Ajankohtaista

< Takaisin

Liisa ihmemaassa – valotaidetta, tanssia ja musiikkia yhdistävä teatteriesitys

Tiedote 26.1.2017

Liisa ihmemaassa – valotaidetta, tanssia ja musiikkia yhdistävä teatteriesitys

Ensi-ilta lauantaina 4.2.2017 klo 16. Muut näytökset su 5.2. klo 16, koululaisnäytökset ma 6.2. klo 10 (täynnä) ja klo 12. TEATTERIKUOPPA (Revontie 45 Haukipudas)

Liisa ihmemaassa on Lewis Carrollin klassikkosatu, jossa utelias Liisa tipahtaa maan alle kaninkoloon. Kaninkolossa Liisa joutuu kummalliseen, unenomaiseen maailmaan, joka muistuttaa maanpäällistä maailmaa etäisesti ja jossa kaikki on viehättävästi nurin kurin. Rohkeasti Liisa päättää jatkaa eteenpäin ja kohtaa eriskummallisen hahmon toisensa jälkeen.

Oulu-opiston taidekoulun Haukiputaan Nuorten Teatteri valmistaa esityksen yhdessä Tulikukka tulitaideryhmän ja Oulu-opiston tanssijoiden kanssa. Esityksen laulut ovat sävelletty tätä esitystä varten, kysymyksessä on siis maailman kantaesitys. Sävellystyön on tehnyt 16-vuotias Juha Palmroos, josta lisää jäljempänä. Pääosaa esittää 17-vuotias Kristiina Bäck, joka myös kertoo roolistaan tässä tiedotteessa.

Kaksi merkittävää hahmoa Liisa ihmemaassa ja maailman kantaesitys

Kristiina Bäck (17-v.) näyttelee Liisaa, Juho Palmroos (16-v.) on säveltänyt esitykseen musiikin ja se esitetään siis ensimmäistä kertaa ensi-illassa.

”Tosi mielenkiintoinen rooli”, Haukiputaan lukiossa opiskeleva Kristiina kertoo Liisan roolista. Kristiina on ollut Oulu-opiston Haukiputaan teatteriryhmässä seitsemän vuotta. Viime vuosina hänellä on ollut satuhahmojen rooleja, kuten Tumnus-vuohi, joulupukki ja tiernapoika. Nyt hän on tyytyväinen, että saa näytellä oikeaa ihmistä.

Liisan roolissa Kristiinaa viehättää se, että Liisa on hyvin utelias ja kiinnostunut hyvin monenlaisista asioista, mutta on samalla jääräpäinen. ”Itsekin olen hyvin jääräpäinen. On ihana saada tuoda roolihahmoon omia piirteitäni mukaan”, Kristiina kertoo. Kristiina on sanoittanut Juhon säveltämään musiikkiin myös yhden laulun. ”Laulaminen tuo lisähaastetta näyttelemiseen”, kertoo lääkärin ammattia suunnitteleva nuori näyttelijä. Kristiina kertoo yhteistyön Juhon kanssa olleen saumatonta ja Juho toteaa Kristiinan olevan hyvin pirteän.

Teatteriryhmästä, joka kokoontuu kaksi kertaa viikossa harjoittelemaan Teatterikuopalle, useampi on esittänyt viime vuosina teatteriohjaaja Sanna-Maija Karjalaiselle, että tehtäisiin Liisa Ihmemaassa. ”Nyt on viimeinen hetki ja hienoa tehdä Liisa, koska ryhmässämme on aika monta, jotka lähtevät opiskelemaan ensi syksynä”, Kristiina kertoo. 

Juho Palmroos on Haukiputaan koulun yhdeksäsluokkalainen. Hänelle musiikki toimii henkireikänä arjen keskellä. ”Teatteriprojekti on irrottanut hyvin koulunkäynnistä.” Vaikka Juho kävi aikoinaan kaksi vuotta kitaratunneilla, on hän säveltäjänä ja muusikkona aika tavalla itseoppinut. ”En osaa tällä hetkellä soittaa kitaraa yhtään”, hän väittää. Juho laulaa melodista heviä, soittaa koskettimia ja rumpuja sekä on taitava musiikkiteknologiassa ja innostunut säveltämään. Juho sävelsi näytelmään noin 45 minuutin edestä musiikkia jo ensimmäisiin harjoituksiin ilman, että sävellystä oli vielä ehditty häneltä pyytää. Musiikki on toimivaa elokuvamusiikkia, jossa on hieman villimpiä vaikutteita sirkus- ja kabareemusiikista. Juhon arvostaa Stratovariusta, ja Beethovenia. Lahjakas muusikonalku ei kuitenkaan aio musiikista ammattia itselleen. ”Luultavasti poliisiksi opiskelemaan haen”, hän suunnittelee.

Mukana tulitaidetta ledeillä

Tulikukka tulitaideryhmä on tehnyt paljon yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kanssa. Lediesitys on valolla toteutettua esiintymistaidetta, jossa tuli on korvattu nykyaikaisemmalla versiollaan. Tällainen valoesitys sopii erityisesti teatteriesityksiin sisätiloihin, ja muualle missä tulen käyttömahdollisuudet ovat rajalliset. Liisa ihmemaan teksti on inspiroinut ryhmää ja luvassa onkin näyttävä teos.

Näytelmän Ikäsuositus yli 6-vuotiaat. Musiikin ja laulujen sävellys: Juho Palmroos, koreografia: Jenni Karjalainen, ohjaus: Sanna-Maija Karjalainen. Liput 12/6 € ja niitä saa ovelta. Ennakkoon Oulu10 toimipaikat.

Valokuvat vapaasti käytettävissä. Kuvaaja Sanni Luttinen:

https://www.dropbox.com/sh/4cken35o10odsd0/AAAnGAB_3eu0SskklloU4YHja?dl=0

Lisätietoja:

Sanna-Maija Karjalainen, ohjaaja p. 0505217155

Kristiina Bäck, näyttelee Lisaa p. 050 535 6550.

Juho Palmroos, musiikin säveltäjä p. 045 205 4879

Tulikukka tulitaideryhmä: www.tulikukka.net

Aune Hinkula, Oulu-opiston tiedottaja p. 040 551 2534

Jakolinkki