Ajankohtaista

< Takaisin

Koronatilanne Oulussa 9.1.2021 – tartuntojen määrä kasvaa

Tartuntojen määrä Oulussa tänään

Tänään 9.1.2021 oululaisilla on todettu klo 15 mennessä 18 uutta positiivista tartuntaa mikä on samaa korkeaa tasoa kuin tällä viikolla aiemminkin.

Tartuntalähteinä on ollut uudenvuoden tapahtuma, perheen sisäiset tartunnat, muu tiedetty lähde ja tuntemattomien tartuntojen osuus on n 30 %.

Karanteenit ja joukkoaltistumiset Oulussa tänään

Karanteeniin on asetettu tänään 9.1.2021 Oulussa klo 15 mennessä 60 henkilöä.

Oulussa on todettu yksi uusi joukkoaltistus harrastusryhmässä.

Tartuntojen määrä Oulussa tällä viikolla

Oulussa on tällä viikolla perjantaina klo 15 mennessä todettu 109 uutta tartuntaa, mikä on lähes kolmanneksen enemmän kuin koko viime viikolla yhteensä.

Karanteenit ja joukkoaltistumiset Oulussa tällä viikolla

Karanteeniin on asetettu tällä viikolla tähän mennessä 445 altistunutta henkilöä, mikä on puolet enemmän kuin koko viime viikolla yhteensä. Tällä viikolla on ilmennyt 10 joukkoaltistumista. Viime viikolla joukkoaltistumisia oli yksi.

Epidemiatilanne

Oulu on edelleen leviämisvaiheessa ja tartuntojen määrä kasvaa.

Oulussa koronan 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuus on nyt 99,3 sataatuhatta asukasta kohti, koko Pohjois-Pohjanmaan vastaava luku on 56. Molemmat ovat nousussa.

Sairaalahoidossa olevat

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on alle viisi koronapotilasta. Oulun kaupunginsairaalassa on hoidossa alle viisi koronapotilasta. Tilanne on pysynyt maltillisena.

Testaaminen

Oululaiset ovat käyneet alkuviikosta hieman enemmän testeissä kuin viime viikolla. Edelleen testejä on otettu noin puolet - kolmasosa vähemmän tavanomaisimmista määristä.

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Limingantullin näytteenottopiste on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä näytteenotosta Limingantullin näytteenottopisteellä vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Lisäksi koronanäytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuolloissa.

Viikolla 2 Oulun kaupunki varautuu näytteenottoaktiivisuuden merkittävään kasvuun ottamalla mukaan yksityisten toimijoiden näytteenottokapasiteettia täydentämään kaupungin omaa näytteenottoa. Asiasta on julkaistu erillinen tiedote, jossa kerrotaan lisää.

Suositukset

THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille, kun tähän asti suositus on koskenut yli 15 vuotiaita. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. 

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja.

 

Oulun kaupungin johtoryhmä käsitteli kokouksessaan eilen erityisesti lasten ja nuorten harrastamista koskevia suosituksia. Päätös oli, että 18.1.2021 saakka säädetyt suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla 13.1.2021

 

Oulun epidemiatilanteessa tärkeintä olisi

  • hakeutua epäröimättä testeihin lievissäkin infektio-oireissa. Sairastaminen ilman testausta väistämättä altistaa muita ihmisiä ja levittää tautia edelleen. Koko epidemian hallinta perustuu Suomessa matalalla kynnyksellä tapahtuvaan testaukseen kaikkien tautitapausten löytämiseksi. Vain siten saadaan tartunnat kiinni, ja altistuneet karanteeniin, mikä lopulta tukahduttaa tartuntaketjun.
  • välttää kaikkia oman ruokakunnan ulkopuolisia lähikontakteja, mukaan lukien erityisesti ystäväporukoiden tapaamiset ja illanvietot yksityisissä tiloissa tai anniskeluravintoloissa.
  • huolellinen käsihygienia ja suu-nenämaskin tai visiirin käyttö kodin ulkopuolella sisätiloissa liikuttaessa.
  • mahdollisuuksien mukaan etätyö ja läsnätyössä maskien käyttö ja hyvä käsihygienia.

Rokottaminen                   

  • THL:n suositus vapauttaa tehosterokotuksiin varatut rokoteannokset antavat ensi viikolla suuremman määrän rokotteita kuntien käyttöön Pohjois-Pohjanmaalla.
  • Koronavastaanottojen ja koronanäytteenottojen rokotukset on tällä viikolla saatu Oulussa tehtyä. Muita terveydenhuollon työntekijöitä ei pääsääntöisesti Oulussa enää rokoteta ennen joukkorokotusten alkamista.
  • Ensi viikolla rokotukset kohdentuvat Oulun hoivayksiköiden asukkaisiin ja työntekijöihin kansallisen rokotejärjestyksen mukaisesti. Rokotteen tulee samaan ensi viikolla yli 600 henkilöä. Kaikki saadut rokoteannokset kyetään rokottamaan.
  • Hoivien jälkeen rokotukset tulevat kohdistumaan muihin ympärivuorokautisessa hoidossa oleviin ikäihmisiin ja heitä hoitaviin työntekijöihin (mm. tehostetun palveluasumisen yksiköihin).
  • Tietoa siitä, milloin kotona asuviin ikäihmisiin ja heidän omaishoitajiinsa kohdistuvat rokotukset pääsevät alkamaan ei vielä ole. Paljon riippuu rokotteiden saatavuudesta tammikuun jälkeen.
  • Tietoa laajasti väestölle tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole.

Pyydämme kuntalaisia välttämään yhteydenottoja rokotusasiaan liittyen. Ajantasainen tieto koronarokotuksista löytyy kaupungin koronasivulta www.ouka.fi/korona.

Lisätietoja

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo p.  040 515 6131

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.