Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen
Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta näitä sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Tarkista palvelutiedot hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.
Äitiysneuvola
Neuvolakäynneillä seurataan odottavan äidin, sikiön ja koko perheen hyvinvointia. Terveille ensisynnyttäjille järjestetään raskausaikana yhdeksän ja uudelleensynnyttäjille kahdeksan määräaikaista terveystarkastusta, joista kaksi on lääkärintarkastuksia. Tarvittaessa käyntejä voidaan lisätä.
Lisäksi synnytyksen jälkeen on kaksi terveystarkastusta.
Kun raskaustesti on positiivinen, voit soittaa neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 sopiaksesi ensikäyntiajan. Oulun Omahoitopalvelun kautta voit varata ajan, jos olet terve 18-40 -vuotias uudelleensynnyttäjä eikä aiemmissa raskauksissasi ole ollut poikkeavaa, kuukautiskiertosi on ollut ennen raskautta säännöllinen eikä lähisuvussasi ole laskimotukoksia tai tukoksiin altistavaa geenivirhettä.
Raskausviikkojen laskeminen aloitetaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Täysiaikainen raskaus kestää 37-42 viikkoa. Näin määritellään ns. laskettu aika eli synnytyksen arvioitu ajankohta. Laskettu aika tarkentuu myöhemmin ultraäänitutkimuksissa.
Ensimmäinen käynti terveydenhoitajalle on yleensä raskausviikolla 8-10. Molemmat vanhemmat ovat lämpimästi tervetulleita neuvolaan. Käynnillä keskustellaan voinnista, tunteista, odotuksista ja terveystottumuksista sekä raskaudenajan seurantaan liittyvistä asioista. Tulostakaa neuvolan esitietolomake ja tuokaa se täytettynä mukananne ensikäynnille.
Myöhempää käyntiä varten voitte tulostaa ja täyttää Lasta odottavan perheen voimavaralomakkeen ja miettiä sen avulla aiheita, joita haluatte ottaa esiin neuvolakäynnillä. Lisäksi voitte pohtia mahdollisia perheenne terveysriskejä.
Jos tietokoneellanne ei ole word-ohjelmaa, voitte tästä ladata esitietolomakkeen (pdf) ja Lasta odottavan perheen voimavaralomakkeen (pdf).
Toivomme, että tutustutte ennen ensikäyntiä neuvoloissa meneillään oleviin tutkimuksiin.
Ensimmäisen neuvolakäynnin yhteydessä sovitaan alkuraskauden aikana otettavasta infektioseulontanäytteestä ja RhD veriryhmätutkimuksesta. Samalla äidiltä pyydetään suostumus verinäytteeseen, joka talletetaan Biopankki Borealikseen. Alkuraskauden verinäytteet tallennetaan Finnish Maternity Cohort aineistoksi käytettäväksi tutkimustyössä, joka selvittää äidin tai lapsen myöhemmin mahdollisesti ilmenevään sairauteen vaikuttavia tekijöitä. Talletettu alkuraskauden verinäyte on hoitavan lääkärin aloitteesta hyödynnettävissä myös, mikäli näytteen luovuttajan oman tai syntyvän lapsen terveydenhoito edellyttää näytteestä tehtäviä tutkimuksia.
Peppi -tutkimus selvittää, voidaanko raskausmyrkytyksen riskissä olevat naiset tunnistaa paremmin jo alkuraskaudessa ja hyötyvätkö he tarkemmasta raskauden seurannasta.
Ensisynnyttäjien imetysohjauksen mobiilisovellusintervention kehittäminen ja vaikuttavuuden arviointi ensisynnyttäjien hoitoprosessissa. Tarkoituksena on kehittää mobiilisovellusinterventio ja arvioida sen vaikuttavuutta ensisynnyttäjien hoitoprosessissa. Tavoitteena on tuotta uutta tietoa imetysohjauksen vaikuttavista menetelmistä, edistää täysimetyksen kestoa kansallisten suositusten (4-6kk) sekä lisätä asiakkaiden tyytyväisyyttä imetysohjauksessa. Tutkimuksesta saat lisätietoa neuvolakäynnillä.
Suomalainen DIPP-tutkimus (pdf) pyytää osaa odottavista äideistä osallistumaan lyhyeen kyselytutkimukseen, jossa selvitetään erityisesti tyypin 1 diabeteksen esiintymistä syntyvien lasten perheenjäsenillä. Tutkimuksessa pyydetään sellaisia äitejä vastaamaan kyselyyn, joiden syntyvän lapsen perheessä esiintyy diabetesta. Äidiltä pyydetään suostumus ennen kyselyyn vastaamista. Kyselyn vastauksia käytetään osana tyypin 1 diabeteksen taustatekijöitä selvittävää tutkimusta.
Ensimmäisellä neuvolakäynnillä saat tietoa ja ohjausta raskauden aikaan liittyvistä sikiöseulontatutkimuksista (Sikiöseulonnat – Opas Oulun kaupunki). Seulontatutkimukset ovat vapaaehtoisia ja perhe päättää itse, haluaako osallistua sikiön kehityshäiriöitä etsiviin tutkimuksiin.
Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikoilla 12+0 – 13+6. Tutkimuksessa nähdään sikiön sydämen syke, raskauden kesto sekä sijainti ja sikiöiden lukumäärä.
Rakenneultraäänitutkimus tehdään noin raskausviikoilla 18+0 – 21+6 tai 24+1 – 28+0. Tutkimuksessa katsotaan sikiön rakenteet ja koko sekä lapsiveden määrä ja istukan sijainti.
Mikäli raskaana oleva haluaa osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan, seerumiseulontanäyte otetaan raskausviikoilla 9+0 – 11+6 ja yleinen ultraäänitutkimus raskausviikoilla 12+0 – 13+6. Yhdistämällä verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset voidaan tunnistaa ne sikiöt, joiden kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut.
Lähetteet tutkimuksiin saat neuvolassa ensikäynnillä.
Raskausseulontaan kuuluvat ultraäänitutkimukset tehdään keskusneuvolassa ja ne ovat maksuttomia. Kaikista muista ultraäänitutkimuksista ja keskusneuvolan lääkärivastaanottokäynneistä peritään asiakasmaksu. Peruuttamattomasta ultraäänitutkimusajasta laskutetaan sakkomaksu.
Oulun Yliopistollisen sairaalan nettisivuilta löytyy hyödyllistä tietoa synnytyksestä ja synnytysvalmennuksista.
OYS, Synnytysosasto ja synnyttäjien vastaanotto
Osoite: OYS, Kajaanintie 50
Sisäänkäynti: SN-ovi
Yksikön sijainti: 2. krs
Puhelin: 08 315 3198
Neuvolan perhevalmennusta tarjotaan ensimmäistä lastaan odottaville vanhemmille. Valmennustapahtumaan ilmoittautuminen Oulun Omahoidon kautta.
OYS tarjoaa synnytysvalmennusta sähköisesti.
Nauhoitteet vuoden 2021 pidetystä Teams -valmennuksista on katsottavissa Oulun kaupungin YouTube-kanavalla. Lisäksi muita raskaana oleville ja vauvaperheille tarkoitettuja ryhmiä voi tiedustella omasta neuvolasta.
Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat varata ajan hoidon tarpeen arviointiin ja suun terveyden infoon suuhygienistin vastaanotolle. Tämä käynti on maksuton.
Muut kuin ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat tarpeen mukaan varata ajan tarkastukseen hammashoidon keskitetystä ajanvarauksesta. Ajanvaraus menee jonotuksen kautta. Lisätietoja suun terveydenhuollosta
Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isyyden vahvistaminen edellyttää toimia lapsen vanhemmilta ja viranomaisilta. Isyyden tunnustaminen on mahdollista raskausaikana, jos on selvää, että isyyden tunnustaja on lapsen isä, eikä muitakaan laissa säädettyjä perusteita kieltäytyä isyyden tunnustamisen vastaanottamisesta ole. Jos isyys tunnustetaan ennen lapsen syntymää, myös tunnustajasta tulee lapsen huoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu (laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 361/1983 6 a §).
Äitiyslain mukaan lapsen äiti on se, joka on synnyttänyt lapsen (2 §). Lapselle voidaan vahvistaa toinen äiti hedelmöityshoitoon suostumisen perusteella (3 §). Äitiys voidaan tunnustaa tietyin edellytyksin ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa. Tunnustaminen on mahdollista, mikäli hedelmöityshoidosta esitetään hedelmöityshoitoklinikan antama todistus ja suostumus hedelmöityshoitoon on annettu 1.4.2019 jälkeen.
Oulun neuvolat löydät nyt myös Facebookista ja Instagramista
Neuvolan chat
Neuvolan chat -palvelun kautta saat neuvontaa ja ohjausta äitiys- ja lastenneuvolaan liittyvissä asioissa. Chat -palvelun kautta ei voi varata aikoja. Ajanvaraukset neuvolaan Oulun omahoidon tai puhelinpalvelun kautta, p. 08 558 44356.
Chat on avoinna ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.30.
Chat-palvelu vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Huoli raskaudesta? Raskauteen liittyvissä asioissa otetaan ensisijaisesti yhteys neuvolan puhelinpalveluun p. 08 558 44356.
Päivystyksellisen yhteydenoton aiheita raskausviikon 22+0 jälkeen
Yhteys synnyttäjien vastaanottoon p. 08 315 3198:
- säännölliset (alle 10 minuutin välein) ja kivuliaat supistukset ennen 37+0 raskausviikkoa
- kohtalainen tai runsas verinen vuoto
- selkeä lapsiveden meno
- yhtäjaksoinen, voimakas vatsakipu, joka ei helpota levossa
- vatsaan kohdistunut isku (tapaturma / onnettomuus)
Yhteys akuuttivastaanotolle / päivystysaikana yhteispäivystykseen p. 116 117:
- hengitysvaikeudet
- jalan turvotus ja voimakas kipu toispuoleisena (esim. astuessa)
Yhteys neuvolaan tai päivystysaikana synnyttäjien vastaanotolle:
- sikiön vähentyneet liikkeet 32 raskausviikon jälkeen (<10 /tunti) toistetusti
- päänsärky ja näköhäiriöt, jotka eivät mene särkylääkkeellä (paracetamol 1g) ja levossa ohi

Lapsuus.ouka.fi - Lapsiperheiden sivusto
Meille tulee vauva -opas - THL
Meille tulee vauvat (2011) (pdf)
Teratologinen tietopalvelu, HUS - Altisteet raskauden aikana
Nuoren odottajan opas
Hyvä kysymys -Kun elämä askarruttaa
Lapsiperheiden tuet Kelassa
Naistalo.fi
Lastentalo.fi
Neuvokas -perhe - Suomen Sydänliitto
Other languages:
Terveys Oulussa - Health in Oulu
Tukea perheille - Support for families
We're having a baby (pdf)