Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Muksulassa ei hallintokuntarajoja tunneta

Toiminta suunnitellaan perheiden kanssa

Vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen Anni-neiti nappaa legoja kouraansa istuessaan värikkäällä matolla. Anni on tullut äitinsä Maria Piiraisen kanssa Talvikkipuiston perhekerhoon, Muksulaan. Anni ja äiti viihtyvät mainiosti kerhossa ja tulevat aina kuin suinkin pääsevät.

Marian mielestä on mukavaa saada muista äideistä vertaistukea, ja Annikin nukkuu makeat päiväunet kerhon jälkeen. Muksulan takana on monta tekijää ja toimijaa, joista Annin ei tarvitse välittää. Sen kun hyppää äidin kyytiin.

Vanhempien akatemiasta Marttoihin

Muksulan toimintaa koordinoi Oulun kaupungin varhaiskasvatus ja siellä lastentarhanopettaja Minna Lauronen, mutta uuden toimintamallin mukaisesti kerhon suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuu paljon muitakin toimijoita.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin verkostokoordinaattori Airi Martikainen kertoo, että toimintamallia on kehitetty ja toteutettu MLL:n piirin ylläpitämässä perhekeskuksessa PerhePesässä jo vuodesta 2010 lähtien. Toimintamallin lähtökohtana on, että laaja yhteistyökuvio hiotaan ja suunnitellaan yhdessä vanhempien kanssa. Samaa toimintamallia toteutetaan myös maahanmuuttajaäitien perhevalmennusryhmässä Maamussa Koskelan hyvinvointineuvolassa.

"Mukana ovat tänä keväänä mm. Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut, Oulun Ammattikorkeakoulu, Nuorten Ystävät, Vanhempainakatemia, kaupungin kulttuuripalvelut ja Martat esimerkiksi. Kevään aikana tutustutaan taideneuvolaan ja kirjastoon. Lisäksi vierailijoiksi tulevat Martat, joiden kanssa leivotaan sämpylöitä sekä terveydenhoitaja, joka saapuu paikalle lähimmästä neuvolasta", kertoo Minna Lauronen.

"Olennaisinta on, että kaikki lähtee siitä, mitä vanhemmat itse haluavat ja tarvitsevat. Sen jälkeen alkaa yhteistyökumppaneiden kartoitus. Joskus kiinnostavia tietoja ja taitoja löytyy myös vanhemmista itsestään, jolloin joku heistä voi tuoda joku kerta Muksulaan omaa asiantuntemustaan vaikkapa jostakin harrastuksestaan".

Minna Lauronen on ollut mukana tammikuun alusta ja viihtyy työssään. Hän voi työssään yhdistää monipuolisen koulutuksen ja työkokemuksen, ja tärkeintä on tietysti olla yhdessä perheiden kanssa.

Toisten äitien seura tärkeää

Jetmiran äiti Mikaela Xhemajli pukee tytärtään kotimatkalle harmittelee, että Suomessa äidit ovat usein aika yksinäisiä, kun lapset ovat ihan pieniä.

"Mieheni on Kosovosta, ja siellä on tapana asua yhteydessä muihin sukulaisiin."

Mikaela on siis tyytyväinen perhekerhon tuomaan yhteisöllisyyteen, koska kaipaa myös jotakuta, jolle voi purkaa ajatuksiaan vaikkapa lapsen korvatulehduksesta. Hän pitää perhekerhon välittömästä tunnelmasta ja kertoo odottavansa perjantaiaamua joka viikko yhtä innokkaana.


Poikkeuksia aukioloajoissa Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.