Ajankohtaista

< Takaisin

Koronatilanne Oulussa 31.12.2020 – epidemia on vahvistumassa uudelleen Oulussa, uuttavuotta tulisi juhlia vain omassa lähipiirissä

Epidemia on vahvistumassa uudelleen Oulussa. Monta viikkoa jatkunut tartuntojen määrän lasku on pysähtynyt ja kääntynyt melko jyrkkään nousuun voimassa olevista laajoista rajoituksista huolimatta.

Oulu on edelleen leviämisvaiheessa. Selvittämättömien tartuntojen suuri osuus kertoo, että olemme jälleen siirtyneet Oulussa tilanteeseen, jossa jokaisesta suojaamattomasta lähikontaktista voi seurata koronatartunta.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan taustalla on viikolta 51 alkanut selvä lasku testeihin hakeutumisessa sekä joulun aika ja siihen liittyvät tapaamiset.

”Testaamattomuus on johtanut koronatartunnan saaneiden ihmisten osallistumisen tavanomaiseen joulun viettoon, mistä on seurannut tartuntoja perheen sisällä. Lisäksi uutta Oulun tilanteessa ovat ravintoloissa tapahtuneet altistumiset ja nyt niistä seuranneet tartunnat”, Mäkitalo toteaa.

Terveysjohtaja Jorma Mäkitalo suosittaa vahvasti, että suunnitellut tapaamiset tai tilaisuudet uuden vuoden juhlistamiseksi perutaan.

”Terveysviranomaisten tietoon on tullut useita tapauksia, joissa oireiset henkilöt ovat vastoin suosituksia lähteneet liikkeelle uskoen, että kyseessä on pelkkä flunssa. Samoin on tullut esille tapauksia, joissa työnantaja on kehottanut työntekijöitään olemaan hakeutumatta testeihin, pelossa siitä, että positiivinen tulos vaikeuttaa työpaikan toimintaa. Kaikki nämä tapaukset osoittavat suurta piittaamattomuutta, ja vaikeuttavat epidemiatilannetta Oulussa”, sanoo Mäkitalo.

Kaikkia voimassa olevia suosituksia on syytä noudattaa. Suojautuminen ja täydellinen sosiaalinen eristäytyminen on tarpeen lievienkin oireiden ilmaantuessa.  Oireettomia tartuntoja ilmenee nyt erittäin vähän, joten lievissäkin oireissa on tärkeää lähteä testeihin

Tartuntojen määrä Oulussa tänään

Tänään uudenvuodenaattona 31.12.2020 oululaisilla on todettu kello 14 mennessä yhteensä 19 uutta koronatartuntaa. Tämä on poikkeuksellisen korkea määrä viime viikkoihin nähden, ja kertoo epidemian uudelleenaktivoitumisesta Oulussa. Tilanne voi vielä päivän kuluessa heikentyä.

Tartuntalähteinä ovat olleet ravintoloista tulleet tartunnat ja perheen sisäisen tartunnat. Puolet tartuntalähteistä ei ole selvillä.

Joukkoaltistumiset Oulussa tänään

Karanteeniin on asetettu tänään 30.12.2020 Oulussa 64 henkilöä. Tietoon ei ole tullut uusia joukkoaltistustapauksia.

Esperi Kangasrouskun kehitysvammaisten yksikössä on tapahtunut korona-altistuminen, jonka vuoksi on ryhdytty varotoimiin mahdollisten jatkotartuntojen varalta.

Tartuntojen määrä Oulussa tällä viikolla

Oulussa tällä viikolla torstai-iltapäivään mennessä todettu 47 tartuntaa, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin jouluviikolla 52. Tartuntalähteissä korostuu tällä viikolla selvittämättömät tartunnat, joita on lähes puolet. Lisäksi näkyy perheen sisäisten tartuntojen suuri osuus.

Joukkoaltistumiset Oulussa tällä viikolla

Karanteeniin on asetettu tällä viikolla tähän mennessä 174 henkilöä, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisellä viikolla.

Rokottaminen

Koronapotilaita ja koronaepäilyjä hoitavien terveydenhuollon henkilöstön rokotukset ovat jatkuneet. Ensi viikolla päästään aloittamaan hoivakotien ja niiden henkilökunnan rokotukset. Rokotukset etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti terveyspalveluiden ja sairaanhoitopiirin suunnitelmien mukaan. Tietoa siitä, milloin kotona asuvien ikäihmisten ja muiden kuntalaisten joukkorokotukset alkavat ei vielä ole.

Pyydämme kuntalaisia välttämään yhteydenottoja rokotusasiaan liittyen. Ajantasainen tieto koronarokotuksista löytyy kaupungin koronasivulta www.ouka.fi/korona sivuilta.

Ilmaantuvuus

Oulussa koronan 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuus on nyt 45,3 sataatuhatta asukasta kohti, koko Pohjois-Pohjanmaan vastaava luku on 27,0. Pohjois-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku on laskussa, mutta Oulussa luku on nyt uudelleen nousussa.

Sairaalahoidossa olevat

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle viisi henkilöä. Myös Oulun kaupunginsairaalassa on hoidossa alle viisi koronapotilasta.

Testaaminen

Näytteenotto hieman vilkastui keskiviikkona 30.12,  mutta kokonaisuudessaan testausmäärä jää tällä viikolla edelleen alhaiseksi.

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Limingantullin näytteenottopiste on avoinna joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä näytteenotosta Limingantullin näytteenottopisteellä vastaa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Koronavastaanotot ovat vuodenvaihteen ja loppiaisen aikaan avoinna arkisin normaalisti, arkipyhinä ne ovat suljettu. Lisäksi koronanäytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuolloissa.

Suositukset

Oulun kaupungin koronasivuilta www.ouka.fi/korona löytyvät voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset Oulussa.  Rajoitukset ovat voimassa 18.1.2021 saakka. Rajoitusten voimassaoloa arvioidaan seuraavan kerran 7.1.2021 kokoontuvassa alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä.

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.