Ajankohtaista

< Takaisin

Matti Kaarlejärven Kultaiset linnut Pohjankartanossa

Lausuntataiteilija Matti Kaarlejärven esitys Kultaiset Linnut sisältää luentoja ja tulkintaa Einojuhani Rautavaaran, Timo K. Mukan ja Edith Södergranin tuotannosta tulevana lauantaina 25.3.2017 klo 15 Pohjankartanossa Oulussa.

Esityksen ensimmäisessä osassa Matti Kaarlejärvi tulkitsee suomenruotsalaisen Edith Södergranin Kultaiset Linnut -runoteosta. Edith Södergranin tulkinnassa lausuntataiteilija tuo esille modernistisukupolven ikoniksi kohonneen Södergranin ja hänen onnistumisensa ylittää sukupuolirajat ja antaa vapauden kulkea itseironisesti sekä huumorintajuisesti elämänsä ilman kompromisseja. Suomenruotsalaisen Södergranin ensimmäisestä julkaisusta tuli kuluneeksi viime vuonna 100 vuotta.

Esityksen toisessa osassa yhdistyvät Einojuhani Rautavaaran säveltämä Cantus Arcticus op.61 – konsertto linnuille ja orkestereille sekä Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu -romaanin runot. Kaarlejärvi luennoi ja tulkitsee teokset yhteisesityksenä luoden karun pohjoisen luonnon koskettavan, toden ja epätodellisuuden rajamailla hämyisestä häilyvän tunnelman. Lintujen äänet ja metsän suhina luovat salaperäisen kontrapunktinsa - välillä tuttuina kurkina ja joutsenina - välillä tunnistamattomiksi muutettuina ääninä, joita taas orkesterin vasket imitoivat omilla kurjenhuudoillaan. Tähän sinfoniaan yhtyy Mukan runous, joka tuo lihallisen ja väkevän huudon sumussa pois soutavien laulajien muistolle.

Pohjoisen kirjailijat ja heidän tuotantonsa on ollut Matti Kaarlejärven taiteellisen toiminnan päälinjana koko hänen elämänsä ajan. Kaarlejärvi toimii tällä hetkellä Pohjois-Savon taidetoimikunnan puheenjohtajana ja asuu Ranua-Kuopio akselilla. Hän solmi avioliiton 1.3.2017 pitkäaikaisen elämänkumppaninsa, kansanedustaja Markku Rossin kanssa.

Esitys on kestoltaan noin tunnin mittainen. Liput esitykseen on 8 € ja ennakkoon niitä voi ostaa Oulu10 toimipaikoista ja lippuja saa myös ovelta. Pohjankartano (Suvantokatu 1 Oulu). 

Jakolinkki