Tapahtumat

< Takaisin

Elämää Haminalahden maalaiskartanossa

Aika: 9.2. - 14.4.2019
Paikka: Pohjois-Pohjanmaan museo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Ainolanpolku 1

Von Wrightien perheen kesäpäivä vuonna 1830

Kuopiolainen Raija Laitinen on harrastanut historiallisten pienoismaailmojen rakentamista noin kymmenen vuoden ajan. Hänen töissään esiintyy monenlaisia nukkehahmoja ja eläimiä niin ulko- kuin sisätiloissakin.

Idea von Wright -tarinaan syntyi von Wright suvun kotipaikan Haminalahden upeissa maisemissa kesällä 2013. Raijan aatoksissa pikkupoika Ferdinand von Wright istui isolla kivellä Suopeltovuoren laella taustanaan sininen järvimaisema Haminalahdelta.  Siitä lähti mielikuvitus laukkamaan sekä henkilöt ja kuvat kehittymään ja elämään.

Ensin valmistuivat von Wrightin perheen jäsenet nukkehahmoina. Vähitellen syntyi myös erilaisia fiktiivisiä hahmoja toinen toisensa jälkeen – ja tästä kehittyi kokonainen tarina. Kuvien ja tarinan tekemiseen meni aikaa kolmisen vuotta. 

Tarinassa on 23 kolmiulotteista tuokiokuvaa /lavastettua pienoismaailmaa von Wrightin taiteilijaveljesten perheestä ja palvelusväestä. Tarina sijoittuu vuoteen 1830, jolloin nykyisen Haminalahden hovin paikalla oli hirsinen maalaiskartano useine rakennuksineen. Tarinan henkilöt ja eläimet ovat 30x40 – 50x60 kokoisissa lavastetuissa vitriinilaatikoissa, joihin kuhunkin on liitetty kirjallinen tarina.

Näyttelyn verkkosivu

Elämää Maalaiskartanossa. Von Wrightien perheen kesäpäivä vuonna 1830

Jakolinkki