Oulun kaupunki peruu toistaiseksi tapahtumat koronaviruksen vuoksi. Lue korona-tiedotteet

Tapahtumat

< Takaisin

Muusat laiturilla

Aika: 11.8. - 16.8.2020
Paikka: Pääkirjasto, tapahtumatila Laituri

Oulun Muusajuhlat-sanataidefestivaali on yksi Oulun juhlaviikkojen jäsenfestivaaleista. Muusajuhlia koordinoi oululainen kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry.

Muusat laiturilla -sarja järjestetään 11.8.-16.8.2020 Oulun kaupungin pääkirjastossa, tapahtumatila Laiturissa.

Muusajuhlien koko ohjelma esillä osoitteessa: https://www.oulunjuhlaviikot.fi/etusivu/tapahtuma/muusajuhlat/

 

Tiistai 11.8.2020

Klo 17.30 Synnytyskertomuksia: Helteen havahduttamat
Helteen havahduttamat on turkulaisen Hannu Kauppisen esikoisromaani, jonka yhtenä teemana on Zeitgeist. Haastattelijana Samuli Knuuti.

Klo 18.00 Synnytyskertomuksia: Buddhan hipaisu
Tietokirjailija Monika Luukkonen jakaa oivalluksiaan meditaation ja läsnäolon voimasta. Haastattelijana Jyri-Jussi Rekinen.

Klo 18.30 Kirjailijavierana Heli Suutari
Yksilö- ja pariterapeutti Heli Suutari kertoo kirjastaan Kaikki kääntyy hyväksi – 365 ajatusta itsensä auttamisesta. Haastattelijana on psykologi Terhi Mets.

Klo 19.00 Kirjallisuuskeskustelu: Voit rakastaa ketä haluat
Voit rakastaa ketä haluat -teoksen tekijät Janne Ahjopalo ja Olga Palo käyvät kirjassaan avartavaa dialogia seksuaalisuuden eri ulottuvuuksista. Laiturilla dialogiin yhtyvät kulttuuriantropologi, kirjailija Jenny Kangasvuo sekä Eve Starck.

Klo 19.30 Kirjallisuuskeskustelu: Maailman parhaat kirjat
Vieraana kustannustoimittaja Samuli Knuuti, joka pohtii, mitkä ovat maailman parhaat kirjat kautta aikojen. Kysymys on mieletön, mutta Knuuti yrittää siihen vastata silti.

Keskiviikko 12.8.2020

Klo 17.30 Synnytyskertomuksia: Nauhoitettava ennen käyttöä
Kirjailijavieras Mikko Koiranen saapuu kertomaan nuorille suunnatusta esikoisromaanistaan Nauhoitettava ennen käyttöä.  

Klo 18.00 Synnytyskertomuksia: Hitler – Koko tarina
Tietokirjailija ja sotahistorioitsija Robert Brantberg tarkastelee teoksessaan Hitler – koko tarina Suomen ja Saksan suhteita ennen sotia ja sotien aikaan.

Klo 18.30 Kirjallisuuskeskustelu: Katariina Vuori
Kirjailija Katariina Vuori esittelee juuri ilmestynyttä lastenkirjaansa Tarinataikurit.

Klo 19.00 Kirjallisuuskeskustelu: Elämänkertaa kerrakseen
Kirjailijavieras Antti Heikkinen on kirjoittanut elämäkerrat Kalle Päätalosta, Juice Leskisestä, Jaakko Teposta sekä Heikki Turusesta.

Klo 19.30 Kirjallisuuskeskustelu: Mistä syntyy hyvä dekkari?
Jännityskirjailija Marko Kilpi pohtii, mitkä ovat hyvän dekkarin ainekset.

Torstai 13.8.2020

Klo 17.30 Puheenvuoro: Varastettu suomalaisuus?
Mistä suomalaiset on tehty? Yhdysvaltalainen Timothy J. Cook on etsinyt tähän kysymykseen vastausta Kalevalasta. Hän pohtii väitöskirjassaan, ovatko suomalaiset omineet karjalaisten kulttuurin itselleen. Kalevalan suhdetta suomalaisuuteen tutkinut kirjallisuustieteilijä Jyrki Korpua avaa kommentaarissaan ajatuksiaan edellä mainituista näkemyksistä.

Klo 18.00 Synnytyskertomuksia: Teidän edestänne annettu
Markus Leikola kertoo tänä vuonna ilmestyneestä teoksestaan Teidän edestänne annettu.

Klo 18.30 Kirjallisuuskeskustelu: Kerronnallinen tietokirjallisuus
Jarkko Korpua ja Matti A. Kemi pohtivat faktan ja fiktion rajamaastossa kerronnallisen tietokirjallisuuden käsitettä.

Klo 19.00 Kirjallisuuskeskustelu: Poika, joka luki Paavo Haavikkoa
Tutkija Tomi Kiilakosken vieraana kirjailija Tommi Melender, jonka odotettu esseekokoelma Poika joka luki Paavo Haavikkoa ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Perjantai 14.8.2020

Klo 17.30 Puheenvuoro: Donner ja Linkola – suomalaisen älymystön pihtipielet
Kirjallisuuden dosentti, runoilija Kari Sallamaa esittelee puheenvuorossaan ajatuksiaan suomalaisesta sivistyneistöstä lähtökohtinaan sen kaksi hiljan poistunutta portaalihahmoa: Jörn Donner ja Pentti Linkola.

Klo 18.00 Synnytyskertomuksia: Valkoisessa takissa olen lähinnä mies
Infektiolääkäri Reetta Huttusen esikoisrunokokoelma Valkoisessa takissa olen lähinnä mies raottaa verhoa valkoisen lääkärintakin takaa, jossa työskentelee roolissaan haavoittuva ja epävarmakin ihminen.

Klo 18.30 Kirjallisuuskeskustelu: Kuoleman usvaa ja pimeyttä
Jyrki Korpuan vieraana Juri Nummelin, jonka tänä vuonna ilmestynyt Kuoleman usvaa ja pimeyttä on ensimmäinen kotimaisesta kauhusta tehty laaja historiikki.

Klo 19.00 Kirjallisuuskeskustelu: Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa
Keväällä julkaistu Tiina Mahlamäen ja Nina Kokkisen toimittama Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa on ensimmäinen kattava tietokirja, joka esittelee 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen esoteeriset ja
okkulttiset liikkeet asiallisesti ja yleistajuisesti. Kirjasta ja sen aiheista keskustelevat Ari-Pekka Skarp ja Pekka Peni.

Lauantai 15.8.2020

Klo 14.00 Pienoispaneeli: Hannu Salama
83-vuotias Hannu Salama kapinoi yhä: uutuusteoksessaan Läheltä pitäen, kaukaa käyden Salaman alter ego Harri Salminen purkaa mieltään kirjeissä. Kirjan teemoista sekä Salaman tuotannosta keskustelevat monitaiteilija Aapo Kukko ja Salama-tutkija Milla Peltonen.

Klo 14.30 Synnytyskertomuksia: Runoilija
Runeberg-palkitun Heikki Kännön tositapahtumiin perustuva hirtehishenkinen fantasiaromaani Runoilija Eli miten veitsellä filosofoidaan on sukellus eurooppalaiseen kulttuurihistoriaan, filosofiaan ja pahuuden olemukseen. Kännöä jututtaa Jarkko Korpua.

Klo 15.00 Puheenvuoro: Aila Meriluodon tunnustuksellisuudesta
Meriluoto oli naiseuteen liittyvien roolipaineiden ja seksuaalisuuden avoin kuvaaja. Tammikuussa menehtyneen kirjailijan tuotantoon mahtuu koko sodanjälkeisen Suomen henkinen ilmasto. Harvemmin Meriluodon tuotantoon on kuitenkaan liitetty termiä tunnustuksellisuus. Puhujavieraana Tommi Parkko.

Klo 15.30 Pienoispaneeli: Lavarunous ilmaisukeinona
Lavarunouden mahdollisuuksista omien ajatuksien esittämismuotona keskustelemassa Jonna Nummela (a.k.a Nihkee Akka) ja Juho Kuusi. Molemmat ovat poetry slamin eli lavarunouden suomenmestareita.

Sunnuntai 16.8.2020

Klo 13.30 Kirjallisuuskeskustelu: Uskonto ja maailmanpolitiikka
Keskustelijoina pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa sekä toimittaja Petri Laukka. Heikki Pesosen, Tuula Sakaranahon ja Sini Paukkusen toimittamassa teoksessa Uskonto ja maailmanpolitiikka tarkastellaan uskontoa yhteiskunnallisesti ja poliittisesti merkittävänä tekijänä kaikkialla maailmassa.

Klo 14.00 Synnytyskertomuksia: Kaimahaltiat – riidellään sovintoon asti
Pitkän uran erityisnuorten parissa tehnyt kirjailija Kaisa Halmkrona kertoo tänä vuonna ilmestyneestä lastenkirjastaan Kaimahaltiat. Haastattelijana Heidi Haataja.

Klo 14.30 Synnytyskertomuksia: Solvaajat
Petri Laukka kertoo vasta ilmestyneestä teoksestaan Solvaajat – herjaamisen hävytön historia, jonka hän on kirjoittanut yhdessä Ari Turusen kanssa. Kirjan herkulliset tarinat kertovat historian hurjimmista herjaajista.

Klo 15.00 Palopuheenvuoro: Käännösrunouden välttämättömyydestä
Käännösrunoutta  julkaistaan Suomessa vain vähän. Käännösrunous tarvitsee puolustajia ja palopuheita. Tommi Parkko tarjoilee nyt yhden sellaisen.
  

 

 

 

 

Jakolinkki