Elintavat
Ravinto
Monipuolinen ja riittävä ravinto (THL) on tärkeää äidin terveydelle ja turvaa sikiön kasvua ja kehitystä. Joitain ruoka-aineita suositellaan vältettävän raskausaikana.
Kaikille raskaana oleville ja imettäville äideille suositellaan D-vitamiinivalmistetta (THL) ympäri vuoden sekä foolihappolisää (THL) ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan.
Lääkkeet, rokotukset ja luontaistuotteet
Lääkkeiden käyttöä (Terveyskirjasto) tulee raskausaikana välttää, mutta on useita tilanteita, joissa sairautta joudutaan hoitamaan lääkkeillä. Lisäksi infektioiden ja allergiaoireiden hoitoon, migreenikohtaukseen sekä kuumeen alentamiseen on olemassa lääkkeitä, joita voi turvallisesti käyttää myös raskausaikana. Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettujen lääkkeiden turvallisuus on hyvä varmistaa lääkäriltä ennen käyttöä.
Raskaana olevan rokottamista (THL) ei suositella rutiininomaisesti, mutta tiettyjä rokotteita voi ottaa raskausaikana silloin kun rokotukseen on aihe. Esimerkiksi influenssarokotetta suositellaan kaikille raskaana oleville. Myös hepatiittirokotus riskiryhmään kuuluvalle tai matkustettaessa korkean riskin alueelle ja tetanusrokotus likaisen haavan yhteydessä ovat turvallisia.
Luontaistuotteiden (ravintolisät, kasvirohdosvalmisteet) sisältö voi vaihdella, ja ne voivat sisältää biologisesti aktiivisia aineita, joiden turvallisuutta raskausaikana ei ole tutkittu. Luontaistuotteiden käyttöä tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana.
Lääkkeiden, sairastetun taudin tai rokotuksen vaikutuksista raskauteen tai hedelmällisyyteen voi kysyä HUSin Teratologisesta tietopalvelusta.
Liikunta
Liikkuminen raskausaikana on tärkeää. Se ehkäisee liiallista painonnousua ja lihaskunnon heikkenemistä. Raskausajan liikunnan tulisi olla miellyttävää ja kuntoa ylläpitävää.
Opas raskaudenaikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä liikunnasta (OAMK)
Päihteet
Päihteettömyys turvaa sikiön kasvua ja kehitystä. Alkoholi, huumeet ja tupakan sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat suoraan sikiön elimistöön istukan kautta ja vaarantavat näin sikiön kehityksen. Molemmilta vanhemmilta kysytään päihteiden käytöstä ja tehdään alkoholin käyttöä kartoittava testi. Raskautta seurataan äitiyspoliklinikalla, jos odottajalla on päihteiden käyttöä raskausaikana tai runsasta käyttöä ennen raskautta.
Mikäli tarvitset tukea päihteettömyyteen, ota asia rohkeasti esille neuvolassa

Katso myös
Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille. THL 2016
Rohdostuotteet ja luontaistuotteet raskauden aikana
Neuvokas perhe - Iloa, innostusta ja kannustusta elintapoihin
Opas raskaudenaikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä liikunnasta
Liikunta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen -UKK -instituutti
Raskaus ja matkustaminen - Duodecim
Raskaus ja lentäminen - Finnair
Raskaus ja kosmetiikka - HUS