Ajankohtaista

< Takaisin

Oulu muistuttaa rokottautumisen tärkeydestä

Tämän syksyn kausi-influenssarokotukset järjestetään Oulun terveysasemilla ja neuvoloissa marraskuussa. 50 vuotta täyttäneiden on mahdollista rokotuttaa itsensä samalla myös pneumokokkitauteja vastaan itse maksettavalla rokotteella.

Influenssa sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon.

Ilmaiseen kausi-influenssarokotukseen ovat oikeutettuja

  • raskaana olevat
  • 65 vuotta täyttäneet
  • 6–35 kuukauden ikäiset lapset
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset

Jos henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, hän voi ostaa rokotteen apteekista reseptillä.

Kausi-influenssarokotusten ajat

Kaikilla Oulun terveysasemilla paitsi Ylikiimingissä ja Yli-Iissä kausi-influenssarokotteen voi tulla ottamaan seuraavina aikoina:

4.–7.11. klo 16–18
11.–14.11. klo 16–18


Tuiran hyvinvointipisteessä ei anneta influenssarokotuksia.

Alle kouluikäiset lapset rokotetaan neuvolakäyntien yhteydessä sekä yleisinä rokotusaikoina.

Aiemmin rokottamaton alle 9-vuotias lapsi tarvitsee kaksi annosta influenssarokotetta. Toinen rokote annetaan omassa neuvolassa to 19.12. klo 16–18. Tuiran ja Koskelan neuvoloiden lapset rokotetaan Tuiran neuvolassa.

Ylikiimingin terveysaseman rokotusajat:
14.11. klo 8–15.30
18.11. klo 8–14

Yli-Iin terveysaseman rokotusajat:
4.11 klo 8–16
12.11. klo 8–16

Pneumokokkirokotus omakustanteisesti reseptillä

Oulu on tänä syksynä mukana Hengitysliiton ja Pfizerin kanssa kampanjassa, jossa kerrotaan 50 vuotta täyttäneille oululaisille mahdollisuudesta rokottautua influenssarokotuksen yhteydessä pneumokokkitauteja vastaan. Tämän rokotteen kuntalaiset maksaisivat itse.

– Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehdus ja korvatulehdus. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakaviakin tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume, kertoo Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.

Osana kampanjaa 65 täyttäneille oululaisille lähetetään viikkojen 42 ja 44 aikana kirje, jossa kerrotaan kausi-influenssa- ja pneumokokkirokotuksista.

– Tiedotuskampanjalla haluamme kertoa, että niin influenssa kuin pneumokokkitaudit ovat sen verran yleisiä ja vakavia, että niiltä kannattaa suojautua. Parhaimmillaan rokotteen avulla voidaan välttää laitostumiskierre, joka ikääntyneellä saattaa alkaa esimerkiksi keuhkokuumeesta, Huusko selostaa.

Jos pneumokokkirokotus kiinnostaa, kannattaa ottaa yhteyttä omalle terveysasemalle ja kysyä omasta rokotustarpeestaan. Jos lääkäri määrää pneumokokkirokotteen, se noudetaan apteekista ja otetaan mukaan influenssarokotukseen tultaessa.


Kumpaakin rokotetta käytetty pitkään

Kansalliseen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo 1970-luvulta lähtien. Niissä ei ole säilytysaineita eikä tehosteainetta. Myös pneumokokkirokotteet ovat olleet käytössä pitkään. Niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman yli 500 miljoonaa annosta.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi. Pneumokokkirokotteen osalta riittää yleensä yksi rokotuskerta.

Lisätietoa rokotuksista: www.ouka.fi/rokotukset

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.