Ajankohtaista

< Takaisin

Korona­tilanne Oulussa 10.1.2021 – tartuntojen määrä on edelleen kasvussa

Tartuntojen määrä Oulussa tänään

Tänään 10.1.2021 oululaisilla on todettu 6 uutta positiivista tartuntaa. Tämän pienin päivittäinen määrä kuluneella viikolla.

Karanteenit ja joukkoaltistumiset Oulussa tänään

Karanteeniin on asetettu tänään 10.1.2021 Oulussa 36 henkilöä. Ei uusia joukkoaltistumisia.

Mehiläisen tehostetun palveluasumisen Mainiokoti ja ykköskodissa Kiimingissä on ykköskodin puolella todettu korona-altistuminen. Altistumisen johdosta on heti ryhdytty mahdollisia tartuntoja rajoittaviin toimenpiteisiin terveysviranomaisten kanssa yhteistyössä. Laajemmista asukkaiden ja henkilökunnan testauksista päätetään maanantaina.

Tartuntojen määrä Oulussa tällä viikolla

Oulussa on tällä viikolla sunnuntaihin mennessä todettu 115 uutta positiivista. Tämä on reilun kolmanneksen enemmän kuin edellisellä viikolla.

Karanteenit ja joukkoaltistumiset Oulussa tällä viikolla

Karanteeniin on asetettu tällä viikolla sunnuntaihin mennessä 480 henkilöä, mikä on yli puolet enemmän kuin edellisellä viikolla. Joukkoaltistumisia 10 kpl, kun edellisellä viikolla niitä oli yksi.

Epidemiatilanne

Oulussa koronan 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuus on nyt 102,1 sataatuhatta asukasta kohti, koko Pohjois-Pohjanmaan vastaava luku on 62,3. Molemmat ovat nousussa.

Oulu on edelleen leviämisvaiheessa, ja epidemia on kiihtynyt joulun jälkeen ja edelleen vuoden ensimmäisellä viikolla. Uuden vuoden viettoon liittyviä tartuntoja tulee ilmi vielä tulevalla viikolla. Samoin testausmäärien oletettu kasvu tulevalla viikolla tullee lisäämään todettujen tartuntojen määrää, ja antaa joka tapauksessa luotettavamman kuvan epidemiatilanteesta Oulussa.

Sairaalahoidossa olevat

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kuusi koronapotilasta. Oulun kaupunginsairaalassa on hoidossa alle viisi koronapotilasta. Sairaalahoidon tarve on pysynyt vähäisenä tällä viikolla

Testaaminen

Oululaiset ovat käyneet alkuviikosta hieman enemmän testeissä kuin viime viikolla. Edelleen testejä on otettu noin puolet - kolmasosa vähemmän tavanomaisimmista määristä.

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Limingantullin näytteenottopiste on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä näytteenotosta Limingantullin näytteenottopisteellä vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Lisäksi koronanäytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuolloissa.

Viikolla 2 Oulun kaupunki varautuu näytteenottoaktiivisuuden merkittävään kasvuun ottamalla mukaan yksityisten toimijoiden näytteenottokapasiteettia täydentämään kaupungin omaa näytteenottoa. Asiasta on julkaistu erillinen tiedote, jossa kerrotaan lisää.

Suositukset

THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille, kun tähän asti suositus on koskenut yli 15-vuotiaita. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja.

Oulun kaupungin johtoryhmä käsitteli kokouksessaan perjantaina erityisesti lasten ja nuorten harrastamista koskevia suosituksia. Päätös oli, että 18.1.2021 saakka säädetyt suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla 13.1.2021

 

Oulun epidemiatilanteessa tärkeintä olisi

  • hakeutua epäröimättä testeihin lievissäkin infektio-oireissa. Sairastaminen ilman testausta väistämättä altistaa muita ihmisiä ja levittää tautia edelleen. Koko epidemian hallinta perustuu Suomessa matalalla kynnyksellä tapahtuvaan testaukseen kaikkien tautitapausten löytämiseksi. Vain siten saadaan tartunnat kiinni, ja altistuneet karanteeniin, mikä lopulta tukahduttaa tartuntaketjun.
  • välttää kaikkia oman ruokakunnan ulkopuolisia lähikontakteja, mukaan lukien erityisesti ystäväporukoiden tapaamiset ja illanvietot yksityisissä tiloissa tai anniskeluravintoloissa.
  • huolellinen käsihygienia ja suu-nenämaskin tai visiirin käyttö kodin ulkopuolella sisätiloissa liikuttaessa.
  • Mahdollisuuksien mukaan etätyö ja läsnätyössä maskien käyttö ja hyvä käsihygienia.

 

Rokottaminen                   

  • THL:n suositus vapauttaa tehosterokotuksiin varatut rokoteannokset antavat ensi viikolla suuremman määrän rokotteita kuntien käyttöön Pohjois-Pohjanmaalla.
  • Koronavastaanottojen ja koronanäytteenottojen rokotukset on tällä viikolla saatu Oulussa tehtyä. Muita terveydenhuollon työntekijöitä ei pääsääntöisesti Oulussa enää rokoteta ennen joukkorokotusten alkamista.
  • Ensi viikolla rokotukset kohdentuvat Oulun hoivayksiköiden asukkaisiin ja työntekijöihin kansallisen rokotejärjestyksen mukaisesti. Rokotteen tulee samaan ensi viikolla yli 600 henkilöä. Kaikki saadut rokoteannokset kyetään rokottamaan.
  • Hoivien jälkeen rokotukset tulevat kohdistumaan muihin ympärivuorokautisessa hoidossa oleviin ikäihmisiin ja heitä hoitaviin työntekijöihin (mm. tehostetun palveluasumisen yksiköihin).
  • Tietoa siitä, milloin kotona asuviin ikäihmisiin ja heidän omaishoitajiinsa kohdistuvat rokotukset pääsevät alkamaan ei vielä ole. Paljon riippuu rokotteiden saatavuudesta tammikuun jälkeen.
  • Tietoa laajasti väestölle tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole.

Pyydämme kuntalaisia välttämään yhteydenottoja rokotusasiaan liittyen. Ajantasainen tieto koronarokotuksista löytyy kaupungin koronasivulta www.ouka.fi/korona.

Lisätietoja

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo p.  040 515 6131

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.