Ajankohtaista

< Takaisin

Koronatilanne Oulussa 27.11.2020 – Stora Enson Oulun tehtaalla paljon tartuntoja, leviämistä torjutaan yhteistyössä

Stora Enson tehtaalla on todettu viimeisen viikon aikana noin 80 koronatartuntaa. Oululaisia näistä tartunnan saaneista on tällä hetkellä alle puolet. Loput ovat kotoisin muualta.

Stora Enson Oulun tehdasta muunnetaan parhaillaan paperitehtaasta kartonkitehtaaksi ja investointiprojektissa työskentelee tehtaan 140 hehtaarin alueella noin 1800 yhtiön ulkopuolista henkilöä.

Työmaalla työskentelee sekä suomalaisia että ulkomaalaisia vaihtuvia työntekijöitä. Ulkomailta tulleet työntekijät on testattu säädösten mukaan: heillä on täytynyt olla korkeintaan 72 tuntia vanha negatiivinen testi kotimaasta ja heidät on testattu uudelleen Suomessa ennen tehtaalle saapumista.

”Olemme ohjeistaneet projektiin tulevat yritykset tarkasti ennen projektiin liittymistä koronavirukseen liittyvistä turvallisuustoimenpiteistä tartuntojen välttämiseksi. Olemme myös kannustaneet testaukseen menoa heti, kun vähäisiäkin oireita ilmenee. Marraskuulle saakka laajassa projektissamme selvittiinkin ilman tartuntoja”, sanoo Stora Enson Oulun tehtaan tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

”Nyt valitettavasti useita projektissa työskenteleviä yhtiön ulkopuolisia työntekijöitä on saanut tartunnan, ja altistaneet muita alueella työskenteleviä. Tehtaan vakituisella henkilöstöllä, joka ei työskentele projektissa, ei ole toistaiseksi havaittu tartuntoja. Tilanteen kartoittamiseksi kaikki Oulun tehtaalla työskentelevät testataan ja työskentely projektissa jatkuu vasta, kun negatiivinen testitulos on saatu”, Mäkimattila toteaa.

”Henkilöiden turvallisuus ja viruksen leviämisen pysäyttäminen ovat nyt tärkein asia. Päätämme mahdollisista jatkotoimista, kunhan testauksen kokonaistulos on selvillä”, Mäkimattila jatkaa.

Testaukset alkoivat tiistaina 24.11 ja testaukset tekee yksityinen palveluntarjoaja. Eiliseen torstaihin 26.11. mennessä on testattu jo 700 henkilöä. Kaikkiaan testejä tehdään runsaat 1500.

Ne henkilöt, joiden testitulos on negatiivinen, voivat jatkaa työskentelyä pienryhmässään tehtaalla. Valvontaa ohjeiden noudattamiseen on lisätty ja siivousta on tehostettu entisestään.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. tartuntataudeista vastaavan lääkärin Lotta Simolan mukaan tilanne Oulussa elää koko ajan, kun testituloksia valmistuu. ”Koronatestin tulosta odotetaan kotona tai majoituspaikassa välttäen kaikkia lähikontakteja. Kauppaan, ravintolaan, harrastuksiin ei voi mennä. On erittäin tärkeää ymmärtää, että eristykseen tai karateeniin asettaminen ei ole suositus, se on määräys. Karanteeniohjeita on noudatettava.”

”Tilanne on huolestuttava, mutta se voidaan myös muuttaa paremmaksi. Tärkeintä on, että osapuolet tekevät nyt kaikkensa tartuntojen leviämisen pysäyttämiseksi”, sanoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja Stora Enso kokoontuvat ensi viikolla uudelleen päivittämään tilannetta.

 

Arvio epidemiatilanteesta Oulussa

Oulussa kiihtymisvaihe jatkuu ja pahenee.

Stora Enson suuri tartuntaryväs vaikuttaa Oulun lukuihin tartunnan saaneiden oululaisten osalta. Se myös hieman sekoittaa Oulun tartuntalukuja, sillä osa tartunnan saaneista on ulkomaalaisia, ja heidän tartuntalukunsa kirjautuvat Ouluun.

Tartuntojen määrä Oulussa tänään

Tänään perjantaina 27.11.2020 Oulussa on todettu uusia koronatartuntoja yhteensä 69 kappaletta. Tartunnoista 21 kappaletta on oululaisilla ja 48 kappaletta Stora Ensoon liittyvillä ulkopaikkakuntalaisilla ja ulkomaalaisilla. Stora Enson tilanne vaikuttaa Oulun tartuntamääriin suuresti.

Tartuntojen määrä tällä viikolla

Oulussa on kuluneella viikolla todettu tähän mennessä 96 tartuntaa yhteensä, mikä on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Luvussa on Stora Enson tartunnoista vain oululaisten osuus.

Stora Enson tartunnoista noin 20 on oululaisilla, noin 10 ulkopaikkakuntalaisilla, ja yli 50 ulkomaalaisilla. Stora Enson osuus oululaisten tartunnoista on noin 20 prosenttia.

Joukkoaltistumiset Oulussa tänään

Tänään perjantaina 27.11.2020 on tullut ilmi kaksi joukkoaltistumista, joista toinen on tapahtunut Oulun ulkopuolella. Karanteeniin on asetettu tänään tähän mennessä 23 henkilöä, mutta työ on vielä kesken.

Joukkoaltistumiset tällä viikolla

Joukkoaltistumisia on tällä viikolla todettu tähän mennessä 11 kappaletta. Karanteeniin on tällä viikolla asetettu noin 450 henkilöä, mikä on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla.

Sairaalahoidossa olevat

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle viisi henkilöä. Oulun kaupunginsairaalassa ei ole koronapotilaita hoidossa.

Testaaminen

Oulun kaupungin näytteenottopaikoilla on otettu maanantain ja torstain välillä noin 3400 koronatestiä, mikä on selvästi aiempaa enemmän.

Testaus toimii Oulussa sujuvasti ajanvarauksella. Lievilläkin oireilla tulee aina hakeutua testiin. Oireiden perusteella ei voi arvioida, sairastaako koronaa vai jotain muuta virusta. Testiin mennessä ja sieltä palattaessa tulee käyttää kasvomaskia ja koronatestin tulokset täytyy odottaa kotona.

Oritkarin drive-in-piste suljetaan sunnuntaina 29.11. Oritkarin näytteenotto siirtyy sisätiloihin Limingantullin näytteenottopisteelle. Oulun kaupunki ottaa näytteitä myös koronavastaanotoilla.

Lisäksi näytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla sekä työterveyshuolloissa. Stora Enson testaamisesta huolehtivat yksityiset toimijat.

Kiihtymisvaiheen suositukset ovat Oulussa voimassa

Oulu ja koko Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Alueella on otettu käyttöön epidemian kiihtymisvaiheen suosituksia, jotka ovat voimassa 26.11.–18.12.2020.

Katso suositukset: Oulu on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – uusia suosituksia voimaan

Oulun kaupungin koronasivut: www.ouka.fi/korona

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.