Ajankohtaista

< Takaisin

Oulu yksi edelläkävijöistä hyvinvointipalveluiden uudistuksessa

Sähköinen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä (PSOP) on yksi ratkaisu hyvinvointipalvelujen järjestämisen ja toimintamalliuudistuksen tarpeisiin. Uusi toimintaympäristö vastaa palvelujen kasvavaan kysyntään, lisää kuntien tuottavuutta sekä mahdollistaa palvelumarkkinoiden merkittävän kasvun ja parantaa kuntalaisten valinnanvapauden yhdenvertaista toteutumista.

Oulu on yhdessä Espoon, Kouvolan, Turun ja Tampereen kanssa ottamassa käyttöön uutta sähköistä palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmää. Järjestelmä tukee palvelujen järjestämistä kunnasta, järjestämistavasta tai palvelusta riippumatta. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kotihoidossa ja palveluasumisessa kuin myös suun terveydenhuollon tai päivähoidon palveluissa.

- Uuden ratkaisun avulla voimme muuttaa toimintatapojamme järkevimmiksi ja tästä ratkaisusta hyötyvät kaikki: kuntalaiset, yksityiset palveluntuottajat ja kunnan työntekijät, kuvailee Marja Kälkäjä, Oulun PSOP-osahankkeen projektipäällikkö.

Uusi toimintamalli mahdollistaa jopa 12 henkilötyövuoden vuosittaisen säästön
Uuden toimintamallin ja järjestelmän seudullinen käyttöönotto mahdollistaa palvelumarkkinoiden merkittävän kasvun ja elinvoimaisuuden paranemisen. Kunnissa järjestelmä automatisoi monia työvaiheita ja mahdollistaa merkittävän tuottavuuden lisäyksen. Kokonaisuuden valtakunnallinen käyttö parantaa palveluja tarvitsevien kuntalaisten valinnanvapauden yhdenvertaista toteutumista.

- Kustannushyötyanalyysin mukaan uusi toimintamalli mahdollistaa meille jopa 12 henkilötyövuoden vuosittaisen säästön. Järjestelmän takaisinmaksuaika on noin 2 vuotta ja siihen vaikuttaa se, että jaamme muiden kaupunkien kanssa uudistukseen liittyvät kustannukset, kertoo Oulun kaupungin vanhustyön johtaja Anna Haverinen.

Hankkeen lopputuloksena syntyy tietojärjestelmäratkaisu, jonka kaikki Suomen kuntatoimijat voivat ottaa pienin kustannuksin käyttöönsä. Järjestelmän toimittaja kilpailutettiin kesällä KL-Kuntahankinnat Oy:n toimesta ja sen toimittajaksi on valittu Digia Finland Oy. Järjestelmä toteutetaan vaiheittain. Ensimmäinen toiminnallinen kokonaisuus valmistuu keväällä 2014 ja järjestelmä on kokonaisuudessaan valmis kesällä 2015.

Kuntien omistama Kuntien Tiera Oy vastaa hankkeen asiantuntijapalveluista ja ratkaisun valtakunnallisesta levittämisestä omiin jäsenkuntiinsa. Muut kunnat voivat liittyä järjestelmän käyttäjiksi KL-Kuntahankintojen kautta. Hankkeen osarahoittajana toimii valtiovarainministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma SADe ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuus.

Lisätietoja:
Oulun osahankkeen projektipäällikkö Marja Kälkäjä, Oulun kaupunki, marja.kalkaja@ouka.fi, 044 703 5093
verkossa: http://parastapalvelua.fi/fi

Jakolinkki

Poikkeuksia aukioloajoissa

Arkipyhät ja lomakaudet vaikuttavat aukioloihimme.

Aukioloaikojen poikkeukset kootaan yhdelle sivulle.