Avoinna


Ti–su 10–17
Suljettu 16.1.–2.2.

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 3.2. klo 17–19
Esko Männikön näyttelyn avajaiset

Ti 14.2. klo 10–20
Opiskelijapäivä

Su 19.2. klo 14
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

Su 5.3. klo 14 
Esko Männikön taiteilijatapaaminen

La–su 18.–19.3. klo 11–15      
Perheviikonloppu

 

 

 

POLKU / PATHWAY - vuoropuhelu pohjoisuudesta

15.6.-15.9.2013

 

 

Kansainvälinen nykytaiteen näyttely Polku kertoo luonnosta ja elämästä pohjoisessa sekä niistä nopeista muutoksista ja haasteista, joita pohjoisen ihmiset kohtaavat tänä päivänä. Viime aikoina pohjoinen ulottuvuus on ollut aktiivisesti uutisotsikoissa. Useimmissa tapauksissa kiinnostus pohjoiseen on ollut geopoliittista ja sitä ovat ohjanneet taloudelliset intressit. Pohjoisen kulttuuri ja historia herättävät myös kiinnostusta.

Polku on avoin sana, jolla on yksilölliset mahdollisuudet ja avoin ohjelma. Se on myös työkalu, jonka avulla voi navigoida henkisesti, yhteiskunnallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti erilaisissa maastoissa. Monille ihmisille polku on yksinkertaisesti sen, mitä he tekevät jokapäiväisessä elämässään.

  Näyttelyn taiteilijat ovat Jessie Kleemann ja Julie Edel Hardenberg Grönlannista, Hrafnkell Sigurdsson ja Rúrí Islannista, Kristin Tårnesvik ja Ståle Blæsterdalen Norjasta, Anna Widén ja Katarina Pirak Sikku Ruotsista sekä Markku Heikkilä ja Kaija Kiuru Suomesta.

 

Jessie Kleemann yhdistää performanssi- ja videoteoksissaan inuiittiperinnettä nykygrönlantilaisiin teemoihin. Julie Edel Hardenbergin kuvitteellisissa elokuvajulisteissa tavalliset grönlantilaiset nousevat oman elämänsä sankareiksi. Hrafnkell Sigurdssonin videoteoksessa lasku urbaanissa vesiliukumäessä rinnastuu ikiaikaiseen matkantekoon. Rúrín karttainstallaatiossa esitetään tulevaisuusnäkymiä ilmaston lämpenemisen seuraamuksista. Saamelaistaustainen Kristin Tårnesvik käsittelee teoksissaan identiteettiä, kulttuurisia kliseitä ja kansallisuuskysymyksiä. Niin ikään saamelainen Katarina Pirak Sikku saa aiheensa luonnosta, suvun historiasta ja saamelaisperinteestä. Anna Widénin metsästä irti revityt puut herättävät kysymyksiä ihmisen ylivallasta luontoa kohtaan. Ståle Blæsterdalen grafiikassa ja veistoksissa on runollisuutta ja ajattomuutta sekä pohjoisen paradokseja. Markku Heikkilä tutustui uudella tavalla hiljattain edesmenneeseen isäänsä valokuvaamalla tämän itsensä tekemiä esineitä. Sodankyläläisen poromiesperheen kasvatti Kaija Kiuru käsittelee teoksissaan ekologisia kysymyksiä ja paikallisia teemoja. Teossarjasta Myrskyn merkit välittyy huoli kaivostoiminnan hallitsemattomasta leviämisestä Sodankylän kunnassa.

Näyttelyn on tuottanut Rovaniemen taidemuseo kuraattoreina amanuenssi Riitta Kuusikko ja kuvataiteilija Patrick Huse Norjasta.

   

Kuvat ylhäältä alas:

Jessie Kleeman: Helmikirjontamekko, 2012.

Kaija Kiuru: Suojaton, 2013.

Markku Heikkilä: Sarjasta Isännätön aine, 2013.