Ajankohtaista

< Takaisin

Milloin saan koronarokotteen? – Oulussa rokotukset annetaan kansallisen rokotejärjestyksen mukaisesti, katso tiedotustilaisuus!

Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri järjestivät 14.1.2021 kello 12 tiedotustilaisuuden rokotusjärjestyksestä sekä koronatilanteesta ja suosituksista Oulussa. Tiedotustilaisuuden voi katsoa suorana tai tallenteena Yle Areenasta.

Oulussa rokotukset annetaan kansallisen rokotejärjestyksen mukaan. Esitys on THL:n ja sen on vahvistanut valtioneuvosto 22.12.2020. Kuntalaisten massarokotusten ajankohta ja toteutustapa eivät ole vielä tiedossa.

Rokotusjärjestyksen perusteet

Ensimmäisessä vaiheessa rokotetaan koronapotilaiden tai koronaepäiltyjen parissa työtä tekevä terveyshuollon henkilöstö, joiden terveenä ja työssä pysyminen turvaa epidemian hoidon Suomessa.

Sen jälkeen rokotetaan ne, joille koronaviruksen aiheuttama tauti on seurauksiltaan todennäköisesti kaikkein vaarallisin: ympäri­vuo­ro­kautisessa hoidossa asuvat ikäihmiset ja näiden yksiköiden henkilöstö. Ympärivuorokautisessa hoidossa olevilla ikäihmisillä on paljon vakavia perussairauksia ja heikentynyt vastustuskyky.

Myös kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rokotetaan rajatusti ensimmäisten joukossa, jotta tietyt kriittiset hoidot voidaan turvata.

Toisessa vaiheessa rokotetaan ikäjärjestyksessä ensin 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt, sitten 75–79-vuotiaat ja sen jälkeen 70–75-vuotiaat. Heidän jälkeensä rokotusvuorossa ovat alle 70-vuotiaat henkilöt, joilla on sairaus, joka altistaa erittäin vakavalle tai vakavalle koronavirustaudille. Kaikki perussairaudet eivät oikeita rokotukseen tässä toisessa vaiheessa.

Vasta tämän jälkeen alkavat kuntalaisten massarokotukset, joissa rokotetaan muu väestö. Vaiheessa kolme rokotetaan siis esimerkiksi muu sote-henkilöstö, opettajat ja asiakaspalvelutyötä tekevät henkilöt sekä kaikki oululaiset, jotka haluavat rokotteen ottaa. Massarokotusten ajankohta, rokotuspaikat ja toteutustapa eivät ole vielä tiedossa.

Rokotus­jär­jestys (THL)

1.  Korona­po­tilaita hoitava tervey­den­huollon henkilöstö sekä ympäri­vuo­ro­kautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

  • Teho-osastojen henkilökunta. Oulussa rokotukset käynnissä.
  • Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta. Oulussa rokotukset käynnissä.
  • Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta. Oulussa rokotukset käynnissä.
  • Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan). Oulussa rokotukset ovat alkaneet tällä viikolla.
  • Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta. Ei tiedetä vielä ajankohtaa. Oulun kaupungilla vähäinen määrä tällaisia henkilöitä.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle korona­vi­rus­taudille altistavia perussai­rauksia

Rokotusten toteutuksen suunnittelu käynnissä Oulussa.

  • ≥80-vuotiaat (mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat)
  • 75–79-vuotiaat (mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat)
  • 70–74-vuotiaat (mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat)
  • Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
  • Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

3. Muu väestö

Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä.  Rokotusten toteutuksen suunnittelu käynnissä Oulussa.

 

Koronatilanne ja rajoitukset ja suositukset Oulussa

Oulun kaupungin koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 1.2.2021 saakka. Oulun kaupunki tiedottaa toistaiseksi päivittäin koronatilanteesta Oulussa. Oulussa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset sekä uusimmat tiedot koronatilanteesta löytyvät kaupungin koronasivulta www.ouka.fi/korona.

 

Lisätietoa koronarokotteesta THL:n koronarokote-sivulla.

 

 

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.