Ajankohtaista

< Takaisin

Oulu-opisto aloittaa 110-juhlavuotensa 1300 kurssin voimin

Tiedote 3.8.2016

Oulu-opisto aloittaa 110-juhlavuotensa 1300 kurssin voimin

Alkava lukukausi 2016–2017 on Oulu-opiston 110. lukuvuosi ja siten 110-vuotisjuhlavuosi sadan vuoden itsenäisyyttä juhlistavassa Suomessa. Nykyisin opiston kurssien joukosta ei löydy enää konekirjoitusta, mutta opiskella voi mm. sosiaalista mediaa ja ohjelmointia. Lasikuituveneiden sijaan rakennetaan puuveneitä, viuluja  ja sähkökitaroita. Opetusta annetaan lähes 100 toimipisteessä eri puolilla Oulua.

Opinto-opas jaetaan tällä elokuun aloittavalla viikolla kirjastoihin ja Oulu10 toimipaikkoihin. Opas on luettavissa myös nettisivuilla. Opiston henkilökunta jalkautuu jakamaan opasta huomenna torstaina 4.8.2016 Rotuaarille koko päivän ajaksi. Ilmoittautuminen alkaa elokuun toisella ja kolmannella viikolla porrastetusti ainealueittain. Uudet kurssit on merkitty opinto-oppaaseen UUTTA! -merkinnällä. Opinto-oppaaseen on valittu muutamia tulevaisuutta luotaavia Suomi100 -kursseja tulevan juhlavuoden kunniaksi.

Vapaata sivistystyötä 110 vuotta Oulussa

1800–1900-luvun vaihteessa kansan sivistystaso oli alhainen. Työväestössä heräsi halu sivistyä.  Vain harvat olivat käyneet kansakoulun ja epätasa-arvoisuus oli osa laajaa työväenkysymystä. Suomalainen työväen- ja kansalaisopistotoiminta alkoi vuonna 1899, kun Tampereelle perustettiin Suomen ensimmäinen työväenopisto. Oulun työväenopisto aloitti toimintansa vuonna 1907. Vaasan työväenopisto oli aloittanut samana vuonna hieman aikaisemmin.

Oulun työväenopiston nimi vaihtui Oulu-opistoksi vuonna 1992. Monikuntaliitoksen myötä yhdistyivät Oulu-opisto, Kiiminkijoen opisto ja Oulunsalon kulttuuri-instituutti 2013 vuoden alusta muodostaen silloin Suomen 3. suurimman kansalaisopiston. Lukuvuoden 2016–2017 alkaessa Oulu-opisto on Suomen 4. suurin opisto. Opistossa on kautta aikain hyvinkin opiskellut toista miljoonaa kurssilaista. Varsinaiset 110-vuotisjuhlat järjestetään syksyllä 2017.

Mitä uutta ohjelmassa ja toiminnassa?

Juhlavan lukuvuoden alkaessa kursseilla muistellaan menneitä, opitaan uusia asioita, tehostetaan oppimista päivitettyjen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien merkeissä ja kehitetään jumppapakettia asiakasystävällisemmäksi. Sanataiteissa oululaiset seniori-ikäiset naiset ja miehet voivat muistella menneitä  ”Naisten ääni – suomalaisen naisen tarinat talteen Suomi100-juhlavuoden hengessä” -kurssilla. Musiikkia opiskellaan uusissa kantele- ja ukulelemuskareissa. Teatteritaiteessa on uusia ryhmiä. Kuva- ja visuaalisissa taiteissa on tarjolla vauvojen värikylpyjä, arkkitehtuuria ja 3D-peligrafiikkaa. Tanssin ja liikunnan opetusta annetaan laajasti eri kaupunginosissa. Kädentaidoissa opitaan mm. salainen belgialainen sidos ja erikoismaalausta. Kielitaitoa voi lisätä valitsemalla itselleen sopivan kurssin eri taitotasoissa 14 kielessä. Täsmäkoulutusta, historiatietoutta ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja on tarjolla runsaasti erilaisilla luennoilla ja luentotyyppisillä kursseilla alkaen kalevalaisesta hieronnasta ja intialaisesta päähieronnasta matkakertomuksien Aasiaan, piipahtaen Kierikkikeskuksen kanssa yhdessä toteutettavaan Esihistorian tutkimuksen -kurssilla ja herkutellen vaikkapa raakakakku- tai konvehtikurssilla. Kaikkien edellä mainittujen lisäksi tarjolla on runsaasti metkaa ja muuta mukavaa.

Oulu-opiston Opinto-opas 2016-2017 näköisversio:

https://issuu.com/ruuskanen/docs/oulu-opisto2016-2017

Oulu-opiston opinto-ohjelmaan:

https://opistopalvelut.fi/oulu/courses.php?l=fi

Oulu-opiston nettisivut www.ouluopisto.fi

 

Lisätietoja

 Outi Lohi, rehtori p. 040-5550064

 Aune Hinkula, tiedottaja p. 040-5512534

Jakolinkki