AJANKOHTAISTA

Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun kaupungin hankkeessa lisätään tapahtumien ympäris­tö­vastuuta

Tapahtumat etsivät uusia toimintamalleja paitsi koronakriisissä myös ilmastokriisissä, sillä yleisötapahtumat kuormittavat luontoa ja ilmastoa.

Pohjois-Pohjanmaan tapahtumien ympäristövastuullisuutta lisätään Oulun kaupungin vetämässä Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeessa, joka testaa ympäristöystävällisiä keksintöjä yleisötapahtumissa, kun sellaisia taas järjestetään.

Kahdeksan tapahtumaa antoi omat haasteensa innovaatio-organisaatioiden ratkaistavaksi ennen korona-aikaa, mutta tapahtumien peruuntumisen vuoksi testaamaan ei päästy vielä tänä vuonna.

Nyt haasteita ovat antaneet myös Kuusamossa toukokuussa järjestettävä polkujuoksutapahtuma NUTS Karhunkierros ja Äimäraution ravirata, joka haluaa pienentää ravitapahtumien hiilijalanjälkeä.

Miten yleisö saadaan valitsemaan vastuullisesti?

NUTS Karhunkierros haluaa löytää ratkaisuja ruokahävikin hyödyntämiseen ja kannustaa yleisöä käyttämään joukkoliikennettä.

Äimäraution ravitapahtumissa halutaan kannustaa yleisöä kierrättämään jätteensä. Lisäksi toivotaan digiratkaisuja paperisten esitteiden sijaan. Kolmas raviradan haaste on saada hevosenlanta hyötykäyttöön eikä kuskata sitä kaatopaikalle.

Haasteita ovat jo aiemmin antaneet verkkopelitapahtuma Vectorama, Art Ii Biennaali, Solstice Festival Kuusamossa, Bättre Folk Hailuodossa, Haapavesi Folk Music Festival, Titta på Tuira, Oulun musiikkivideofestivaalit ja Qstock.

Yleisimmin tapahtumien haasteet liittyvät jätteiden lajitteluun, ruokatarjoilujen aiheuttamiin päästöihin ja yksityisautoilun vähentämiseen.

Toiveena on, että hiilijalanjälkeä pienentäviä keksintöjä päästäisiin testaamaan tapahtumissa tulevana vuonna, mikäli pandemiatilanne antaa myöten.

 

Lisätietoja:

futurevents.oulu.com

Taina Ronkainen, projektipäällikkö, Oulun kaupunki, 040 621 1249, taina.ronkainen@businessoulu.com 

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR-hanke, jota rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto vuosina 2019–2022. Hanke etsii ratkaisuja ympäristöhaasteisiin tarjoamalla keksinnöille testialustan tapahtumissa ja festivaaleilla. Festivaalien vastuulliset tuotantomallit ovat laajasti käytössä, kun Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026.

Jakolinkki