Oulun kaupunki peruu toistaiseksi tapahtumat koronaviruksen vuoksi. Lue korona-tiedotteet

Tapahtumat

< Takaisin

Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa

Aika: 17.10. - 31.10.2019
Paikka: Kaukovainion kirjasto, Hiirihaukantie 3, 90250 Oulu

 

Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa -näyttely esittelee monipuolisen valikoiman Petsamon karttoja rullajulisteiden avulla.

Ensimmäiset maininnat Petsamosta ja Suonikylästä löytyvät jo 1600-luvun kartoista.  Unelma Jäämerestä oli elänyt suomalaisten keskuudessa vuosisadat, ja unelma tuli todeksi kuin lahjana vasta itsenäistyneelle Suomelle. Rajaviiva Neuvostoliiton kanssa vedettiin viivoittimella halki kylien ja erämaiden. Suomalaiset tutkivat ja kartoittivat Petsamoa 1920- ja 1930-luvuilla, sillä uusi alue haluttiin ottaa haltuun ja tehdä siitä kiinteä osa Suomea.

Näyttely esittelee karttojen kautta Petsamon historiaa osana Suomen historiaa. Keskeisiä näkökulmia ovat rajat ja niiden muutokset, kartoitus, kulkuväylien historia ja kolttasaamelaiset alueen alkuperäisenä väestönä.

”Unelma Jäämerestä – Petsamo kartoissa” -verkkonäyttely löytyy osoitteessa http://lapinkavijat.rovaniemi.fi/

 

Näyttelyn kartat: Erkki Liljan kokoelma, Leif Rantalan kokoelma, Heikki Rantatuvan kokoelma, Fennia-sarja / Suomen maantieteellinen yhdistys, Kansallisarkisto, Liikennevirasto, Maanmittauslaitos, Oulun maakunta-arkisto, Suomen Kuvalehti, Rovaniemen kaupunginkirjasto / Lappi-osasto

Näyttelyn kuvat: Pauli Haukkala, Toivo Kunnari, Erkki Lilja, Seppo J. Partanen, Kansallisarkisto, Lapin maakuntamuseo

Näyttelyn tekstit: Rovaniemen kaupunginkirjasto / Lappi-osasto: Sanna Haakana, Mari Ekman, Irene Piippola ja Mauri Aittaniemi. Toivo Kunnari, Jarmo Lahtinen, Erkki Lilja, Heikki Rantatupa, Olli Sandström

Graafinen suunnittelu/verkkosivut: Karl Simonlehto, Rovaniemen kaupunginkirjasto / Lappi-osasto

Jakolinkki