Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

 

Kaisun valinnat – 68 ja 89 ynnä muut hullut vuodet
Taidetta Oulun kaupungin ja Sanomalehti Kalevan kokoelmasta

10.10.2015–22.5.2016
 

Kaisun valinnat –68 ja 89 sekä muut hullut vuodet -näyttely päättyy kesänäyttelyiden valmistelusta johtuen viikkoa aiemmin kuin alun perin on ilmoitettu. Näyttelyn viimeinen vierailupäivä on sunnuntaina 22.5.

 

Hullut ja hullunkuriset vuodet
 

    
  Reijo Hukkanen, Mä taimi olen sun tarhassas, 1979
 
  Niilo Hyttinen, Sininen ämpäri, 1993
 
  Jüri Arrak, Taistelu lohikäärmeen kanssa, 1997
 
  Vilho Lampi, Sininen ämpäri, 1931

Muistatteko Romuvaaran? Tuohon Kuhmon takana sijaitsevaan paikkaan, jolla oli nimikin valmiina, suunniteltiin 1960-luvulla ydinjätteen sijoituspaikkaa. Euroopan hulluna vuonna 1968 Erkki-Sakari Heinonen teki siitä grafiikkaa.

Haapajärvisen graafikon teoksen ja yli kahdeksankymmenen muun työn tarina kerrotaan näyttelyssä, jossa liihottaa arkkienkeli, juoksee mies ämpäri päässään Brysseliin ja kylän koira vihkii käyttöön puupinon jossakin Itä-Virossa.

Näyttely on Kaisun valinnat, jonka kuratointi muistuttaa Finlandia-palkinnon diktaattorin tehtävää sikäli, että taidemuseon väki esiraatina rajasi sen materiaalin, mihin puolestani pääsin tarttumaan. Esiraati oli pannut ehdolle kaksi kokoelmaa, toinen oli Sanomalehti Kalevan, toinen kaupungin.

Omaa valintaani en joutunut tekemään näiden kahden hyvin tuntemani kokoelman välillä vaan poimimalla teoksia kummastakin.

Keskiöön nousi itsestään selvästi teosryhmä, johon olen ehtinyt kiintyä. Kalevan kokoelman kolmesta tärkeästä teemasta halusin esille Viron taiteen. Pystyihän se pitämään yllä kansakunnan identiteettiä vaikeina vuosikymmeninä. Nämä teokset muistuttavat kulttuurin parantavasta merkityksestä, etenkin kun nyt taas elämme Euroopan vaikeita aikoja.

Tässä vaiheessa valintoja alkoivat kommunikoida keskenään vuodet, tarinat, teosparit. Alaotsikon oli vuoro syntyä: 68 ja 89 ynnä muut hullut vuodet. Kaikkia näitä vuosia, jolloin kaikki muuttui tai mikään ei muuttunutkaan, yhdistää toisiinsa pohjoisuus ja sellainen ihme, kuinka luontevasti eri vuosien, jopa vuosikymmenten suomalaiset ja virolaiset taideteokset seurustelevat keskenään ja antavat toisilleen paitsi hulluja myös hullunkurisia lisäulottuvuuksia.

Valittavana olevista kokoelmista en oikeastaan edes etsinyt Euroopan –
jos muunkaan maailman – hullujen vuosien innoittamaa fotorealismia Vietnamin verilöylyistä, kauhukuvia Prahan miehityksestä tai paloja Berliinin muurista.

Näyttelyä kruunaa omista mainioista näkökulmistaan neljä videota, jotka eivät ole Oulun kaupungin eivätkä Kalevan kokoelmista.


Katso video näyttelyn rakentamisesta

Teos ylhäällä: Sirpa Alalääkkölä, Kaamos 2002. Sivun kuvat, Mika Friman