Avoinna


Ti–su 10–17
 

 

Liput

6€ / 4€ Lue lisää

 

 

Yhteystiedot

Kasarmintie 9,Oulu, Finland
p. 044 703 7471

 

 

Tapahtumat

 

Pe 19.5. klo 17–19
Liitos-näyttelyn avajaiset

La 20.5. klo 10–15
Liitos-näyttelyn seminaari         
         

Ti 23.5. klo 13
Luupin senioriklubi, näyttelyesittely

Ti 23.5. klo 13
Luupin Senioriklubin kaikille ikäihmisille avoin näyttelyesittely       

Pe 26.5. klo 14
Näyttelyesittely (kaikki näyttelyt)      

 

 

 

 

Parhaillaan esillä taidemuseolla

 

 

 
      Ilkka Halso, Kitka River 2004,
kromogeeninen digitaalivedos,
Oulun taidemuseon
kokoelma
.
Kuva Mika Friman
   

20.5.–12.11.
Liitos
Luonto uudessa tarkastelussa
Avajaiset 19.5. klo 17–19

 

Suomen Biotaiteen Seura ry:n ja Oulun taidemuseon tuottama kansainvälinen nykytaidenäyttely tarkentaa katseen ihmisen luontosuhteeseen ja muuttuvaan ympäristöön. Kanadalaisen kuraattorin Nina Czegledy ja Suomen Biotaiteen Seuran kokoamassa katselmuksessa teemaan liittyviä ideoita lähestytään tieteidenvälisesti ja poikkitaiteellisesti. Näyttelyn oheistapahtumat, työpajat, esitelmät ja keskustelut tarjoavat monipuolisesti tekemistä ja pohdittavaa.

Näyttelyssä on teoksia seuraavilta tekijöiltä: Lauri Anttila (FIN), Risto-Pekka Blom (FIN), Alexandra Daisy Ginsberg (GBR) & Sacsha Pohflepp (GER), Antye Greie  (GER), Ilkka Halso (FIN), Kalle Hamm (FIN), Pekka & Teija Isorättyä  (FIN), Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen (FIN), Antero Kare (FIN), Olga Kisseleva (RUS), Carolin Koss (FIN/GER), Mia Mäkelä (FIN), Agnes Meyer Brandis (GER), Tuula Närhinen (FIN), Kira O'Reilly (IRE), Anu Osva (FIN), Johanna Rotko (FIN), Tibor  Szemző (HUN), Leena ja Oula Valkeapää (FIN), Jana Winderen (N). Lue lisää >

Näyttely on taidemuseon 1. kerroksessa.

 

Fanny Churberg, Kaski,
maisema Uudeltamaalta (1872).

 Kansallisgalleria/Ateneumin
taidemuseo, Ahlströmin kokoelma.
Kuva Kansallisgalleria/Yehia Eweis
 

13.5.–17.9.

Suomen taiteen tarina

Ateneumin kiertävä kokoelma


Suomen taiteen tarina johdattaa kävijän läpi Suomen taiteen kehityskulun 1800-luvun alusta 1960-luvulle. Liki 90 teoksen kokonaisuudessa on klassikoiksi nousseita, omana aikanaan kohauttaneita teoksia, mutta myös harvinaisempia poimintoja nimekkäiltä taidemaalareilta ja kuvanveistäjiltä. Upea kiertonäyttely esittelee muun muassa Wäinö Aaltosen, Fanny Churbergin, Albert Edelfeltin, Magnus Enckellin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Eero Järnefeltin, Anitra Lucanderin, Vilho Lammen, Tyko Sallisen ja Maria Wiikin teoksia. Ateneumin taidemuseon/Kansallisgallerian tuottama näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon. Lue lisää >

Näyttely on taidemuseon 2. kerroksessa.

 

 
     Hugo Simberg, Talonpoika ja kuolema taivaan portilla, 1902,
viiva- ja akvatintasyövytys,
Ismo ja Mervi Sirénin taidekokoelma.
Kuva Mika Friman

Suomalainen elegia

Hugo Simbergin grafiikkaa

Ismo ja Mervi Sirénin taidekokoelmasta

13.5.–17.9.


Rakastetun taidemaalarin Hugo Simbergin (1873—1917) graafinen tuotanto on jäänyt melko tuntemattomaksi, vaikka häntä pidetään yhtenä kotimaisen taidegrafiikan uranuurtajana. Akseli Gallen-Kallelan myötävaikutuksella grafiikkaan tutustunut Simberg teki pääosin etsauksia eli viivasyövytyksiä. Laajaan graafiseen tuotantoon kuuluu muoto- ja henkilökuvia, maisemia ja taiteilijalle tyypillisiä kuolema- ja piruaiheita.

Oululaiset Ismo ja Mervi Sirén ovat keränneet taidegrafiikkaa yli 25 vuotta. Kokoelmassa on reilut parikymmentä Simbergiä mukaan lukien ensimmäinen graafinen teos ”Suomalainen elegia” (1895—96) ja viimeinen ”Kaskisavua” (1917). Ismo Sirén kertoo: ”Otan usein suurennuslasin käteeni ja tutkailen jotakin teosta tarkemmin ja hämmästelen vedoksen käsittämättömän hienoja yksityiskohtia.” Kokoelman Simbergit ovat ns. jälkivedoksia, joita on teetetty hyvin rajallinen määrä taiteilijan perikunnan toimesta. Ateneumin taidemuseon mukaan monista Simbergin teoksista on olemassa vain jälkivedoksia.

Näyttelyssä on mukana myös Simbergin grafiikkaa Oulun taidemuseon kokoelmasta. Lue lisää >

Näyttely on 1. kerroksen Kaari-tilassa.

.

    
  Jäälinoja Jussi, Punahilkka, 1988
   

26.3.–30.7. (avoinna viikonloppuisin)

Jussi Jäälinoja

Kaunis turhuus 1969–2016

 

Oulun taidemuseo esittelee 80 vuotta täyttävän Jussi Jäälinojan tuotantoa viiden vuosikymmenen ajalta.

Oululaistaiteilija Jussi Jäälinojan (s. 1937 Yli-Ii) kokonaistuotanto on erittäin laaja. Se sisältää piirustuksia, maisemamaalauksia, henkilö- ja muotokuvia, veistoksia, pienoismalleja ja installaatioita. Toistuvia aiheita maisemien ja kaupunkikuvien lisäksi ovat lukuisat naismuotokuvat. Taidehistoriallisesti tyylit vaihtuvat 1960-luvun modernismista surrealismiin ja naivismiin. Pelto- ja jokimaisemat saavat vuosien varrella myös ekspressionistisia sävyjä.

Kriitikko Heikki Kastemaa onkin kutsunut Jäälinojaa visionääriksi. ”Hän rakentaa pieniä ja suuria ympäristöjä, visioita olemiseensa ja elämäänsä. Hänen taiteellaan tuntuu usein olevan pyrkimys rooliin, joka on yksittäistä teosta suurempi, osa kokonaisuutta. Se tavoittelee kokonaisteosta, kokonaisvaltaista ja ympäristöön sijoittuvaa asemaa.”

Näyttely on taidemuseon 1. kerroksen Satula-tilassa.