Ajankohtaista

< Takaisin

Maksutonta ehkäisyä tarjotaan 16–20-vuotiaille oululaisille

Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa 2018, että 16–20-vuotiaille oululaisille nuorille tarjotaan mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn vuoden 2019 aikana.

Hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 19.3.2019, että maksuton ehkäisy 16–20-vuotiaille oululaisille alkaa 1.5.2019, ja että maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja. Vuoden 2019 aikana selvitetään ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan perustaminen.

Maksuttomasti tarjotaan hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat vastaavat niiden palveluiden piirissä olevien opiskelijoiden seksuaali- ja ehkäisyneuvonnasta sekä maksuttoman ehkäisyn toteuttamisesta.

Ne 16–20-vuotiaat oululaiset, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin, ohjataan hyvinvointikeskusten ehkäisyterveydenhoitajien vastaanotoille.

Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon. Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään muun muassa hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus. Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä tehdään suunnitelma, josta käy ilmi valitun ehkäisymenetelmän seurantakäytännöt.

Ehkäisyn aloittamisen jälkeen maksuttomien ehkäisyvalmisteiden jako tapahtuu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja hyvinvointikeskusten ehkäisyhoitajien toimipisteissä.

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.