Ajankohtaista

< Takaisin

Hännän huisketta, tassun painalluksia ja siipien havinaa

Hännän huisketta, tassun painalluksia ja siipien havinaa - Niina Penttilän eläinfantasia-aiheisia akryylimaalauksia

Teatterikuopalla 16.11.–13.12.2015 (Revontie 45, Haukipudas)

Näyttelytila avoinna ma-to klo 16-20 ja tuntia ennen esitysten alkua

Elääkö kissa kiitoksella ja oppiiko vanha koira uusia temppuja? Entä löytääkö se sokea kana jyvän? Eläinsanonnat ja sananlaskut ovat kiehtoneet Niina Penttilää jo pitkään. Hän käsittelee akryylimaalauksissaan elämää ja inhimillisiä asioita eläin- ja satuhahmojen avulla. Eläimet ovat aina olleet lähellä taiteilijan sydäntä ja niitä on ollut mukava työstää. Hän ei kuvaa eläimiä suoraan eläinten muotokuvina, vaan taustalla on aina jokin ajatus, tarina.

Teatterikuopan näyttely koostuu eräänlaisista voimahahmoista tai toteemieläimistä ja eläinaiheisten sananlaskujen tulkinnoista. Esimerkiksi kissa, jolla on piikkikruunu päässä ja jonka yllä liitelee parvi häilyvän sinisiä variksia, kertoo kiinalaisesta sananlaskusta: et voi estää surun lintuja lentämästä pääsi yli, mutta voit estää niitä pesimästä hiuksiisi. Millainen on leijonan osa tai miten pöllö tuomitaan, ovat sanontoja, joita näyttelyssä voi taiteilijan tulkintoina nähdä.

Niina Penttilä työskentelee graafisen suunnittelun parissa, mutta hänen tausta on kuvataiteen opinnoissa. Vaikka Penttilästä ei kuvataiteilijaa tullutkaan, kuvien tekeminen ja kiinnostus taiteeseen eivät kuitenkaan ole koskaan sammuneet – tarve työstää ajatuksia kuviksi on aina läsnä.

Teatterikuopan näyttely on kuudes eläinaiheisten akryylimaalausten näyttely. Niina Penttilän töitä on ollut esillä Design Valkean tiloissa Oulun keskustassa, Maakinen Martinniemi -tapahtuman yhteisnäyttelyssä sekä Kiimingin, Maikkulan ja Oulunsalon kirjastoissa.

Oli Niina Penttilän tyyli sitten kuvittamista, naivismia tai mitä tahansa – se hakee vielä muotoaan. Se elää taulu taululta, tarina tarinalta, kun pukee tutut asiat uusin silmin eläinten nahkoihin. Hännän huisketta, tassun painalluksia tai siipien havinaa unohtamatta.

Niina Penttilän fantasia-aiheiset eläinhahmot saavat otollisen yleisön, kun samanaikaisesti Teatterikuopalla alkaa musiikkinäytelmä Peppi Pitkätossun esitykset ja runsas lapsiyleisö valtaa koko talon.

Jakolinkki