Ajankohtaista

< Takaisin

Apua saa kun sitä pyytää

Hyvinvointikeskuksissa ja mielenterveyspalveluissa hoidetaan tavallisia ihmisiä, joilla on ongelmia mielenterveydessään.

Milla, 24 vuotta, saapuu Yrttipellontien mielenterveyspäivystykseen perjantaina iltapäivällä. Millaa masentaa ja ahdistaa, hänestä tuntuu, ettei hän selviä viikonlopusta yksin. Vastaanoton Armi kuuntelee Millan tilanteen ja ohjaa hänet odotusaulaan, jossa istuskelee puolenkymmentä hiljaista nuorta ihmistä.

Pian Milla kutsutaan keskustelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan Juhan kanssa. Millan olo helpottuu, kun hänen tilanteensa kartoitetaan ja apua luvataan olevan saatavilla. Millalle varataan aika seuraavalle viikolle, ja Juha lupaa soittaa hänelle myös viikonlopun aikana. Millaa neuvotaan hakeutumaan mielenterveyspäivystykseen heti, jos ahdistus pahenee.

Tämän tarinan Milla on keksitty henkilö. Tarina on kuitenkin tosi. Millan kaltaisia nuoria hoidetaan avomielenterveyspalveluissa jatkuvasti ja koko ajan enemmän. Suurin osa avunhakijoista on nuoria ihmisiä. Syitä hoitoon hakeutumiseen on monia: päihdeongelmia, ahdistusta, masennusta, itsetuhoisuutta. Arjen kriisejä.

Ensisijainen apu löytyy hyvinvointikeskuksesta

Mielenterveyden häiriöitä hoidetaan Oulussa monessa paikassa. Ensisijainen paikka mielenterveysongelman kohdatessa on oma hyvinvointikeskus, opiskeluterveydenhuolto tai työterveysvastaanotto. Hyvinvointikeskuksissa on psykiatrisia sairaanhoitajia, jotka osaavat auttaa monenlaisissa ongelmissa.

Mielenterveyspäivystykseen hakeutuvalle tehdään aina hoidontarpeen ja hoidon kiireellisyyden arvio. Osa asiakkaiden ongelmista hoituu muutamilla vastaanottokäynneillä. Mikäli asiakas tarvitsee pidempiaikaista hoitoa, jää hän odottamaan hoitoon pääsyä. Jos odotusaikana ilmenee ongelmia, hoitoa tarjotaan terveyspalveluissa tai päivystyksessä.

– Asiakas voidaan ottaa kiireellisenä jonon ohi, jos tilanne oleellisesti huonontuu jonotuksen aikana, palvelupäällikkö Marjo Kiviniemi kertoo.

Yksilöhoidon lisäksi tarjolla on erilaisia ryhmiä.

Osalla avuntarvitsijoista tilanne vaatii osastohoitoa. Tavoitteena on aina asiakkaan tilanteen mukainen ja oikea-aikainen hoito.

Kaikki ongelmat eivät näy päällepäin

Yrttipellontie 6:sta löytyy avomielenterveyspalveluiden lisäksi päihdetyöntekijöiden vastaanotto ja korvaushoitopoliklinikka. Päihdetyöntekijä työskentelee tarvittaessa mielenterveyspalveluiden hoitajan kanssa työparina, ja hoitoa suunnitellaan yhdessä. Päihdepalveluissa on tarjolla myös erilaisia ryhmiä, joissa apuna on kokemusasiantuntijoita.

Korvaushoitopoliklinikka on avoinna vuoden jokaisena päivänä ja palvelee noin sataa asiakasta päivittäin. Poliklinikka aukeaa jo aikaisin aamulla, jotta työssäkäyvät korvaushoidossa olevat voivat hakea päivittäisen lääkeannoksensa ennen töihin menoa.

Omalla elämäntarinalla apua muille

Yrttipellontiellä kokoontuu perjantai-iltapäivänä myös ryhmä, joka suunnittelee rahapeliriippuvaisten ja heidän läheistensä auttamista.

Kokemusasiantuntijat Jukka ja Tapio ovat valmiita jakamaan omat elämäntarinansa, jotta rahapeliriippuvaisia voitaisiin auttaa. Pahatkaan peliongelmat eivät välttämättä näy päällepäin ja apua haetaan usein, kun tilanne on kriisiytynyt ja velkaa voi pahimmillaan olla satoja tuhansia.

Niin kokemusasiantuntijat kuin päihde- ja mielenterveyspalveluiden työntekijät haluavat poistaa leimoja, jotka haittaavat sekä hoitoon hakeutumista että itse hoitoa. Apua kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ongelmiin puuttuminen on helpompaa.

Millan – ja Jukan ja Tapion – tarinan opetus on, että apua saa, kun sitä hakee.
 

Kuvia Yrttipellontien mielenterveyspäivystyksestä

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.