Ajankohtaista

< Takaisin

Toppilansalmen aallonmurtajalle paikka vainajien tuhkansirotteluun

Oulun kaupunki on rakentanut Toppilansalmen aallonmurtajan kupeeseen pienen vainajien tuhkan sirotteluun mahdollistavan paikan. Tuhkan sirottelupaikalla on portaat vesirajaan, joilta tuhka on mahdollista sirotella veteen. 

Kaupungilla on lisäksi edelleen merellä vesialueen sirottelualue, jonka kartta löytyy kaupungin sivuilta. Merellä sää on arvaamaton ja uusi rannalle rakennettu paikka mahdollistaa tuhkan sirottelun veteen turvallisemmin. 

Merialueelle kaupungin osoittamille tuhkan sirottelupaikoille sirotellaan vuosittain arviolta alle kymmenen vainajan tuhkat. Rannalle rakennetun paikan käyttöasteen odotetaan olevan ainakin aluksi samaa luokkaa. 

Vainajan tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan. Tuhkan sirottelu luontoon tietylle rajatulle alueelle katsotaan yhdeksi paikaksi. Tuhkan sijoittamiseen (hautaamiseen tai sirotteluun maa- tai vesialueelle) on oltava aina alueen omistajan tai haltijan suostumus. Suostumus on hyvä hankkia kirjallisena epäselvyyksien välttämiseksi. 

Mikäli tuhka sirotellaan Oulun kaupungin varaamalle merialueelle (lupapäätös OUKA/5424/10.03.01.06/2019), erillistä lupaa ei krematoriota varten tarvita. Riittää kun tuhkausaikaa varatessa asia ilmoitetaan Oulun seurakuntayhtymän hautausmaan toimistoon (p. 08 3161 388). Tieto kirjataan uurnan luovutuslomakkeeseen.  Muuallakin Suomessa on vastaavia paikkoja, joissa vainajan tuhka on mahdollista sirotella vesistöön. 

Lisätietoa ja ohjeita tuhkansirotteluun Oulun alueella: https://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/vesialueiden-hoito1  

Jakolinkki