Avoinna


Ti–su 10–17
 

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 19.5. klo 17–19
Liitos-näyttelyn avajaiset

La 20.5. klo 10–15
Liitos-näyttelyn seminaari         
         

Ti 23.5. klo 13
Luupin senioriklubi, näyttelyesittely

Ti 23.5. klo 13
Luupin Senioriklubin kaikille ikäihmisille avoin näyttelyesittely       

Pe 26.5. klo 14
Näyttelyesittely (kaikki näyttelyt)      

 

 

 

 


Quilt Vision – Amerikkalaista nykytilkkutaidetta
6.6.–30.8.2015

Jane Burch Cochran, Joe Cunningham, Judith Larzelere, Linda Levin, Carolyn L. Mazloomi, Paula Nadelstern, Heather Pregger, Dinah Sargeant

   

Carolyn L. Mazloomi,
A Peacekeeper's Gift

      

Jane Burch Cochran, Legacy

   

Joe Cunningham, Luke Haynes
in His American Context

Quilt Visions esittelee kahdeksan ansioitunutta ja ajankohtaista amerikkalaista tekstiilitaiteilijaa, jotka tulevat eri puolilta Yhdysvaltoja: Jane Burch Cochran Kentuckysta, Joe Cunningham ja Dinah Sargeant Kaliforniasta, Judith Larzelere Rhode Islandilta, Linda Levin Massachusettista, Paula Nadelstern New Yorkista, Carolyn L. Mazloomi Ohiosta ja Heather Pregger Teksasista.

Yhdysvalloissa tilkkutaiteen (Modern Quilt Art) kenttä on laaja ja monipuolinen johtuen tilkkutöiden pitkästä ja monipuolisesta perinteestä, vakiintuneesta asemasta visuaalisen taiteen osana ja ammattitaiteilijoiden kovasta tasosta. Keskustelut tilkkutöiden suhteesta kuvataiteeseen käynnistyivät Yhdysvalloissa jo 1800-luvun lopulla. Nyt esillä olevan näyttelyn  juuret ovat 1950-60-lukujen vaihteessa, jolloin eri alojen nuoret taiteilijat löysivät isoäitien tilkkutäkit ja ottivat ne oman taiteellisen ilmaisunsa välineeksi.

Englannin kielessä patchwork tarkoittaa sananmukaisesti tilkkutyötä, jossa tilkut ommellaan yhteen käsin tai koneella. Quilt puolestaan tarkoittaa sekä verbiä tikata että tikattua kolminkertaista tekstiiliä, täkkiä. Tikkaaminen tehdään joko käsin tai koneella ommellen. Suomen kielessä on luontevampaa puhua tilkkutaiteesta kuin "täkkitaiteesta".

Quilt Visions - näyttelyn taiteilijoilla on pitkä ura nykytilkkutaiteen aktiivisina tekijöinä, opettajina, kirjoittajina ja näyttelyorganisaattoreina. Näyttely valottaa erilaisia taiteellisen ilmaisun tapoja ja työtapoja: käsin ompelua, koneompelua, applikointia, kankaanpainantaa, värjäystä, maalaamista jne. Teoksissa käsitellään moninaisia aiheita, kuten nais- ja miesnäkökulmaa, afroamerikkalaisuutta, kodin arkea, suurkaupunkeja, luontoa ja musiikkia. Abstrakti sommittelu, värit ja materiaali-ilottelu ovat myös tärkeässä roolissa. Jokaiselta taiteilijalta on valittu 6-8 teoksen kokonaisuudet pääpainon ollessa uusimmassa tuotannossa.

Quilt Visions on laajin koskaan Pohjois-Euroopassa nähty katselmus amerikkalaiseen nykytilkkutaiteeseen. Suomessa kansainvälistä nykytilkkutaidetta on esitelty taidemuseoissa erittäin harvoin. Oulun taidemuseon kutsunäyttelyn kuraattoreina ovat toimineet oululainen tekstiilitaiteilija, tekstiilityönopettaja Vuokko Isaksson, joka tunnetaan suomalaisen nykytilkkutaiteen pioneerina yli 40 vuoden ajalta, ja amanuenssi Elina Vieru. Kuraattorit ovat valinnoissa huomioineet tilkkutaiteen erilaiset ilmaisukeinot ja kuvataiteellisen kiinnostavuuden. Näyttelyn yhteydessä järjestetään erilaisia yleisötapahtumia, kuten näyttelyopastuksia, työnäytöksiä ja luentoja.

Kuva ylhäällä: Linda Levin, Central Park - West Fall I (osa)
 

Näyttelyyn liittyvä Näkyjen Saari -tekstiilitaidetempaus Hupisaarilla

Quilt Vision -näyttelyn muita tapahtumia Oulun taidemuseolla:

Pe 12.6. 14–15 Quilt Visions -näyttelyn senioriopastus
Tekstiilitaiteilija, kuraattori Vuokko Isaksson esittelee Quilt Visions -näyttelyn. Opastus on suunnattu erityisesti ikäihmisille. Opastus museon pääsymaksun hinnalla.

Su 14.6. klo 14–14.45 Quilt Visions -näyttelyn yleisöopastus
Tekstiilitaiteilija, kuraattori Vuokko Isaksson esittelee Quilt Visions -näyttelyn. Opastus museon pääsymaksun hinnalla.

Su 23.8. klo 12–13.45 Luento nykytilkkutaiteesta
Nykytilkkutaiteessa on kysymys taiteellisesta ilmaisusta, jossa on jokin sisällöllinen viesti ja sen mukainen ulkoinen ilmenemismuoto. Tekstiilitaiteilija Marita Lappalainen käsittelee luennossaan suomalaisen ja ulkomaisen nykytilkkutaiteen sisältöä ja visuaalista asua.

Su 23.8. klo 14-15 Quilt Visions -näyttelyn yleisöopastus
Tekstiilitaiteilija, kuraattori Vuokko Isaksson esittelee Quilt Visions -näyttelyn. Opastus museon pääsymaksun hinnalla.

 

       
Dinah Sargeant, A Fleeting Thought (detalji)     Judith Larzelere, Tsunami   Heather Preggert,
Tuning Fork 12
  Paula Nadelstern, Kaleidoscopic XXXIII Shards