Avoinna


Ti–su 10–17
 

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 19.5. klo 17–19
Liitos-näyttelyn avajaiset

La 20.5. klo 10–15
Liitos-näyttelyn seminaari         
         

Ti 23.5. klo 13
Luupin senioriklubi, näyttelyesittely

Ti 23.5. klo 13
Luupin Senioriklubin kaikille ikäihmisille avoin näyttelyesittely       

Pe 26.5. klo 14
Näyttelyesittely (kaikki näyttelyt)      

 

 

 

 

 

Suomalainen elegia
Hugo Simbergin grafiikkaa Ismo ja Mervi Sirénin taidekokoelmasta
13.5.—17.9. Kaari-tila

 

 
     Hugo Simberg, Missljud 1900
Kuva Mika Friman.

Rakastetun taidemaalarin Hugo Simbergin (1873—1917) lähes neljänsadan teoksen graafinen tuotanto on jäänyt melko tuntemattomaksi, vaikka häntä pidetään yhtenä kotimaisen taidegrafiikan uranuurtajana. Akseli Gallen-Kallelan myötävaikutuksella grafiikkaan 1895 Ruovedellä tutustunut Simberg teki pääosin etsauksia eli viivasyövytyksiä, mutta nuoruudessaan myös puupiirroksia ja vuodesta 1906 lähtien värillisiä pehmeäpohjasyövytyksiä.

Laajaan graafiseen tuotantoon kuuluu muoto- ja henkilökuvia, maisemia ja taiteilijalle tyypillisiä kuolema- ja piruaiheita. Monet talvi- ja kesämaisemista saivat syntynsä Niemenlautan sukutilalla Viipurinlahden luoteisrannalla.

Oululaiset Ismo ja Mervi Sirén ovat keränneet taidegrafiikkaa yli 25 vuotta. Ensimmäinen Simberg hankittiin 2011. Oulu Sinfoniassa viulistina työskentelevä Ismo Sirén muistelee: ”Nuoren avioparin kodissamme ei ollut edes sohvaa ensimmäiseen viiteen vuoteen, mutta grafiikkaan kuitenkin jostain löytyi rahaa. Taide tuo kotiin levollisen tunnelman. Hyvin usein viulua soittaessani jään tuijottamaan jotakin taulua olohuoneessamme.”

Kokoelmassa on reilut parikymmentä Simbergin teosta mukaan lukien ensimmäinen graafinen teos ”Suomalainen elegia” (1895—96) ja viimeinen ”Kaskisavua” (1917). Ismo Sirén kertoo: ”Otan usein suurennuslasin käteeni ja tutkailen jotakin teosta tarkemmin ja hämmästelen vedoksen käsittämättömän hienoja yksityiskohtia.” Ismo Siréniä viehättää Simbergin tapa piirtää suoraan pohjustetulle laatalle ilman luonnostelua. ”Kuva-aihe hahmottui taiteilijan ajatuksissa ja siirtyi paperille, kankaalle tai levylle ja Simberg hyvin harvoin jatkoi ensimmäisen vedoksen jälkeen levyn työstämistä.”

Sirénien taidekokoelman Simbergit ovat ns. jälkivedoksia, joita on teetetty hyvin rajallinen määrä taiteilijan perikunnan toimesta. Ateneumin taidemuseon mukaan melko monista Simbergin teoksista ei ole olemassa yhtään taiteilijan itsensä tekemää vedosta. Ateneumin grafiikkakokoelman emeritus intendentti Heikki Malmen 1989 laatimassa Simbergin grafiikan teosluettelossa kartoitettiin taiteilijan koko graafinen tuotanto jälkivedoksineen.

Kuva ylhäällä: Hugo Simberg, Talonpoika ja Kuolema taivaanportilla 1902. Kuva Mika Friman.

 

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat


Su 14.5. klo 14
Ismo Sirén esittelee näyttelyn Suomalainen elegia ja kertoo Hugo Simbergistä, Kaari-tila

Ti 23.5. klo 13
Luupin Senioriklubin kaikille ikäihmisille avoin näyttelyesittely

Pe 26.5./su 11.6./su 6.8./su 17.9. klo 14
Näyttelyesittely (kaikki näyttelyt)                          

To 17.8. klo 22 saakka
Oulun Taiteiden Yö – työpajoja, Antye Greien ääniperformanssi ja mm. näyttelyesittely klo 19
Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.