Tapahtumat

< Takaisin

Outi Pieski – Cuolmmadit

Aika: 2.2. - 2.6.2019
Paikka: Oulun taidemuseo, Oulun taidemuseo, Kasarmintie 9

Outi Pieski (s. 1973) on saamelainen kuvataiteilija, jonka herkkien maalausten lähtökohtana on kotiseudun tunturiluonto ja paikkoihin liittyvät jaetut kertomukset, kosmologia ja historia. Viime vuosien maalauksissa Pieski on tarkentanut katseensa maanpinnan alkuvoimaiseen ja yksityiskohtaiseen struktuuriin; metsän aluskasvillisuuteen, eläinten turkkeihin, lintujen höyheniin tai turvekammien turvepeitteeseen.

Cuolmmadit on pohjoissaamea ja tarkoittaa "solmia useita solmuja". Näyttelyn nimi viittaa suurikokoiseen installaatioon Kokoontuminen – Cohkiideapmi (2017–2019), jonka lähtökohtana ovat olleet saamenpuvun huivien solmitut hapsut. Värikkäästi polveileva tilateos kutsuu katsojat osallistumaan saamenpukuisten ihmisten kokoontumiseen, mutta teoksen voi kokea myös abstraktina maisemanäkynä. Installaatio valmistui alun perin tilausteoksena Lontoon Southbank Centreen vuonna 2017 ja sen valmistamiseen osallistui useita saamenkäsityön, duodjin, taitajia. ”Käsityössä on säilynyt kirjoittamaton kulttuuriperintömme. Se on elämänfilosofian arkisto ja tärkeä säilyttää elävänä.”

Näyttelyn verkkosivut.

 

Kuva ylhäällä: Outi Pieski, Kokoontuminen (Falling Shawls), installaation on tehnyt 12 saamalaista naista perinteisellä saamelaisella käsityötekniikalla, installoituna EMMAssa 12.9.2018–6.1.2019. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.

Jakolinkki