Rehtorin terveiset - Takkurannan koulu - Oulun kaupunki

Rehtorin terveiset Rehtorin terveiset

Terveisiä koulusta. Lapset ovat saapuneet aloittamaan syyslukukauden iloisella ja reippaalla mielellä korjattuun kouluumme. Toivottavasti kesällä kerättyjä voimia riittää syyslomaan saakka. Uimista ja aurinkoa on tänä kesänä riittänyt.

Viimeinenkin remontti alkaa olla valmiina, vaikka pieniä viimeistelytöitä tehdään vielä pitkälle syksyyn saakka. Olemme tyytyväisellä mielellä. Koulun sisäilma vaikuttaa puhtaalta ja raikkaalta. On tärkeää, että saamme työskennellä terveessä koulussa. Mansikkana kakun päällä meillä on uusittu ruokasalimme. "Maito on nyt kylmää ja ruoka lämmintä uuden jakelutiskin myötä." Ja viimeinkin liikuntasalimme on sille tarkoitetussa käytössä, myös iltakäyttäjille. Takkurannan koulu aloittaa lukuvuotensa hyvillä mielin.

Henkilökuntamme on hieman uusiutunut. Matti Päkkilä jäi eläkkeelle, mutta jatkaa vielä kahtena päivänä resurssiopettajana, lähinnä yläluokilla. Joukkoomme ovat liittyneet Anna-Riikka Kauppila ja Jukka Kähkönen. Jari-Pekka Varjonen siirtyi viidennen luokan mukana Kellon koululle. Kaisa Vähäkuopus opiskelee tämän lukuvuoden ja Kaisaa tuuraa Anna Paaso. Koulullamme työskentelee aika ajoittain viime vuonna kirjoittaneita ylioppilaita työkoekilussa.

Heti ensimmäisten päivien aikana olemme kiinnittäneet huomiota koulumme ilmapiiriin. Kiusaamista emme hyväksy ja harjoittelemme kohtaamaan toisemme ystävällisesti ja kunnioittaen. Toivon, että jokainen Takkurannan koululla työskentelevä, iso tai pieni, voi tulla turvallisin mielin jokaisena aamuna aloittamaan päivänsä ja kulkea koulumatkansa rauhallisella mielellä. Tässä yhteisessä ponnistelussa te huoltajat olette avainasemassa. Lasta tulee kuunnella herkällä korvalla, jotta pääsemme ajoissa puuttumaan ei-toivottuun toimintaan. Yhteistyö on voimaa. Koulumme visio on ” Mahdollistamme onnellisuutta yhdessä tekemällä”, tämän eteen teemme työtä.

Uudet opetussuunnitelmat on otettu käyttöön 1.8.2016 alkaen. Opettajat ovat innolla tarttuneet työhön. Opetussuunnitelmaa kehitetään arjessa jokaisena päivänä.

Olemme rakentaneet uuden opetussuunnitelman mukaista koulumme arvopohjaa yhteistyössä koulun aikuisten ja lasten kanssa. Te olette olleet omalta osaltanne eri vaiheissa mukana, joko koko kaupungin prosesseissa tai meidän omissa. Tärkeintä koulumme arvoissa on se, että ne näkyvät koulumme arjessa ihan joka hetki.

Oppimisen arviointi on asia, joka muuttuu eniten uuden opetussuunnitelman myötä.  Väliarviointitodistus jäi jo viime lukuvuonna pois ja kävimme teidän kanssanne arviointikeskustelun joulu-tammikuun aikana. Oppilas oli mukana keskustelussa. Esittelemme syyskuun loppupuolella yhteisessä vanhempainillassa, mikä kaikki oppilaan oppimisen arvioinnissa tulee muuttumaan. Muutos on todella suuri.

Uuden opetussuunnitelman hengen tulee onnistuessaan näkyä selvästi sinne kotiin päin. Oppiaineen ulkoa oppiminen sisältöjen osalta ei voi enää olla keskeisin tavoite, vaan opiskelussa mennään taito edellä vuorovaikutustaitoja harjoitellen yhdessä digitaalisen oppimisympäristön hyödyntämisen kautta. Edelleen on olemassa tiettyjä perustaitoja ja ilmiöitä, joiden oppimisen ja ymmärtämisen pohjalle rakennamme yleissivistystä. Näiden rinnalle on kuitenkin tullut taitoja, joiden avulla on helpompi löytää oma paikka yhteiskunnassa. Koulun yksi tärkeimmistä perustehtävistä on auttaa lasta löytämään lahjansa ja vahvuutensa.

Lapsen kasvun tukemisen merkittävänä perustana on, että koti ja koulu tekevät yhteistyötä. Molemmilla on tässä tärkeässä prosessissa oma roolinsa, mutta ilman yhteistyötä se ei onnistu. Meidän on hyvä keskustella avoimesti toistemme kanssa. Wilma olkoon informaatiokanava, jota pitää seurata aktiivisesti kotona ja koulussa, mutta keskustelu tulee käydä toistemme näkemyksiä kunnioittaen kasvotusten. Näin voimme paremmin tarkistaa, olemmeko ymmärtäneet toisemme oikein. Toivon näkeväni teidät, arvoisat huoltajat, runsain joukoin yhteisissä tapaamisissa, vanhempainilloissa, koulu avoimien ovien päivillä viikolla 40 sekä joulujuhlissa 20.12.

Kouluväki on innoissaan aloittanut uuden lukuvuoden yhdessä oppilaiden kanssa.

 

Yhteistyöterveisin,

Seija Ländén

rehtori