Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

 

Marita Liulia – Tanssia kameralle
18.6.–4.9.2016, Tasku

 

 
  Swan Song, Minna Tervamäki

 

 

 

    

  Swan Song, Minna Tervamäki ja Vilma Kolehmainen
 
  Virpi Pahkinen
 
  Pontus Sundset
 
  HUNT, Tero Saarinen

Kuvataiteilija, ohjaaja Marita Liulia (s. 1957) on suomalaisen mediataiteen pioneeri, joka on rakentanut työssään siltoja taiteen, tieteen ja teknologian välille. Kameraa ja tietokonetta päätyökaluinaan käyttävä Liulia keskittyy Oulun näyttelyssä valokuviin ja lyhytelokuviin, joiden keskiössä on tanssi ja tanssijat. Liulia on tehnyt vuosikymmenien ajan pitkäjänteistä yhteistyötä tanssijoiden, koreografien ja muusikoiden kanssa. "Tanssi on oma ainutlaatuinen kielensä, joka puhuttelee minua. Tanssijat ovat visuaalisia ja musikaalisia ihmisiä – sekin yhdistää meitä."

Tanssijat-valokuvasarjassa Liulia on tavoitellut vahvaa läsnäoloa, hetken merkitystä ja intiimiä kokemusta. "Minusta muotokuvat ovat aina sekä kuvaajansa että kuvattavan yhteismuotokuvia", hän toteaa. "Kuvaan mieluiten tanssijoita väsyneinä harjoitusten jälkeen, kun he ovat edelleen siellä jossain, sisäisessä maailmassaan. Näin on syntynyt esimerkiksi kaikkialle maailmaan levinnyt kuvani Tero Saarisesta HUNT-yhteisteoksessamme."

Tanssia kameralle -näyttelyssä saa ensi-iltansa Liulian käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva: Swan Song (2016), jonka tunteikasta kerrontaa tähdittää Suomen Kansallisbaletista 2012 eläkkeelle jäänyt tähtitanssija Minna Tervamäki ja ensiroolinsa tekevä 6-vuotias Vilma Kolehmainen. Swan Songin ensimmäinen versio, näyttämöteos, jossa tanssi Tervamäen lisäksi Ima Iduozee, valmistui syksyllä 2014 ja sitä tullaan seuraavan kerran esittämään syksyllä 2017 Kansallisoopperan Alminsalissa.

Swan Song -lyhytelokuvan lähtökohtana on Minna Tervamäen elämä ja ura, mutta draama on Liulian mielikuvituksen tuotetta. "Swan Song on lyhytelokuva tanssista ja kuolemasta. Elämä on ihmeellinen lahja, joka katoaa millä hetkellä hyvänsä. Tietoisuus kuolemasta onkin elämän sähköistäjä – siis tanssitaan ja rakastetaan täysillä. Taiteen taikamaailma sitoo elokuvan naissukupolvet toisiinsa."

Itsekin tanssia ikänsä harrastanut Liulia kertoo tanssin auttaneen häntä vapautumaan kehollisesti uuteen ilmaisuun ja ajatteluun. "Teokseni kaihtavat kaikkia määrittelyjä, ne ovat ennen kaikkia omalakisia taideteoksia, joissa ei ole dialogia. Tanssi, visuaalisuus ja musiikki kertovat tarinan."

Marita Liulian tanssiaiheinen teoskokonaisuus on Oulussa kuin kotonaan – onhan Oulu yksi Suomen tunnetuimmista tanssikaupungeista. Täällä vaikuttaa nykytanssiin suuntautunut tanssin aluekeskus JoJo, useita ammattilaisyhteisöjä, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, monia tanssikouluja ja esimerkiksi vahva kilpatanssin seuratoiminta.

Marita Liulia työskentelee vuonna 1997 perustamassaan tuotantoyhtiö Medeiassa. Laaja-alaiseen tuotantoon kuuluu myös maalauksia, kirjoja, mediateoksia ja pelejä. Helsingissä ja Heinolassa asuvan Liulian teoksia on esitetty 50 maassa. Liulian seuraava laaja näyttely Kultakausi avautuu Mäntässä (Taidemuseo Gösta, Serlachius-museot) 5.11.2017.

Marita Liulia Wikipediassa

 

Kuva ylhäällä: Tero Saarinen