Ajankohtaista

< Takaisin

Koronatilanne Oulussa 11.1.2021 – kasvomaskien käyttöä suositellaan sisätiloissa 12 vuotta täyttäneille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita. THL:n aiempi maskisuosituksen ikäraja oli 15 vuotta.

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa uusi maskisuositus koskee myös Oulun peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien. Maskeja tilataan oppilaille 3-4 per päivä. Maskia suositellaan käytettävän kouluissa sisätiloissa ruokailua lukuun ottamatta. 

Tartuntojen määrä Oulussa tänään

Tänään 11.1.2021 on Oulussa kello 15.30 mennessä todettu 13 uutta tartuntaa, mikä vastaa karkeasti viime viikon päivittäisten tartuntojen määrää. Sunnuntain vähäisemmän testaamisen vaikutus voi näkyä maanantaina alhaisempina tartuntalukuina.

Tartuntalähteinä korostuvat yleisimpänä perheen sisäinen tartunta, lisäksi on paljon yksittäisiä tartuntalähteitä kuten ravintola, mökkireissu tai muu tietty tartunnan lähde. Selvittämättömiä tartuntoja tämän päivän tartunnoista on 4 kappaletta eli 31% tartunnoista.

Karanteenit ja joukkoaltistumiset Oulussa tänään

Karanteeniin on tänään 11.1. asetettu Oulussa 16 henkilöä, mikä on merkittävästi vähemmän kuin viime viikolla päivittäin keskimäärin. Tänään ei ole ilmennyt uusia joukkoaltistuksia.

Epidemiatilanne

Oulu on koronavirusepidemian leviämisvaiheessa ja tartuntojen lukumäärä kasvussa.  Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronaepidemian ilmaantuvuus on 64,3 sataatuhatta asukasta kohden. Oulun ilmaantuvuus on 106 sataatuhatta asukasta kohden. Molemmat ilmaantuvuusluvut ovat nousussa.

Sairaalahoidossa olevat

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on kuusi koronapotilasta hoidossa. Myös Oulun kaupunginsairaalassa on hoidossa kuusi koronapotilasta.

Testaaminen

Maanantain lopulliset testausluvut eivät ole vielä selvillä, mutta Oulun kaupungin omissa näytteenottopisteissä oli runsaasti vapaita aikoja iltapäivään saakka. Ennustettua testimäärien voimakasta kasvua ei maanantaina 11.1.2021 tapahtunut.

Testaaminen kuitenkin vilkastui tammikuun ensimmäisellä viikolla. Viikon 1 arkipäivinä tehtiin yhteensä 2278 kappaletta koronavirustestejä. Testauksen määrä kohosi liki kolmanneksen suuremmaksi kuin sitä edeltäneinä viikkoina; viikoilla 52 ja 53 tehtiin noin 1750 koronavirustestiä viikossa.

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Limingantullin näytteenottopiste on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä näytteenotosta Limingantullin näytteenottopisteellä vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Lisäksi koronanäytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuolloissa.

Viikolla 2 Oulun kaupunki varautuu näytteenottoaktiivisuuden merkittävään kasvuun ottamalla mukaan yksityisten toimijoiden näytteenottokapasiteettia täydentämään kaupungin omaa näytteenottoa. Yksityisten näytteenottoaikoja avataan, jos Oulun kaupungin omat näytteenottoajat alkavat täyttyä.

Suositukset

Kasvomaskien käyttöä suositellaan nyt kaikille 12 vuotta täyttäneille sisätiloissa. Muilta osin koronavirusepidemian suositukset ovat ennallaan ja ne löytyvät osoitteesta www.ouka.fi/korona

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 12.1. arvioimaan epidemiatilannetta ja 18.1.2021 ulotettujen rajoitteiden ja suositusten jatkoa. Kaupungin tilannekuvaryhmä kokoontuu koordinaatioryhmän jälkeen. Oulun kaupungin johtoryhmä päättää linjauksistaan keskiviikkona 13.1.

Rokottaminen

THL:n suositus vapauttaa tehosterokotuksiin varatut rokoteannokset antavat suuremman määrän rokotteita kuntien käyttöön Pohjois-Pohjanmaalla.

Tällä viikolla rokotukset kohdentuvat Oulun hoivayksiköiden asukkaisiin ja työntekijöihin kansallisen rokotejärjestyksen mukaisesti. Rokotteen tulee samaan yli 600 henkilöä. Kaikki saadut rokoteannokset kyetään rokottamaan.

Hoivien jälkeen rokotukset tulevat kohdistumaan muihin ympärivuorokautisessa hoidossa oleviin ikäihmisiin ja heitä hoitaviin työntekijöihin (mm. tehostetun palveluasumisen yksiköihin).

Tietoa siitä, milloin kotona asuviin ikäihmisiin ja heidän omaishoitajiinsa kohdistuvat rokotukset pääsevät alkamaan ei vielä ole. Paljon riippuu rokotteiden saatavuudesta tammikuun jälkeen.

Tietoa laajasti väestölle tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole.

Pyydämme kuntalaisia välttämään yhteydenottoja rokotusasiaan liittyen. Ajantasainen tieto koronarokotuksista löytyy kaupungin koronasivulta 

 

Lisätiedot: terveysjohtaja Jorma Mäkitalo

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.