttelyn taiteilijoista ovat pitkänlinjan lemmikki-ihmisiä, joiden arjessa, taiteessa ja toisinaan julkisuuskuvassakin kissoilla ja koirilla on paikkansa. Osassa teoksista painottuu ihmisen ja eläimen välinen kumppanuus ja läheisyys. Poikkeuksellisen tärkeässä roolissa eläin on Kati Åbergin videoteoksessa Äänikävely, jossa syntymäsokea nainen havainnoi ympäristöään opaskoiransa kanssa. Koskettavan henkilökohtainen on myös kuvanveistäjä Joakim Sederholmin teos Kajsa-koiran viimeisestä leposijasta.

Joissain teoksissa korostuu kissojen ja koirien luonnonmukaisuus, näköisyyden, materiaalisuuden, asentojen tai lajityypillisten tapojen kautta. Toisaalta eläinten inhimillistäminen eli ihmisille ominaisten asioiden liittäminen eläimiin on varsin suosittua. Kissat ja koirat elävät kulttuurin ja luonnon rajamailla: ihmisen maailmassa ja oman lajinsa sisällä. Ihmiselle ne näyttäytyvät sekä kiintymyksen kohteina että villeinä, joskus petomaisinakin olentoina. Ihmisen kumppaniksi pitkälle jalostettu koira on joidenkin tutkijoiden mielestä jopa menettänyt oikeutensa olla todellinen eläin – koirien ja kissojen rodunjalostamisen problematiikkaa pohtivat mm. Hanna Vihriälä, Anni Kinnunen ja Leena Illukka teoksissaan.

Paikka paikoin vakavista teemoistaan huolimatta Häntä pystyyn! –näyttelyssä on hauskoja oivalluksia, lämpimiä tunteita ja huumoria. Kutsuttuina taiteilijoina mukana ovat Susanna Autio, Eeva-Leena Eklund, Johanna Havimäki, Samuli Heimonen, Maarit Hohteri, Wilma Hurskainen, Jari Huhta, Leena Illukka, Anni Kinnunen, Sanna Koivisto, Samuli Kontio, Heli Kurunsaari, Hannele Kylänpää, Marita Lappalainen, Hannamari Matikainen, Saana Susanna, Stiina Saaristo, Joakim Sederholm, Nanna Susi, Marjatta Tapiola, Jaakko Tornberg, Katja Tukiainen, Raimo Törhönen, Anna-Mari Vierikko, Hanna Vihriälä ja Johanna Väisänen. Lisäksi näyttelyssä on teoksia Oulun taidemuseon, EMMA - Espoon modernin taiteen museon, Saastamoisen säätiön, Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseon kokoelmista sekä AV-arkki suomalaisen mediataiteen levityskeskuksesta ja yksityiskokoelmista.

Näyttelyyn toteutetaan myös työpajoja ryhmille sekä asiantuntijapäivä 12.10. ja perhepäivä 2.11. Näistä lisätietoa ajankohtaista-osiosta. Luvassa myös Oulun ensimmäinen pop up -kissakahvila  (su 12.10). Facebook-kampanjan kautta yli 200 ihmistä on lähettänyt valokuvia omista koirista ja kissoistaan. Nämä karvaiset kamut ovat mukana näyttelyssä. Myös osa taiteilijoista on kirjoittanut blogitekstejä lemmikeistään. Näyttelyn kuraattori on amanuenssi Elina Vieru ja yleisötoiminnasta vastaavat museolehtori Laura Lampinen ja vs. amanuenssi Johanna Wahlberg.

Taidemuseo Häntä pystyyn! -näyttelyn myötä avautuu myös Muska Museokatin toiminnallinen taidepaja. Muskan paja on suunnattu erityisesti alakoululaisille ja sitä pienemmille. Pajassa voit kiertää Muskan reitin ja tutustua toiminnan kautta eri kissa- ja koirarotuihin, uskomuksiin kissoista ja koirista sekä tutkailla niiden luurankoja. Lisäksi matkan varrella voit mm. pukeutua rooliasuihin, soittaa lemmikkibiisejä, kuunnella ja lukea satuja sekä piirtää. Tervetuloa kaikki lapset ja lapsenmieliset tutkimaan ja touhuamaan kissojen ja koirien parissa!

Näyttelyn kuraattorin Elina Vierun tervehdys.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat kertovat blogiteksteissä suhteestaan lemmikkiinsä:

Hanna Vihriälän Maija-koira on ilon käppyrä (9.12.)

Kissaeläinten olemus inspiroi Artsi Kannunkangasta (23.11.)

Leena Illukan kissat Kas-Kas ja Mio tassuttelevat töitten päällä
(16.10)
Inko-koira on Liisa Kanervan rakas työtoveri
(29.9.2014)
Raimo Törhösen Hilippa-koira on jänishullu karkulainen (11.9.2014)
Sanna Koivisto eheytyy eläinten läheisyydessä (1.9.2014)
Johanna Havimäen kissa on ihmisläheinen metsästäjä
( 27.8.2014)

Teoskuva www.oulunluuppi.fi etusivulla: Samuli Heinonen, Katso minua
Teoskuvat
www.ouka.fi/taidemuseo-sivun bannerissa: Vasemmalla Katja Tukiaisen Pilli, oikealla osa Raimo Törhösen teoksesta Taaksekatsoja.