Turvallisuustiedotteet

Turvallisuustiedote MiniMed 600 -sarjan insuliinipumppujen kiinnitysrengas - Pumpun käyttäjälle

Säkerhetsmeddelande MiniMed 600-seriens låsring - Pump användare

 

Insuliinipumpputarvikkeiden laskutusosoitteen viitemuutos. Kun tilaat tarvikkeita, merkitse viitteeseen Lakso Sari, joka käsittelee jatkossa laskut.

Diabetesvastaanotto

Diabetesvastaanotolla hoidetaan aikuiset (yli 17-vuotiaat) oululaiset 1-tyypin diabeetikot, myös insuliinipumppupotilaat. Terveysasemien lääkärit voivat tarvittaessa tehdä konsultaatiolähetteen myös 2-tyypin diabeetikosta, jos hoitotasapainoa ei saavuteta. Vastaanottoaikoja annetaan sekä hoitajille että lääkäreille. Tarvittaessa hoitokäyntejä täydennetään puhelinohjauksella ja ryhmäohjauksella.

Hoitoon lääkärin lähetteellä

Potilaalle lähetetään ilmoitus vastaanottoajasta kirjeellä. Toiselta paikkakunnalta muuttaneet 1-tyypin diabeetikot sekä jo diabetesvastaanotolla käyneet henkilöt voivat ottaa itse yhteyttä suoraan diabetesvastaanotolle.

Diabeetikoiden silmänpohjakuvaukset tehdään PPSHP:n silmätautien poliklikan silmäkuvaamossa, Medipolis, Kiviharjuntie 11, 3. kerros, A-puoli aula 11. Aika kuvaukseen lähetetään kirjeellä kotiin. Jos varattu aika ei sovi, soita ajanvaraukseen ma-pe klo 10-11 p. 040 358 7752. Kuvaus on asiakkaalle maksuton.

Diabeettinen silmäsairaus, retinopathia, tarkoittaa silmäpohjamuutosta mm. verkkokalvon sisäisiä verenvuotoja tai verkkokalvon turvotusta. Merkittävin vaaratekijä silmäpohjamuutoksille on pitkään koholla ollut verensokeri. Terveellisillä elintavoilla ja diabeteksen hyvällä hoidolla ja säännöllisellä silmänpohjakuvaustutkimuksella voidaan parhaiten ennaltaehkäistä silmäpohjamuutokset ja niihin liittyvä näkökyvyn heikentymistä sekä diabetekseen liittyvät lisäsairauksia. Tutkimusten mukaan jopa 40 % diabeetikoista todetaan ensimmäisessä kuvauksessa silmänpohjamuutoksia. Retinopathia voi olla aluksi oireeton.

Diabeteksen riskitesti

Tyypin 2 diabetes on nopeimmin yleistyvä kansansairaus Suomessa. Diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista, heistä arviolta 200 000 tietämättään. Tutkimuksen mukaan tyypin 2 diabeteksen puhkeamista pystytään kuitenkin ehkäisemään tai ainakin siirtämään sen puhkeamista. Jo kohtuulliset elintapojen muutokset riittävät hyvän tuloksen saamiseen.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi pyritään löytämään korkeassa sairastumisriskissä olevat asiakkaat mahdollisimman varhain. Voit arvioida sairastumisriskin seuraavan testin avulla.

Kuulutko diabeteksen riskiryhmään?

Muutaman minuutin pikatestillä saat selville riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Diabetesvastaanotto, Kontinkankaan hyvinvointikeskus

Käyntiosoite
Kajaanintie 46A, 3.krs, 90220 Oulu

Puhelin
Ajanvaraus 08 558 44281 

Aukioloajat
Maanantaista torstaihin klo 8–15, perjantaisin klo 8–13.

Postiosoite 
Kontinkankaan hyvinvointikeskus
PL 9, 90015 Oulun kaupunki

Faksi 08 557 2318

Palveluesimies
Helena Ruokamo 044 703 4429

Katso mahdolliset aukiolopoikkeukset.

Diabeetikon silmänpohjakuvaus, ajanvarauslomake (word)

Jalkojenhoitolähete

Diabeetikon osittain korvattava jalkojenhoito (pdf)

Oulun kaupungin kustantamien insuliinipumpputarvikkeiden tilausohje (pdf)

Terveyskylän diabetestalo

Potilasohje: diabeettinen retinopatia (verkkokalvosairaus)