Ajankohtaista

< Takaisin

Onni on vanheta – vanhustenviikolla 4.-11.10. huomioidaan ikäihmisiä ja omaisia

Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko. Tänä vuonna vanhustenviikkoa vietetään 4.–11.10. teemalla Onni on vanheta.

Vanhustenviikolla nostamme esille positiivisia asioita vanhenemisesta. Arjessa on paljon asioita, jotka tekevät ihmiset ikääntyessäkin onnelliseksi. Haastammekin kaikki miettimään onnea ja hyviä asioita, joita ikääntymiseen liittyy.

 

Vanhustenviikon pääjuhla suorana tv-lähetyksenä 4.10.

Oulun perinteistä vanhustenjuhlaa ei tänä vuonna koronatilanteen vuoksi järjestetä. Se sijaan vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa Naantalissa voi seurata suorana tv-lähetyksenä.

Vanhustyön keskusliiton järjestämä juhla on suunnattu ikääntyneille ihmisille ja heidän läheisilleen. Juhla lähetetään suorana tv-lähetyksenä AlfaTV:ssä sunnuntaina 4.10. kello 13–14.15. Lähetys juhlasta on katsottavissa myös jälkikäteen AlfaTV:n Permanto.fi-palvelusta.

Juhlapuhuja on eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen.

Ohjelma

 • Juhlan avaus, Kimmo Kuusimäki, sivistysjohtaja, Naantali
 • Naantalin marssi, musiikkiopisto
 • Juhlan avaus, Anni Lausvaara, toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto
 • Tasavallan presidentin tervehdys (luetaan)
 • Naantalin kaupungin tervehdys, Jouni Mutanen, kaupunginjohtaja
 • Musiikkiesitys, musiikkiopisto
 • Juhlapuhe, Anu Vehviläinen, eduskunnan puhemies
 • Esitys, Naantalin voimistelijat
 • Vuoden vanhusteko 2020 -palkinnon jakaminen, Ilmarinen ja Vanhustyön keskusliitto
 • Musiikkiesitys, Naiskuoro Helianthus
 • Siunaus ja matkaanlähettäminen, Jani Kairavuo, kirkkoherra, Naantali
 • Maamme-laulu

Juhla järjestetään yhteistyössä Naantalin kaupungin ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Lue lisää vanhustenpäivän juhlasta.

 

Vanhustenviikolla toteutetaan kotihoidon asiakkaiden toiveita ja muistetaan vanhuksia kirjeillä

Oulussa ja lähiseudulla huomioidaan viikon aikana ikäihmisiä monin tavoin. Kotihoidon asiakkailta on kerätty toiveita, joita toteutetaan viikon aikana. Myös palvelukodeissa järjestetään ohjelmaa asukkaille.

Oululaiset koululaiset ovat tehneet vanhuksille kirjeitä ja kortteja, jotka jaetaan kotiaterioiden mukana.

Valveen sanataidekoulun opettajat ohjeistivat kolmas- ja neljäsluokkalaisia laatimaan postikortin hassusta paikasta eli pienen viestin lapsen maailmasta vanhuksen kotiin. Lisää tempauksesta voit lukea Mun Oulu -kaupunkimediasta.

 

Koululaiset lähettävät myös digitaaliset terveiset

Kiimingin koululaiset lähettävät videotervehdyksen Kiimingin Jaarankartanon palvelukodin asukkaille. Koululaiset lähettävät terveisensä 360:n asteen kamerasta ja tabletista koostuvalla laitteistolla. Jaarankartanossa suoraa lähetystä seurataan isolta liikuteltavalta näytöltä.

Kokeilu jatkuu Jaarankartanon asukkaiden ja heidän omaistensa välillä tulevina kuukausina FinWe-yrityksen toimittamalla laitteistolla osana CoHeWe-hanketta.

Metsokankaalla sijaitsevan Savotta-aukion päiväkodin esikoululaisia haastatellaan teemasta Onni on vanheta. Eskareiden ajatuksia vanhuudesta ja onnellisuudesta julkaistaan Mun Oulussa.

 

Tervetuloa Myllytulliin museo- ja tiedekeskus Luuppiin!

Luuppi muistaa ikäihmisiä vanhustenviikolla. Viikon aikana Luupin Myllytullin kohteisiin, eli Tiedekeskus Tietomaahan, Oulun taidemuseoon ja Pohjois-Pohjanmaan museoon pääsee kaksi senioria yhden hinnalla.

Museo- ja tiedekeskus Luupilla on myös senioriklubi, jossa on yli 60-vuotiaille ja eläkeläisille suunnattua kerhomuotoista toimintaa. Senioriklubissa on tarjolla toimintaa normaalioloissa säännöllisesti Luupin eri kohteissa. Vanhustenviikon aikana liittyminen senioriklubiinkin käy vaivattomasti.

 

Rakkautta ja rajoja

Kaupungin ja järjestöjen henkilöstölle järjestetään ”rakkausprofessori” Kaarina Määtän luento Rakkaus ei jää eläkkeelle - rakkauden arvo ja merkitys ikääntyessä. Luento on 6.10. kello 14.

Kotiväki-hankkeen RajatON!-ryhmien ENNEN MINÄ JUOKSIN PAKOON -valokuvanäyttely on Oulun kaupungin pääkirjastossa Laituri-tilassa 30.9.-16.10.

Maanantaina 5.10. kello 10-12 järjestetään näyttelyn esittely ja keskustellaan ikääntyneisiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta ja lähisuhdeväkivallasta.

Torstaina 8.10. kello 16-18 ENNEN MINÄ JUOKSIN PAKOON -valokuvanäyttelyn avajaiset pidetään Limingan kirjastossa.

Oulun pääkirjastossa on esillä ikääntymiseen liittyvää kirjallisuutta.

 

Musiikkia, kahvia ja pullaa

Onni on vanheta -musiikkitilaisuus järjestetään perjantaina 9.10. klo 13–14 Karjasillan kirkossa. Musiikista vastaa Café Duo, jossa viulua soittaa Silja Lassila, harmonikkaa Pertti Haipola ja uruissa Riitta Piippo. Kahvia ja vapaaehtoisten leipomaa pullaa on tarjolla seurakuntasalissa klo 12 alkaen. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Huomioidaan turvavälit! 

Kulttuuritalo Valveen uusi, tiistaina 6.10. avattava H2O Konstila -kahvila järjestää vanhustenviikon kunniaksi tiistaista perjantaihin kello 9–10 Pullaa ja porinaa -tuokioita. Konstila tarjoaa tuokioiden aikana eläkeläisille pullakahvit. Mukana kahvihetkiä viettämässä on SPR:n ystävätoiminnan vapaaehtoisia.

 

Juhlistetaan vanhuutta

Vie vanhus ulos -päivää vietetään torstaina 8.10. Olisiko sinun tällöin mahdollista ulkoilla tutun tai vaikka vähän tuntemattomamman ikäihmisen kanssa? Muistathan koronasuositukset!

Kaikki liikunta on ikäihmiselle tärkeää. Sisällä liikkuminen onnistuu vaikka Hoivakodin cha chaan tahtiin. Kuuntele Verner-osastolla työskennelleen Rauno Pelkosen säveltämä, sanoittama ja sovittama kappale Youtubesta.

Sielun ravintoa tarjoaa Kuka sytyttää silmiesi ikkunat? -runoesitys, jossa Pia Kaitasuo, Hannu Tarvas ja Satu Kreivi-Palosaari lausuvat runoja Oulujoen pappilassa. Tallenne runoesityksestä löytyy Youtubesta.

Lassintalon palvelukodissa asuva Lea Pelkonen pitää itsensä virkeänä leipomalla ja hoitamalla puutarhaa. Hän kertoo ajatuksia elämästään vanhustenviikolla.

Jokainen ikäihminen ja hänen läheisensä voi viettää juhlaa kotona, laittaa vähän parempaa päälle ja juoda kahvit niistä hienommista kupeista.

Vanhusten teemaviikko muistuttaa nauttimaan läheisten seurasta ja siitä, että ikääntyminen on arvokasta.

Vanhustenviikon teemana on Onni on vanheta.

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.