Ajankohtaista

< Takaisin

Komediaa, improvisaatiota ja ajankohtaisia aiheita Teatterikuopan keväässä

Tiedote 14.1.2019

Oulu-opiston teatteriryhmät tarttuvat ajankohtaisiin teemoihin kevään esityksissä Teatterikuopalla (Revontie 45 Haukipudas). Ohjelmassa on lasten teatterin helmi Ronja ryövärintytär, runoteatteri Roson mystinen Sealand, köyhyydestä ja syrjäytymisestä kertova Leipäjonoballadi, improvisaatiota ja kotimainen klassikkovierailu.

Nuu-teatteri vierailee Teatterikuopalla kotimaisella klassikkokomedialla 19.—20.1.2019

Kempeleläinen Nuu-teatteri esittää 10-vuotisjuhlaesityksenään Arto Paasilinnan menestysromaaniin perustuvan Ulvovan myllärin. Gunnar Huttunen saapuu pieneen peräpohjalaiseen kylään ja kunnostaa rappiolle jääneen vanhan myllyn. Omalaatuinen uusi mylläri ulvoo öisin ja imitoi luonnon eläimiä ja pitäjän asukkaita. Kyläläiset painostavat Huttusta lopettamaan hulluttelut, mutta Huttunen ei suostu asettumaan annettuihin raameihin. Ulvova mylläri on värikkään koominen ja koskettavan monisyinen veijaritarina erilaisuudesta, rakkaudesta ja toveruudesta. Näytelmän on ohjannut Marko Pohjanrinne. Tämä on Nuu-teatterin toinen vierailu Teatterikuopalla.

Runoteatteri Roson Sealand ja improvisaatioteatteri Väläkyn yhteisillat 26.1.-3.2.

SEALAND on teatteriesitys palkitun oululaisen runoilijan Riikka Ulannon merellisyyttä tihkuvista teksteistä. Vahvasti visuaalinen esitys tuo eteen oudon merellisen maailman, jossa Englannin rannikon edustalla oleva mikrovaltio Sealand nousee merestä henkiin kummallisine puolieläimellisine hahmoineen ja entisine kauneuskuningattarineen. Meressä huojuu myös Kipparibaari, jonka asukkaat ovat niljakkaan iloisia ja muistuttavat kenties enemmän äyriäisiä kuin ihmisiä.

SEALAND -esityksen käsikirjoituksen on koonnut esityksen ohjaaja Sanna-Maija Karjalainen. Käsikirjoituksessa on mukana Ulannon tekstejä Tehen ja Vedelmiä -runokokoelmilta. Esityksen nimi liittyy runoissa vilahtelevaan todellisessakin maailmassa olevaan mikrovaltioksi julistautuneeseen Sealandiin. Keskiössä esityksessä ovat valtion perustaneet armeijan upseeri Paddy Roy Bates ja hänen vaimonsa, entinen kauneuskuningatar Joan Bates. Runoissa Sealand tarjoaa absurdin elementin, jonka kautta peilataan yksinäisyyttä, identiteettiä ja rakkautta. Lavalla seikkailee myös runoissa esiintyvä Espanjan hallitsijatar Johanna Mielipuoli.  Oulu-opistossa harjoittelevan runoteatteri Roson esityksessä on 9 näyttelijää, joista osa on pitkän linjan teatterintekijöitä.

Improvisaatioteatteri Väläkky esittää Yllätysjuhulat samana iltana Roson esityksen kanssa. Isän syntymäpäivien yllätysjuhlien järjestelyt ovat täydessä vauhdissa. Kaikki pitäisi olla kohdillaan mutta eipä olekaan. Improvisaatioon pohjautuvassa esityksessä yleisöllä on oma roolinsa juonen kuljettamisessa. Näin jokainen esitys on erilainen kokemus niin katsojalle kuin esiintyjillekin. Oulu-opiston improvisaatioteatteria ohjaa Henna Holma.

Oulu-opiston uusia teatteriryhmä ovat Ulostulo ja Uusi teatteri.

Kumpikin ryhmä esittää E.L. Karhun näytelmän Leipäjonoballadi 15.2. - 17.2. Näytelmä pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen köyhyydestä, syrjäytymisestä ja leipäjonoissa seisomisesta. Mitä kätkeytyy sanan köyhyys taakse? Häpeää, epäluuloa, epävarmuutta, apatiaa ja nälkää. Leipäjonossa risteävät sadat yksittäiset tarinat ja ihmiskohtalot. Leipäjonoballadi yhdistää absurdin ja realismin synkeän hauskalla ja villin mielikuvituksellisella tavalla. Näytelmät ohjaa Jenni Mattila (Ulostulo) ja Ilona Ruohomäki (Uusi Teatteri).

Teatterikuopan kevään lastenteatteriesitys on huikea Astrid Lindgrenin rakastettu klassikkonäytelmä Ronja ryövärintytär 16.3.-7.4.2019.

Palkittu Oulu-opiston teatteriryhmä Levoluutio valmistaa Jenni Mattilan ohjauksessa ensimmäisen lastenteatteriesityksen, joka kertoo ennakkoluulojen voittamisesta ja sellaisesta ystävyyden voimasta, joka ylittää kuiluja. Yli 6-vuotiaille suunnatussa näytelmässä on mukana elävää musiikkia, tanssia ja kaiken kirjavia olentoja. Ronjan roolissa näyttelee Heidi Outakoski.

Loppukeväällä

Oulu-opisto juhlii kansainvälistä teatteripäivää Pokkana Parrasvaloissa –illassa 28.3. ja kansainvälistä tanssin päivää Virta –tanssikatselmuksessa 28.4. Teatterin ja tanssin taidekouluviikkoja vietetään 12.4.-28.4.2019. Toukokuussa Haukiputaan Työväen Näyttämö vierailee Teatterikuopalla.

Teatterikuopan kevään 2019 ohjelmatiedot.

Kuva tulevasta lastennäytelmästä Ronja ryövärintytär (ensi-ilta 16.3.) Ronjaa näyttelee Heidi Outakoski. Kuva: Sanni Luttinen

Jakolinkki