Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

 

Tapani Kokko – Kummitustalo

25.1. – 16.3.2014

 

Pudasjärveltä lähtöisin, nykyisin Orimattilassa asuva kuvanveistäjä Tapani Kokko (s. 1969) tekee räväköitä ja leikkisiä kansantaiteesta ja primitivismistä vaikutteita saaneita puuveistoksia, reliefejä ja maalauksia. Kokkoa on kuvattu suomalaisen kuvaveistotaiteen karnevalisoijaksi. Viime vuosina hänen teoksiaan on nähty usein samoissa näyttelyissä ITE-taiteilijoiden kanssa.

Kokon veistosten maailmassa moni asia sekoittuu yllättävästi. Teoksissa ollaan usein lapsuuden ja aikuisuuden rajoilla; sukupuolien ja sukupolvien, roolileikkien ja roolivaatimusten suloisen absurdissa sekamelskassa. Taiteilijan varhaisemmasta tuotannosta tutut, suuren potenssin omaavat poikaveistokset ovat sittemmin saaneet rinnallaan naisenergiaa – kukkaislapsia, puumorsiamia, pillittäjiä, voimanaisia, peppejä.

Veistosten ja reliefien visuaalisuus on runsasta, koristeellista ja tietoisen viimeistelemätöntä. Puumateriaali näyttää ja kantaa mukanaan omaa syntyhistoriaansa, myös vaurioitaan ja ikääntymistä. Kokko tekee raakaveiston ulkona ja siirtää aihiot sisälle jatkotyöstöä varten. Tarkempi muoto kehkeytyy työhuoneessa ja teos viimeistellään maalaamalla ja puukynin värittämällä.

Kummitustalossa kohtaavat elinvoima ja kalmanmaku, floora ja fauna, koettu ja kuvitelma, moottorisaha ja pensseli. Uusimmissa töissä on aikaisempaa enemmän materiaalisia yksityiskohtia, kuten kangasta ja värejä. Hulvattomaksi kokonaistaideteokseksi installoidun näyttelyn teokset ovat kymmeneltä viimeiseltä vuodelta.

Tapani Kokko on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1999. Maaliskuussa 2014 Kokko esiintyy yhdessä kuvanveistäjä Juha Mennan kanssa Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä Kristian Smedsin ohjaamassa Veistäjät-produktiossa.

Näyttelyn valo- ja äänisuunnittelusta on vastannut valosuunnittelija Severi Haapala.

Kummitustalo-näyttelyyn liittyy kaikenikäisten tee-se-itse –työpaja taidemuseon alakerran suuressa salissa.

Tapani Kokon taiteilijatapaaminen lauantaina 25.1. klo 14.
Näyttelyiden yleisöopastus sunnuntaina 9.2. klo 14.
Senioriopastus näyttelyihin perjantaina 14.2. klo 14.

Naisten sunnuntai 9.3., erityisohjelmaa klo 12-15.30: pieniä hemmotteluhoitoja, näyttelyiden yleisöopastus, mukana valokuvaaja Aki Roukala, Parras nainen –punkduon (Kati Hiekkapelto & Susanna Rapinoja) keikka. Tarkemmat tiedot netissä.

Näyttelyiden yleisöopastus sunnuntaina 16.3. klo 14.

Teoskuvat: Kummitustalo (ylh.), Peppi. Kuvat Mika Friman
Näyttelykuvat ja Tapani Kokko, kuvat Kati Leinonen